Slavko Pezdirnik pred vhodom v strojnico hidroelektrarne. Orodje, ki je ob njem, bodo v teh dneh še močno potrebovali. / Foto: Tina Dokl

Pesek pod seboj skoraj pokopal hidroelektrarno

Konec oktobra je hudournik Belca ob deževju tako močno narasel, da je spodnesel plaz in skoraj povsem zasul in uničil tamkajšnjo hidroelektrarno in žago. Škoda naj bi znašala več kot pol milijona evrov.

Belca – Mati narava nam jo večkrat zagode in še so sveži spomini na katastrofo, ki jo je deroča voda povzročila pred približno mesecem dni v vasi Belca. Tamkajšnji hudournik je ob velikem nalivu povsem zasul žago in hidroelektrarno, grozil pa je tudi, da bo odnesel del vasi.

Solastnik hidroelektrarne Slavko Pezdirnik je v skrbeh, kdaj jim bo uspelo sanirati prostore elektrarne in njeno okolico. Dejal je, da so bili v času pred hudo uro s sinovi v notranjosti elektrarne, od koder so opazovali rast vodotoka, a se jim sprva količina vode ni zdela preveč visoka. Odpravili so se še do zajezitve, ki leži približno kilometer nad elektrarno, tam pa so opazili, da je količina vode že grozeča.

Nato so se hitro odpravili nazaj do hidroelektrarne, kjer so začeli pospravljati stroje na varno, a šele takrat so spoznali moč narave – voda se je le v pičle pol ure že začela zlivati čez bregove hudournika in vdrla tudi v prostore. Nekaj delovnih strojev jim je uspelo umakniti, vseh ne, saj so bili prepozni. Kot vemo, voda in elektrika ne gresta dobro skupaj in trudili so se elektrarno čim prej ugasniti. Žal sami tega niso uspeli storiti in Slavko Pezdirnik poudarja, da je bil Elektro Gorenjska zelo kooperativen pri ugašanju elektrarne na daljavo.

Takoj naslednji dan so začeli sanacijo hidroelektrarne in po nekaj tednih od nesreče je tam zelo živahno, obnovitvena dela in pospravljanje so v polnem teku – električarji so prišli napeljat novo napeljavo, s stroji odstranjujejo velike količine peska, ki ga je nanesla voda, tovornjaki pa ga vozijo stran. Slavko Pezdirnik pravi, da morajo za sanacijo škode na objektu poskrbeti sami, za strugo pa bosta poskrbeli država oziroma Občina Kranjska Gora. Škodo ocenjujejo približno na nekaj več kot pol milijona evrov, največja je ta na delovnih strojih in na strojnem delu elektrarne, odneslo pa je tudi več kot 150 metrov cevi, ki so popolnoma uničene in jih bo treba zamenjati, močno poškodovano pa je tudi zajetje nad elektrarno. Žalostno je pokazal izpraznjene prostore in motorje, ki so zdaj že očiščeni, a neuporabni za nadaljnje delo.

Poleg hidroelektrarne leži žaga Belca, kjer prav tako že odstranjujejo ves material, ki ga je s seboj prinesla voda. Lastnikov v času našega obiska tam ni bilo, a Slavko Pezdirnik pojasnjuje, da je voda v žago vdrla skozi okno z zadnje strani, iztekala pa pri oknih na sprednji strani, spodnji del žage in vse stroje v njej pa je pesek poškodoval do uničenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/30

četrtek

15/29

petek

16/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.