Zdravnik mora imeti čas za pacienta, da je obravnava kakovostna. Zdravniki družinske medicine zato ne pristajajo več na način dela po principu tekočega traku. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa (Tina Dokl)

Zdravniki delajo v izrednih razmerah

Podpisanih šestinsedemdeset zdravnikov družinske medicine iz štirih gorenjskih zdravstvenih domov opozarja, da njihovo delovanje poteka v izrednih razmerah, zato v javnem pismu pristojnim podajajo zahteve in predloge rešitev. V nasprotnem, opozarjajo, sledi kolaps sistema.

Na ministrstvu za zdravje so povedali, da so javno pismo gorenjskih zdravnikov družinske medicine prejeli, niso nam pa včeraj do zaključka redakcije uspeli zagotoviti odgovora v zvezi s tem. Na ministrstvu imajo danes sklicano novinarsko konferenco na temo prioritet v zdravstvu v letu 2019, verjetno bo govora tudi o omenjeni temi, so še dejali.

Kranj – Zdravniki družinske medicine Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, ZD Tržič, ZD Jesenice in ZD Škofja Loka so naslovili javno pismo v zvezi s problematiko preobremenitve v ambulantah družinske medicine na pristojno ministrstvo, zdravstveno zavarovalnico, zdravniško zbornico in širšo javnost. Podpisanih 76 zdravnikov družinske medicine opozarja, da njihovo delovanje poteka v izrednih razmerah, zato podajajo zahteve in predloge rešitev. Na to problematiko so z javnim pismom v začetku decembra že opozorili tudi njihovi kolegi iz ZD Maribor.

Podpisani zahtevajo takojšnjo ureditev razmer, da bo zdravnik končno imel čas za pacienta, kar v prvi vrsti vključuje predvsem administrativno razbremenitev, to je umik vseh nepotrebnih administrativnih del oziroma del, ki bi jih lahko opravljale druge službe. Kot utemeljujejo, pri trenutnem načinu dela po principu tekočega traku ni več mogoče zagotoviti dobre kakovosti obravnave pacientov. To močno kvari odnos med zdravniki in pacienti, ki imajo upravičeno pogosto občutek, da se jim zdravniki ne posvetijo dovolj. Poudarjajo, da so zdravniki izvedenci v diagnostiki in zdrav­ljenju bolezni, ne znajdejo pa se v vlogi administrativnih delavcev in zavarovalnih agentov. Zaradi izjemnega časovnega pritiska pri delu se objektivno povečuje verjetnost nastanka strokovnih napak, opozarjajo.

Zahtevajo, da jim ustanovitelji, nosilci zdravstvene politike in druge institucije s pristojnostmi na področju zdravstva zagotovijo razmere, v katerih bo družinska medicina postala privlačnejša za mlade kadre. Predlagajo, da imenovani nemudoma omogočijo ločitev družinske medicine od izvajanja drugih služb, kjer sta problematični predvsem izvajanje službe nujne medicinske pomoči in mrliško-pregledne službe. Zahtevi utemeljujejo s kritično potrebo, da se v sistem privabijo mladi zdravniki, ki se bodo z veseljem odločali za specializacijo iz družinske medicine. Družinska medicina nudi zdravniku nadvse pomembno vlogo v skupnosti in hkrati omogoča strokovno rast, ker lahko med drugim zdravnik v svoje delovanje vključuje delček vseh ostalih specializacij.

Zahtevajo tudi uvedbo izvajanja ambulantnega dela le enkrat tedensko v popoldanskem turnusu (namesto aktualnega dvakratnega), saj bi tako mladim kolegom z družinami omogočili lažjo prilagoditev družinskega življenja službenemu. In ne nazadnje zahtevajo uveljavitev standardov in normativov za delo zdravnikov v družinski medicini, zapisanih v kolektivni pogodbi, tudi v praksi.

Tak sistem zdravnika sili v tvegan položaj

Podpisniki javnega pisma zahteve utemeljujejo še s citatom pravnega svetovalca Praktikuma Gorazda Pereniča o delu zdravnikov družinske medicine na dveh deloviščih: »Skladno z ustavno določenimi temeljnimi pravicami ter določbami veljavne zakonodaje o zdravstvenem varstvu, zdravstvenem zavarovanju in pacientovih pravicah namreč vsakomur pripadajo varne, kakovostne in dostopne zdravstvene storitve. Prekoračitev normativov in zahteve za delo na več delovnih mestih sočasno zato niso samo delovnopravno vprašanje, temveč tudi ali celo predvsem vprašanje dostopnosti kakovostnega in varnega zdravstva. Zdravnik družinske medicine, ki je na razpolago prevelikemu številu pacientov, v resnici namreč zares ne nudi strokovno pričakovane in pravno predpisane oskrbe nobenemu od svojih pacientov. Hkrati tak sistem zdravnika sili v tvegan ali celo nedovoljen položaj ...«

»Zdaj je poteza torej na strani vas, naslovnikov tega pisma: ustanoviteljev naših zavodov, zdravstvenih politikov, zdravstvene zavarovalnice in vseh drugih odgovornih. Glavni deležniki so v prvi vrsti pacienti. Zdravniki pa zdaj od vseh vas zahtevamo ukrepe. Nič več vas ne prosimo, saj so spremembe pogojev našega delovanja, katerih izvedba je v vaši pristojnosti, nujne.« V nasprotnem, opozarjajo podpisani, sledi kolaps sistema, kar bi bilo nedopustno, saj gre za osnovni interes prebivalstva Republike Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 61 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

17/29

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2019

Gasilska veselica

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

GLEDALIŠČE / Šenčur, 4. avgust 2019

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

PRIREDITVE / Jesenice, 8. avgust 2019

Družabno srečanje

 

 
 

 

 
 
 

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 12:08, 20. julij

En Saab, več parkiran na Brniku, kot leti! Adria leti predvsem z Airbusi in Bombardier. Vidim pa da letijo tudi z bombarderji Carpatair in L...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???

Volk še naprej napada / 11:29, 20. julij

Jaz res ne vem zakaj vsak svojo pelje, tako država, tako razni okoljski motilci, lovilci, naravoljubci in ne vem kdo vse še. Če se zgodi en ...

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 21:21, 19. julij

Ne vem, a se je men sanjalo ali kaj? Tole bogo Adrio so zafural, naj bi pa na ta letalniški trg prišel gogogogogogoopti.... ! Adria bi mora...

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...