Naši najboljši sosedje?

To jesen so na vstopu v Radovljico začeli graditi nov poslovni objekt, v katerem naj bi do pomladi uredili pet novih trgovin. Kaj bodo v njih prodajali, še ni znano, govori se o živilski trgovini, trgovini s kozmetiko in čistili ter ponudbi konfekcije.

Res je, da je bil občinski lokacijski načrt za to območje sprejet že pred več kot desetimi leti, v času, ko se nam je še zdelo, da se nakupovalnih centrov ne moremo nasititi. Po prvotnih načrtih naj bi na zemljišču v neposredni bližini supermarketa Spar zgradili še trgovsko središče Tuš. Ko je ta od načrtovane investicije odstopil, se je nekaj let zdelo, da bo vendarle prevladala zadržanost in bodo zemljišča na robu mesta ostala namenjena travnikom, njivam, morda kakšnemu vrtičku; poleti sprehajalcem in pozimi smučarskim tekačem, ki so, kadar je le zapadlo dovolj snega, z veseljem uporabljali urejene proge, tako prikladno speljane tik ob robu mesta.

A ko so jeseni veliki gradbeni stroji začeli z zemljišča odrivati kupe temno rjave zemlje in so v višino začeli rasti betonski stebri, je postalo jasno, da na robu Radovljice raste še eno trgovsko središče: objekt bo meril skoraj štiri tisoč kvadratnih metrov, v njem bo pet ločenih trgovin, ob njih pa veliko parkirišče.

Za koga, pravzaprav? Radovljica in Lesce že imata trgovski center v Rožni dolini v Lescah, drugega, še večjega, ob izvozu z avtoceste pri Avsenikovem rondoju, oba komaj na razdalji kilometra ali dveh. Po drugi strani je bilo v zadnjih letih v manjših krajih v radovljiški občini in tudi v mestnih središčih zaprtih kup manjših trgovin.

Ampak trgovci nas očitno poznajo bolj, kot se poznamo sami. Če se gradnja vedno novih in novih trgovskih centrov ne bi izplačala, jih zagotovo ne bi postavljali. Bodo pač upokojenci iz Begunj, Vrbenj, Lipnice in Zaloš še naprej inovativni pri iskanju prevoza do Lesc ali Radovljice, kjer bodo kupili kruh, mleko in olje. Tisti, ki živimo v mestu, se bomo namesto s kolesom do bližnje trgovine z avtom odpravili v nakupovalno središče. Parkirnih mest je tam zmeraj dovolj, v prtljažnik avtomobila pa je zagotovo mogoče natlačiti več kot v košarico na kolesu.

Ko bomo na križišču regionalne ceste zavijali proti Radovljici, bomo namesto zelene Oble gorice in mogočnega Triglava v daljavi pred seboj gledali sive škatlaste stavbe, pisane reklamne panoje in vrste parkirane pločevine ... tudi na ta pogled se bomo po nekaj tednih navadili, tako kot se navadimo na vse. Ali je pač mogoče, da kaj spremenimo? Moč je vendarle v rokah kupca, ki se odloči, kje želi nakupovati. In koliko in kdaj.

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.