Gonilna sila projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp na Občini Kamnik je Barbara Strajnar.

Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp

Občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje so že dve leti povezane v Združenje Kamniško-Savinjske Alpe. Kot eno glavnih skupnih točk navajajo ogromen naravni rezervoar pitne vode, ki je na tem območju, in vodne zgodbe, ki jih nameravajo iz tega razviti.

Kamnik – Projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp je pred dnevi v Samostanu Mekinje združil predstavnike občin, društev, številne strokovnjake in mnoge druge, ki jih to območje povezuje.

»Občine na območju Kamniško-Savinjskih Alp čutimo potrebo, da se povezujemo in sodelujemo, in zato smo že leta 2016 ustanovili Združenje Kamniško-Savinjske Alpe, ki združuje občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje. Sodelujemo predvsem na področju turizma in se navzven že predstavljamo pod skupno blagovno znamko Kamniško-Savinjske Alpe, razvijamo pa tudi skupne turistične produkte. Za razvoj tega območja v okviru projekta iščemo različne vire, poleg občinskih tudi evropske, zanj pa smo pridobili tudi sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Gore so nam skupne, a so nas doslej zaradi geografskih preprek pogosto tudi ločevale. Vseeno smo želeli najti kakšno točko, ki nam je skupna in je tisti potencial, na katerem bi lahko gradili prihodnji razvoj. Poleg gora je to tudi več milijonov kubičnih metrov pitne vode, ki se nahaja znotraj njih, in to je res velik potencial, tudi v evropskem merilu, ki se ga verjetno sploh še ne zavedamo dobro,« nam je povedala Barbara Strajnar z Občine Kamnik, ki je kot največja občina tega območja prevzela pobudo.

Nosilci projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp so Lokalne akcijske skupine (LAS), in sicer LAS Srce Slovenije, LAS Gorenjska košarica in LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, pri projektu pa tesno sodeluje tudi Jamarski klub Kamnik z Vidom Kregarjem in Rajkom Slapnikom na čelu ter številni posamezniki, strokovnjaki na svojih področjih.

V okviru projekta je Jamarski klub Kamnik analiziral približno osemdeset vodnih izvirov na tem območju, in to zelo podrobno; fizikalno-kemijske analize kažejo na stanje voda ta trenutek, biološke pa na dolgoročno kvaliteto glede na floro in favno, ki je tam. »Kakovost voda je zelo dobra, se pa v njih žal že kaže vpliv človeka. Infrastruktura na tem območju namreč ni namenjena množičnemu turizmu in vse turistične produkte, ki jih bomo še razvijali v prihodnje, bomo morali osnovati zelo premišljeno in subtilno. Če bomo k najlepšim izvirom postavili klopi, se bodo tam hitro začele žal kopičiti tudi smeti, to pa nikakor ni naš namen,« pa pravi koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe Grega Ugovšek.

Eden od produktov bo Vodna pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp, zbrali so že tudi zgodbe o naravi in kulturi, ki povezujejo to območje, po vseh občinah pa so pripravili tudi sedem festivalov pitne vode.

Z nedavnim dogodkom v Samostanu Mekinje so zaključili projekt, v delu, ki je bil sofinanciran s strani Evropske unije, a vsi vpleteni se še kako dobro zavedajo, da se pravo delo v resnici šele začenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

10/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?