Del uredniškega odbora Pasijonskega almanaha (od leve): Jože Štukl, Agata Pavlovec, Franc Križnar in Jernej Tavčar

Širi zavest o pasijonski dediščini

Izšel je že drugi Pasijonski almanah, mednarodna publikacija, ki širi zavest o Škofjeloškem pasijonu v širšem evropskem prostoru.

Škofja Loka – Lani je izšla prva številka Pasijonskega almanaha, namenjenega objavljanju izvirnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih prispevkov o pasijonski dediščini ne le z domačega, temveč tudi s širšega evropskega prostora. Lanski zbornik je segel predvsem v soseščino, na Hrvaško, avtorji so se posvetili tamkajšnji pasijonski dediščini, »žudijam«, varuhom božjega groba. Letošnji zbornik je že bolj mednaroden, saj vključuje prispevke iz petih držav, poleg slovenskih in hrvaških avtorjev objavljajo tudi španski, malteški in nizozemski. Župan Miha Ješe ob izidu poudarja ambicijo, da almanah postane osrednja publikacija združenja Europassion, ki združuje evropska pasijonska mesta.

Drugo številko zbornika sta v Škofji Loki predstavila urednika Jože Štukl in France Križnar. Na 182 straneh prinaša petnajst prispevkov. Med njimi so članki tujih avtorjev: španska o verskem turizmu in o pasijonski igri v mestu Essparreguera, malteški o tamkajšnjem tradicionalnem praznovanju velikega tedna in velike noči, nizozemski o nemških pasijonih, ki jih je med 3500 v svetu kar okoli dvesto, hrvaški pa o festivalu »žudije« iz Vodic v Mariji Bistrici. Domači avtorji pa pišejo o letošnji udeležbi na evropskem forumu o praznovanju velikega tedna in velike noči v španski Luceni (Jože Štukl, Jernej Tavčar), kjer so Ločani dobili priložnost, da se pridružijo turističnemu produktu Caminos de Passions in na ta način povečajo prepoznavnost Škofjeloškega pasijona v evropskem prostoru. Jože Štukl poroča o lanskem in letošnjem sodelovanju na kongresu Europassiona (leta 2020 bo kongres gostila Škofja Loka). Franc Križnar analizira glasbeno vrenje na Slovenskem stoletja pred Škofjeloškim pasijonom (v 16. in 17. stoletju) v vojvodini Kranjski, pod naslovom Z ognjem duha pa piše tudi o izboru pesmi iz Ribniškega pasijona, ki so letos izšle na zgoščenki. Ribniški pasijon je poseben, ker je zgrajen na rok in pop glasbi. Ribniški pasijon, ki je letos gostoval tudi v Škofji Loki, v publikaciji predstavlja Helena Ilc. V Škofji Loki pa je od letos nova Romualdova pot, ki obiskovalca s pomočjo aplikacije na tablici ali pametnem telefonu vodi po postajah Škofjeloškega pasijona in škofjeloških značilnostih. O njej v zborniku piše Katja Štucin, aplikacijo pa predstavljata Marko in Petra Pleško. O tem, kako razume oznanilo pasijona, pa lahko beremo prispevek predstojnika škofjeloškega kapucinskega samostana Jožka Smukavca.

Na predstavitvi zbornika sta sodelovala tudi gosta iz Hrvaške: Luka Lipić, ki je predstavil »žudije«, in fotograf Šime Strikoman z milenijskim projektom fotografije vseh dosedanjih »žudij«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/20

petek

1/20

sobota

2/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. april 2019

Velikonočni izlet po jadranskih otokih

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 19. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Jesenice, 19. april 2019

Slovenske fotografinje se predstavijo

RAZSTAVE / Šenčur, 19. april 2019

Pogledi sopotij

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.