Del uredniškega odbora Pasijonskega almanaha (od leve): Jože Štukl, Agata Pavlovec, Franc Križnar in Jernej Tavčar

Širi zavest o pasijonski dediščini

Izšel je že drugi Pasijonski almanah, mednarodna publikacija, ki širi zavest o Škofjeloškem pasijonu v širšem evropskem prostoru.

Škofja Loka – Lani je izšla prva številka Pasijonskega almanaha, namenjenega objavljanju izvirnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih prispevkov o pasijonski dediščini ne le z domačega, temveč tudi s širšega evropskega prostora. Lanski zbornik je segel predvsem v soseščino, na Hrvaško, avtorji so se posvetili tamkajšnji pasijonski dediščini, »žudijam«, varuhom božjega groba. Letošnji zbornik je že bolj mednaroden, saj vključuje prispevke iz petih držav, poleg slovenskih in hrvaških avtorjev objavljajo tudi španski, malteški in nizozemski. Župan Miha Ješe ob izidu poudarja ambicijo, da almanah postane osrednja publikacija združenja Europassion, ki združuje evropska pasijonska mesta.

Drugo številko zbornika sta v Škofji Loki predstavila urednika Jože Štukl in France Križnar. Na 182 straneh prinaša petnajst prispevkov. Med njimi so članki tujih avtorjev: španska o verskem turizmu in o pasijonski igri v mestu Essparreguera, malteški o tamkajšnjem tradicionalnem praznovanju velikega tedna in velike noči, nizozemski o nemških pasijonih, ki jih je med 3500 v svetu kar okoli dvesto, hrvaški pa o festivalu »žudije« iz Vodic v Mariji Bistrici. Domači avtorji pa pišejo o letošnji udeležbi na evropskem forumu o praznovanju velikega tedna in velike noči v španski Luceni (Jože Štukl, Jernej Tavčar), kjer so Ločani dobili priložnost, da se pridružijo turističnemu produktu Caminos de Passions in na ta način povečajo prepoznavnost Škofjeloškega pasijona v evropskem prostoru. Jože Štukl poroča o lanskem in letošnjem sodelovanju na kongresu Europassiona (leta 2020 bo kongres gostila Škofja Loka). Franc Križnar analizira glasbeno vrenje na Slovenskem stoletja pred Škofjeloškim pasijonom (v 16. in 17. stoletju) v vojvodini Kranjski, pod naslovom Z ognjem duha pa piše tudi o izboru pesmi iz Ribniškega pasijona, ki so letos izšle na zgoščenki. Ribniški pasijon je poseben, ker je zgrajen na rok in pop glasbi. Ribniški pasijon, ki je letos gostoval tudi v Škofji Loki, v publikaciji predstavlja Helena Ilc. V Škofji Loki pa je od letos nova Romualdova pot, ki obiskovalca s pomočjo aplikacije na tablici ali pametnem telefonu vodi po postajah Škofjeloškega pasijona in škofjeloških značilnostih. O njej v zborniku piše Katja Štucin, aplikacijo pa predstavljata Marko in Petra Pleško. O tem, kako razume oznanilo pasijona, pa lahko beremo prispevek predstojnika škofjeloškega kapucinskega samostana Jožka Smukavca.

Na predstavitvi zbornika sta sodelovala tudi gosta iz Hrvaške: Luka Lipić, ki je predstavil »žudije«, in fotograf Šime Strikoman z milenijskim projektom fotografije vseh dosedanjih »žudij«.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...