Franc Sever Franta v pogovoru z režiserjem filma Dejanom Baboskom / Foto: arhiv ustvarjalcev filma

Film o bitki na Menini planini

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ustvarja igrano-dokumentarni film o bitki na Menini planini z naslovom Preboj. Glavno vlogo komandanta Franca Severja - Frante bo odigral Domen Valič.

Kamnik – Zgodba filma Preboj, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ustvarja v sodelovanju s produkcijsko hišo Narayan Production, je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal partizanski komandant Franc Sever - Franta, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj petsto borcev in bork. Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. Film prikazuje nemogoče pogoje, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja pa predvsem iz dejstva, da mlade generacije tematike narodnoosvobodilne borbe danes praktično ne poznajo.

»V filmu spremljamo sedaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let, prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in streliva, ter na drugi strani izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov. Franc Sever - Franta in ostali preživeli borci Valerija Skrinjar, Rudolf Pfeifer, Jože Strniša in Franci Bera pripovedujejo o dogodkih tistega časa, ko so se, kot običajni najstniki, stari 16, 17, 18, 19 in 22 let, morali spoprijeti s tako nenormalnimi okoliščinami. Ob njihovi pripovedi pa zgodbo prikazujejo igrani filmski inserti, ki nas čustveno prenesejo v tisti čas in nam pokažejo okoliščine in dogodke pred bitko, v bitki in končni preboj na svobodo,« zanimiv filmski projekt opisujejo na Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer pa morajo nekaj denarja še zbrati. »Film trenutno nastaja v neodvisni produkciji brez podpore državnih filmskih sredstev. Za realizacijo filma potrebujemo dodatnih 10 tisoč evrov, kar je četrtina celotnih sredstev, potrebnih za izdelavo filma. Ostala sredstva, predvidena za film, so lastni vložek produkcije, Zveze borcev, privatnih podpornikov in pokroviteljev projekta,« še pravijo in dodajajo, da denar zbirajo tudi preko platforme Adrifund.

Režiser in scenarist filma je Dejan Babosek, ki o projektu pravi: »Za preboj na Menini planini sem izvedel šele letos in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, pa sem bil začaran. Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in nikoli utoniti v pozabo.« Snemanje igranih delov filma se bo začelo februarja, igralska zasedba je še v oblikovanju, je pa že znano, da bo glavno vlogo komandanta Franca Severja - Frante odigral Domen Valič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???