Mojci Trnovec iz Gostilne Mihovec sta naziv obrtnice podelila predsednik vlade Marjan Šarec in Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Mojca Trnovec obrtnica leta

Obrtnica leta je postala Gorenjka Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec, priznanje za najstarejšega obrtnika leta pa je šlo v roke avtoprevozniku iz Lesc Franciju Ažmanu.

Brdo pri Kranju – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je v četrtek na Brdu pri Kranju šestnajstič podelila naziv za obrtnika in šestindvajsetič za podjetnika leta. Gre za enakovredni nagradi, edina razlika je, da naziv obrtnika leta podeljujejo tistim, ki zaposlujejo največ pet ljudi, podjetniki leta pa lahko postanejo tisti z več kot petimi zaposlenimi.

Podjetnik leta je tako postal lastnik avtoprevozniškega podjetja iz Celja Peter Pišek, z nazivom obrtnica leta pa se je kot prva ženska, odkar ga podeljujejo, okitila Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah. Vodenje gostilne s 160-letno tradicijo je pred osmimi leti prevzela Trnovčeva. Gre za edino gostilno pri nas, ki je v času vegetacije samooskrbna z vso zelenjavo in žiti, sledijo pa tudi sodobnim trendom, ponašajo se z znakom Gostilna Slovenija, vključeni so v projekte, kot sta Odprta kuhna in Teden restavracij.

»Že kot majhna sem se rada vrtela med posodami in ''piskri''. Starša sta mi privzgojila ljubezen do zemlje, iz katere črpamo surovine, s katerimi ''čaramo'' v kuhinji,« je ob podelitvi naziva povedala obrtnica leta. »Kalila sem se pri največji kuharski mojstrici, to je naši danes 91-letni mami Ivanki,« še dodaja Mojca Trnovec, ki ki tudi v gostinstvu stavi na osnovne družinske vrednote, spoštovanje in zaupanje. »To priznanje ni prišlo ne prezgodaj ne prepozno. To je priznanje za 160-letno delo, ki ga opravljamo z ljubeznijo.«

Priznanje Mojci Trnovec pa ni edino, ki je v petek odšlo na Gorenjsko. Kot najstarejši obrtnik leta ga je namreč prejel tudi Franci Ažman iz Lesc, ki se je med obrtnike podal leta 1967, ko je se začel ukvarjati z avtoprevozništvom ter z gostiščem Tulipan ohranil družinsko tradicijo gostinstva. Danes podjetje vodi sin Klemen, gostilno pa hči Mojca, a kot pravi letošnji nagrajenec, še vedno poprime za delo, ki ga nikoli ne zmanjka.

»Nikoli ne smete izgubiti živcev. Samo naprej in naprej! Če boste to upoštevali, boste tudi vi lahko stali na takem odru, kot jaz danes,« je povedal Franci Ažman in tudi predstavnikom vlade, ki so se udeležili podelitve, položil na srce, naj spodbujajo malo in srednje podjetništvo.

Prav ta segment namreč po besedah predsednika OZS Branka Meha predstavlja 99 odstotkov slovenskega gospodarstva. »V številkah to pomeni več kot 117 tisoč podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 352 tisoč oseb, ustvarijo 68 odstotkov prihodkov in 65 odstotkov dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico, to je 56 odstotkov vsega uvoza,« je Meh svoje besede podkrepil s številkami in hkrati izrazil tudi veselje, da se kmalu obeta tudi državni sekretar za malo gospodarstvo. Koalicijski poslanci so namreč prejšnji teden vložili predlog spremembe zakona o državni upravi, kar je bila tudi pobuda zbornice.

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo prek sekretarja malo gospodarstvo dobilo še posebno pozornost. Kot pravi, se pomena malega gospodarstva zavedajo tudi v vladi. Mala in srednja podjetja imajo po Počivalškovih besedah tudi prednost pri črpanju evropskih sredstev. V aktualnem finančnem obdobju so počrpali že 757 milijonov evrov oziroma približno devetdeset odstotkov vseh sredstev, ki so na razpolago, ter s podjetniki podpisali že več kot 3700 pogodb o financiranju.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

3/16

torek

-1/12

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,