Katalonski predsednik Quim Torra (levo) pred hišo komandanta Staneta v družbi komandantovega sorodnika Egidija Rozmana, evropskega poslanca Iva Vajgla in medvoškega župana Nejca Smoleta / Foto: Tina Dokl

Katalonski predsednik v hiši komandanta Staneta

Na zasebnem obisku v Sloveniji se je mudil katalonski predsednik Quim Torra. Obiskal je tudi rojstno hišo Franca Rozmana - Staneta v Spodnjih Pirničah. Komandant Stane je bil eden prvih takratnih jugoslovanskih prostovoljcev v španski državljanski vojni.

Predsednik Katalonije je dal posebno priznanje in zahvalo Francu Rozmanu - Stanetu in več sto slovenskim prostovoljcem, ki so se prišli v Katalonijo borit proti fašizmu. Izročil ju je komandantovemu sorodniku Egidiju Rozmanu.

Spodnje Pirniče – Katalonski predsednik Quim Torra se je mudil na zasebnem obisku v Sloveniji. Na neuradnem pogovoru ga je sprejel predsednik Slovenije Borut Pahor, ki glede prizadevanj za večjo samostojnost Katalonije poudarja, da je to stvar katalonskega ljudstva in Španije, v kar se uradna Ljubljana ne vmešava. Torra se je srečal tudi s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom. Na obisku je bil tudi v medvoški občini. Pri hiši Franca Rozmana - Staneta v Spodnjih Pirničah ga je sprejel medvoški župan Nejc Smole.

Gostitelja obiska Quima Torre pri nas sta bila nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan in evropski poslanec Ivo Vajgl. »Predsednik Katalonije je bil presenečen, ko je izvedel, da se je kar šeststo Slovencev odšlo borit proti fašizmu v Španijo. Ko smo jim povedali zgodbo komandanta Staneta, so bili izredno ganjeni in so takoj zahtevali, da pridemo v njegovo spominsko hišo. Besede, ki jih je predsednik zapisal v spominsko knjigo, povedo, da so bili španski borci, da je bila žrtev, ki so jo dali, da je bila borba komandanta Staneta pravzaprav temelj prijateljstva med slovenskim in katalonskim narodom. V tem smislu je bil celoten obisk predsednika Torre v Sloveniji,« je povedal Ivo Vajgl.

Predsednik Katalonije je dal posebno priznanje in zahvalo Francu Rozmanu - Stanetu in več sto slovenskim prostovoljcem, ki so se prišli v Katalonijo borit proti fašizmu. Izročil ju je komandantovemu sorodniku Egidiju Rozmanu. Kot je ta poudaril, bo priznanje dobilo vidno mesto v spominski hiši, za katero družina zgledno skrbi in jo z veseljem razkaže obiskovalcem. Tokrat je hišo katalonskemu predsedniku razkazal medvoški župan Nejc Smole, ki je ob tem povedal: »Smo počaščeni, da se je predsednik Katalonije odločil, da pride v Medvode, da počasti spomin na Franca Rozmana - Staneta, na enega prvih španskih borcev, ki so kot prostovoljci šli v špansko državljansko vojno. Prek tega ponesemo tudi Medvode v svet. Pokažemo, da je naša zgodovina pomembna, svetla in da tudi Medvoščani imamo korenine, iz katerih lahko črpamo za naprej.«

Ob obisku katalonskega predsednika je pred hišo komandanta Staneta potekal tudi kulturni program z Lovskim pevskim zborom Medvode.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.