Franc Sever Franta v pogovoru z režiserjem filma Dejanom Baboskom / Foto: arhiv ustvarjalcev filma

Film o bitki na Menini planini

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ustvarja igrano-dokumentarni film o bitki na Menini planini z naslovom Preboj. Glavno vlogo komandanta Franca Severja - Frante bo odigral Domen Valič.

Kamnik – Zgodba filma Preboj, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ustvarja v sodelovanju s produkcijsko hišo Narayan Production, je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal partizanski komandant Franc Sever - Franta, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj petsto borcev in bork. Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. Film prikazuje nemogoče pogoje, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja pa predvsem iz dejstva, da mlade generacije tematike narodnoosvobodilne borbe danes praktično ne poznajo.

»V filmu spremljamo sedaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let, prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in streliva, ter na drugi strani izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov. Franc Sever - Franta in ostali preživeli borci Valerija Skrinjar, Rudolf Pfeifer, Jože Strniša in Franci Bera pripovedujejo o dogodkih tistega časa, ko so se, kot običajni najstniki, stari 16, 17, 18, 19 in 22 let, morali spoprijeti s tako nenormalnimi okoliščinami. Ob njihovi pripovedi pa zgodbo prikazujejo igrani filmski inserti, ki nas čustveno prenesejo v tisti čas in nam pokažejo okoliščine in dogodke pred bitko, v bitki in končni preboj na svobodo,« zanimiv filmski projekt opisujejo na Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer pa morajo nekaj denarja še zbrati. »Film trenutno nastaja v neodvisni produkciji brez podpore državnih filmskih sredstev. Za realizacijo filma potrebujemo dodatnih 10 tisoč evrov, kar je četrtina celotnih sredstev, potrebnih za izdelavo filma. Ostala sredstva, predvidena za film, so lastni vložek produkcije, Zveze borcev, privatnih podpornikov in pokroviteljev projekta,« še pravijo in dodajajo, da denar zbirajo tudi preko platforme Adrifund.

Režiser in scenarist filma je Dejan Babosek, ki o projektu pravi: »Za preboj na Menini planini sem izvedel šele letos in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, pa sem bil začaran. Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in nikoli utoniti v pozabo.« Snemanje igranih delov filma se bo začelo februarja, igralska zasedba je še v oblikovanju, je pa že znano, da bo glavno vlogo komandanta Franca Severja - Frante odigral Domen Valič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.