Mojci Trnovec iz Gostilne Mihovec sta naziv obrtnice podelila predsednik vlade Marjan Šarec in Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Mojca Trnovec obrtnica leta

Obrtnica leta je postala Gorenjka Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec, priznanje za najstarejšega obrtnika leta pa je šlo v roke avtoprevozniku iz Lesc Franciju Ažmanu.

Brdo pri Kranju – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je v četrtek na Brdu pri Kranju šestnajstič podelila naziv za obrtnika in šestindvajsetič za podjetnika leta. Gre za enakovredni nagradi, edina razlika je, da naziv obrtnika leta podeljujejo tistim, ki zaposlujejo največ pet ljudi, podjetniki leta pa lahko postanejo tisti z več kot petimi zaposlenimi.

Podjetnik leta je tako postal lastnik avtoprevozniškega podjetja iz Celja Peter Pišek, z nazivom obrtnica leta pa se je kot prva ženska, odkar ga podeljujejo, okitila Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah. Vodenje gostilne s 160-letno tradicijo je pred osmimi leti prevzela Trnovčeva. Gre za edino gostilno pri nas, ki je v času vegetacije samooskrbna z vso zelenjavo in žiti, sledijo pa tudi sodobnim trendom, ponašajo se z znakom Gostilna Slovenija, vključeni so v projekte, kot sta Odprta kuhna in Teden restavracij.

»Že kot majhna sem se rada vrtela med posodami in ''piskri''. Starša sta mi privzgojila ljubezen do zemlje, iz katere črpamo surovine, s katerimi ''čaramo'' v kuhinji,« je ob podelitvi naziva povedala obrtnica leta. »Kalila sem se pri največji kuharski mojstrici, to je naši danes 91-letni mami Ivanki,« še dodaja Mojca Trnovec, ki ki tudi v gostinstvu stavi na osnovne družinske vrednote, spoštovanje in zaupanje. »To priznanje ni prišlo ne prezgodaj ne prepozno. To je priznanje za 160-letno delo, ki ga opravljamo z ljubeznijo.«

Priznanje Mojci Trnovec pa ni edino, ki je v petek odšlo na Gorenjsko. Kot najstarejši obrtnik leta ga je namreč prejel tudi Franci Ažman iz Lesc, ki se je med obrtnike podal leta 1967, ko je se začel ukvarjati z avtoprevozništvom ter z gostiščem Tulipan ohranil družinsko tradicijo gostinstva. Danes podjetje vodi sin Klemen, gostilno pa hči Mojca, a kot pravi letošnji nagrajenec, še vedno poprime za delo, ki ga nikoli ne zmanjka.

»Nikoli ne smete izgubiti živcev. Samo naprej in naprej! Če boste to upoštevali, boste tudi vi lahko stali na takem odru, kot jaz danes,« je povedal Franci Ažman in tudi predstavnikom vlade, ki so se udeležili podelitve, položil na srce, naj spodbujajo malo in srednje podjetništvo.

Prav ta segment namreč po besedah predsednika OZS Branka Meha predstavlja 99 odstotkov slovenskega gospodarstva. »V številkah to pomeni več kot 117 tisoč podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 352 tisoč oseb, ustvarijo 68 odstotkov prihodkov in 65 odstotkov dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico, to je 56 odstotkov vsega uvoza,« je Meh svoje besede podkrepil s številkami in hkrati izrazil tudi veselje, da se kmalu obeta tudi državni sekretar za malo gospodarstvo. Koalicijski poslanci so namreč prejšnji teden vložili predlog spremembe zakona o državni upravi, kar je bila tudi pobuda zbornice.

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo prek sekretarja malo gospodarstvo dobilo še posebno pozornost. Kot pravi, se pomena malega gospodarstva zavedajo tudi v vladi. Mala in srednja podjetja imajo po Počivalškovih besedah tudi prednost pri črpanju evropskih sredstev. V aktualnem finančnem obdobju so počrpali že 757 milijonov evrov oziroma približno devetdeset odstotkov vseh sredstev, ki so na razpolago, ter s podjetniki podpisali že več kot 3700 pogodb o financiranju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.