Naši najboljši sosedje?

To jesen so na vstopu v Radovljico začeli graditi nov poslovni objekt, v katerem naj bi do pomladi uredili pet novih trgovin. Kaj bodo v njih prodajali, še ni znano, govori se o živilski trgovini, trgovini s kozmetiko in čistili ter ponudbi konfekcije.

Res je, da je bil občinski lokacijski načrt za to območje sprejet že pred več kot desetimi leti, v času, ko se nam je še zdelo, da se nakupovalnih centrov ne moremo nasititi. Po prvotnih načrtih naj bi na zemljišču v neposredni bližini supermarketa Spar zgradili še trgovsko središče Tuš. Ko je ta od načrtovane investicije odstopil, se je nekaj let zdelo, da bo vendarle prevladala zadržanost in bodo zemljišča na robu mesta ostala namenjena travnikom, njivam, morda kakšnemu vrtičku; poleti sprehajalcem in pozimi smučarskim tekačem, ki so, kadar je le zapadlo dovolj snega, z veseljem uporabljali urejene proge, tako prikladno speljane tik ob robu mesta.

A ko so jeseni veliki gradbeni stroji začeli z zemljišča odrivati kupe temno rjave zemlje in so v višino začeli rasti betonski stebri, je postalo jasno, da na robu Radovljice raste še eno trgovsko središče: objekt bo meril skoraj štiri tisoč kvadratnih metrov, v njem bo pet ločenih trgovin, ob njih pa veliko parkirišče.

Za koga, pravzaprav? Radovljica in Lesce že imata trgovski center v Rožni dolini v Lescah, drugega, še večjega, ob izvozu z avtoceste pri Avsenikovem rondoju, oba komaj na razdalji kilometra ali dveh. Po drugi strani je bilo v zadnjih letih v manjših krajih v radovljiški občini in tudi v mestnih središčih zaprtih kup manjših trgovin.

Ampak trgovci nas očitno poznajo bolj, kot se poznamo sami. Če se gradnja vedno novih in novih trgovskih centrov ne bi izplačala, jih zagotovo ne bi postavljali. Bodo pač upokojenci iz Begunj, Vrbenj, Lipnice in Zaloš še naprej inovativni pri iskanju prevoza do Lesc ali Radovljice, kjer bodo kupili kruh, mleko in olje. Tisti, ki živimo v mestu, se bomo namesto s kolesom do bližnje trgovine z avtom odpravili v nakupovalno središče. Parkirnih mest je tam zmeraj dovolj, v prtljažnik avtomobila pa je zagotovo mogoče natlačiti več kot v košarico na kolesu.

Ko bomo na križišču regionalne ceste zavijali proti Radovljici, bomo namesto zelene Oble gorice in mogočnega Triglava v daljavi pred seboj gledali sive škatlaste stavbe, pisane reklamne panoje in vrste parkirane pločevine ... tudi na ta pogled se bomo po nekaj tednih navadili, tako kot se navadimo na vse. Ali je pač mogoče, da kaj spremenimo? Moč je vendarle v rokah kupca, ki se odloči, kje želi nakupovati. In koliko in kdaj.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/12

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,