Gonilna sila projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp na Občini Kamnik je Barbara Strajnar.

Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp

Občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje so že dve leti povezane v Združenje Kamniško-Savinjske Alpe. Kot eno glavnih skupnih točk navajajo ogromen naravni rezervoar pitne vode, ki je na tem območju, in vodne zgodbe, ki jih nameravajo iz tega razviti.

Kamnik – Projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp je pred dnevi v Samostanu Mekinje združil predstavnike občin, društev, številne strokovnjake in mnoge druge, ki jih to območje povezuje.

»Občine na območju Kamniško-Savinjskih Alp čutimo potrebo, da se povezujemo in sodelujemo, in zato smo že leta 2016 ustanovili Združenje Kamniško-Savinjske Alpe, ki združuje občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje. Sodelujemo predvsem na področju turizma in se navzven že predstavljamo pod skupno blagovno znamko Kamniško-Savinjske Alpe, razvijamo pa tudi skupne turistične produkte. Za razvoj tega območja v okviru projekta iščemo različne vire, poleg občinskih tudi evropske, zanj pa smo pridobili tudi sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Gore so nam skupne, a so nas doslej zaradi geografskih preprek pogosto tudi ločevale. Vseeno smo želeli najti kakšno točko, ki nam je skupna in je tisti potencial, na katerem bi lahko gradili prihodnji razvoj. Poleg gora je to tudi več milijonov kubičnih metrov pitne vode, ki se nahaja znotraj njih, in to je res velik potencial, tudi v evropskem merilu, ki se ga verjetno sploh še ne zavedamo dobro,« nam je povedala Barbara Strajnar z Občine Kamnik, ki je kot največja občina tega območja prevzela pobudo.

Nosilci projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp so Lokalne akcijske skupine (LAS), in sicer LAS Srce Slovenije, LAS Gorenjska košarica in LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, pri projektu pa tesno sodeluje tudi Jamarski klub Kamnik z Vidom Kregarjem in Rajkom Slapnikom na čelu ter številni posamezniki, strokovnjaki na svojih področjih.

V okviru projekta je Jamarski klub Kamnik analiziral približno osemdeset vodnih izvirov na tem območju, in to zelo podrobno; fizikalno-kemijske analize kažejo na stanje voda ta trenutek, biološke pa na dolgoročno kvaliteto glede na floro in favno, ki je tam. »Kakovost voda je zelo dobra, se pa v njih žal že kaže vpliv človeka. Infrastruktura na tem območju namreč ni namenjena množičnemu turizmu in vse turistične produkte, ki jih bomo še razvijali v prihodnje, bomo morali osnovati zelo premišljeno in subtilno. Če bomo k najlepšim izvirom postavili klopi, se bodo tam hitro začele žal kopičiti tudi smeti, to pa nikakor ni naš namen,« pa pravi koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe Grega Ugovšek.

Eden od produktov bo Vodna pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp, zbrali so že tudi zgodbe o naravi in kulturi, ki povezujejo to območje, po vseh občinah pa so pripravili tudi sedem festivalov pitne vode.

Z nedavnim dogodkom v Samostanu Mekinje so zaključili projekt, v delu, ki je bil sofinanciran s strani Evropske unije, a vsi vpleteni se še kako dobro zavedajo, da se pravo delo v resnici šele začenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...