Slavko Pezdirnik pred vhodom v strojnico hidroelektrarne. Orodje, ki je ob njem, bodo v teh dneh še močno potrebovali. / Foto: Tina Dokl

Pesek pod seboj skoraj pokopal hidroelektrarno

Konec oktobra je hudournik Belca ob deževju tako močno narasel, da je spodnesel plaz in skoraj povsem zasul in uničil tamkajšnjo hidroelektrarno in žago. Škoda naj bi znašala več kot pol milijona evrov.

Belca – Mati narava nam jo večkrat zagode in še so sveži spomini na katastrofo, ki jo je deroča voda povzročila pred približno mesecem dni v vasi Belca. Tamkajšnji hudournik je ob velikem nalivu povsem zasul žago in hidroelektrarno, grozil pa je tudi, da bo odnesel del vasi.

Solastnik hidroelektrarne Slavko Pezdirnik je v skrbeh, kdaj jim bo uspelo sanirati prostore elektrarne in njeno okolico. Dejal je, da so bili v času pred hudo uro s sinovi v notranjosti elektrarne, od koder so opazovali rast vodotoka, a se jim sprva količina vode ni zdela preveč visoka. Odpravili so se še do zajezitve, ki leži približno kilometer nad elektrarno, tam pa so opazili, da je količina vode že grozeča.

Nato so se hitro odpravili nazaj do hidroelektrarne, kjer so začeli pospravljati stroje na varno, a šele takrat so spoznali moč narave – voda se je le v pičle pol ure že začela zlivati čez bregove hudournika in vdrla tudi v prostore. Nekaj delovnih strojev jim je uspelo umakniti, vseh ne, saj so bili prepozni. Kot vemo, voda in elektrika ne gresta dobro skupaj in trudili so se elektrarno čim prej ugasniti. Žal sami tega niso uspeli storiti in Slavko Pezdirnik poudarja, da je bil Elektro Gorenjska zelo kooperativen pri ugašanju elektrarne na daljavo.

Takoj naslednji dan so začeli sanacijo hidroelektrarne in po nekaj tednih od nesreče je tam zelo živahno, obnovitvena dela in pospravljanje so v polnem teku – električarji so prišli napeljat novo napeljavo, s stroji odstranjujejo velike količine peska, ki ga je nanesla voda, tovornjaki pa ga vozijo stran. Slavko Pezdirnik pravi, da morajo za sanacijo škode na objektu poskrbeti sami, za strugo pa bosta poskrbeli država oziroma Občina Kranjska Gora. Škodo ocenjujejo približno na nekaj več kot pol milijona evrov, največja je ta na delovnih strojih in na strojnem delu elektrarne, odneslo pa je tudi več kot 150 metrov cevi, ki so popolnoma uničene in jih bo treba zamenjati, močno poškodovano pa je tudi zajetje nad elektrarno. Žalostno je pokazal izpraznjene prostore in motorje, ki so zdaj že očiščeni, a neuporabni za nadaljnje delo.

Poleg hidroelektrarne leži žaga Belca, kjer prav tako že odstranjujejo ves material, ki ga je s seboj prinesla voda. Lastnikov v času našega obiska tam ni bilo, a Slavko Pezdirnik pojasnjuje, da je voda v žago vdrla skozi okno z zadnje strani, iztekala pa pri oknih na sprednji strani, spodnji del žage in vse stroje v njej pa je pesek poškodoval do uničenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/12

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,