Gonilna sila projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp na Občini Kamnik je Barbara Strajnar.

Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp

Občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje so že dve leti povezane v Združenje Kamniško-Savinjske Alpe. Kot eno glavnih skupnih točk navajajo ogromen naravni rezervoar pitne vode, ki je na tem območju, in vodne zgodbe, ki jih nameravajo iz tega razviti.

Kamnik – Projekt Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp je pred dnevi v Samostanu Mekinje združil predstavnike občin, društev, številne strokovnjake in mnoge druge, ki jih to območje povezuje.

»Občine na območju Kamniško-Savinjskih Alp čutimo potrebo, da se povezujemo in sodelujemo, in zato smo že leta 2016 ustanovili Združenje Kamniško-Savinjske Alpe, ki združuje občine Kamnik, Luče, Solčava, Jezersko, Preddvor in Cerklje. Sodelujemo predvsem na področju turizma in se navzven že predstavljamo pod skupno blagovno znamko Kamniško-Savinjske Alpe, razvijamo pa tudi skupne turistične produkte. Za razvoj tega območja v okviru projekta iščemo različne vire, poleg občinskih tudi evropske, zanj pa smo pridobili tudi sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Gore so nam skupne, a so nas doslej zaradi geografskih preprek pogosto tudi ločevale. Vseeno smo želeli najti kakšno točko, ki nam je skupna in je tisti potencial, na katerem bi lahko gradili prihodnji razvoj. Poleg gora je to tudi več milijonov kubičnih metrov pitne vode, ki se nahaja znotraj njih, in to je res velik potencial, tudi v evropskem merilu, ki se ga verjetno sploh še ne zavedamo dobro,« nam je povedala Barbara Strajnar z Občine Kamnik, ki je kot največja občina tega območja prevzela pobudo.

Nosilci projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp so Lokalne akcijske skupine (LAS), in sicer LAS Srce Slovenije, LAS Gorenjska košarica in LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, pri projektu pa tesno sodeluje tudi Jamarski klub Kamnik z Vidom Kregarjem in Rajkom Slapnikom na čelu ter številni posamezniki, strokovnjaki na svojih področjih.

V okviru projekta je Jamarski klub Kamnik analiziral približno osemdeset vodnih izvirov na tem območju, in to zelo podrobno; fizikalno-kemijske analize kažejo na stanje voda ta trenutek, biološke pa na dolgoročno kvaliteto glede na floro in favno, ki je tam. »Kakovost voda je zelo dobra, se pa v njih žal že kaže vpliv človeka. Infrastruktura na tem območju namreč ni namenjena množičnemu turizmu in vse turistične produkte, ki jih bomo še razvijali v prihodnje, bomo morali osnovati zelo premišljeno in subtilno. Če bomo k najlepšim izvirom postavili klopi, se bodo tam hitro začele žal kopičiti tudi smeti, to pa nikakor ni naš namen,« pa pravi koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe Grega Ugovšek.

Eden od produktov bo Vodna pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp, zbrali so že tudi zgodbe o naravi in kulturi, ki povezujejo to območje, po vseh občinah pa so pripravili tudi sedem festivalov pitne vode.

Z nedavnim dogodkom v Samostanu Mekinje so zaključili projekt, v delu, ki je bil sofinanciran s strani Evropske unije, a vsi vpleteni se še kako dobro zavedajo, da se pravo delo v resnici šele začenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...