Mentorji in organizatorji tokratnega Startup vikenda so ponovno dokazali, da je kamniški KIKŠtarter eno izmed glavnih slovenskih središč za razvoj podjetniških idej.

Podjetniški izziv za pet evrov

V kamniškem KIKŠtarterju je minuli konec tedna potekal Startup vikend. Najboljše ekipe so poleg denarnih nagrad dobile tudi priložnost predstavitve pred KIKŠtarter pospeševalnikom in pridobitve zagonskih sredstev.

Kamnik – Tokratni podjetniški konec tedna, ki jih v kamniškem KIKŠtarterju pripravljajo že vse od ustanovitve pred dobrimi tremi leti, je nosil naslov Za pet evrov startup vikend izziv. Štirideset mladih, ki večinoma šele začenjajo podjetniško pot, se je tako soočilo z izzivom, kako razviti tržno zanimiv produkt, katerega cena ne bo presegla pet evrov. Od petka do nedelje so tako potekala številna predavanja, udeležencem pa so s svojim znanjem in izkušnjami pomagali mentorji. Med njimi so bili tudi ustanovitelji nekaterih uspešnih zagonskih podjetij, kot je denimo Rok Colarič, eden od ustanovnih članov podjetja, ki je na trg lansiralo pametno stekleničko Sleepy bottle in zanjo prejelo več prestižnih nagrad.

Konec tedna viharjenja možganov in neprespanih noči je v nedeljo zvečer pokazal rezultate. Sedem finalistov je ustvarilo prototipe izdelkov in s predstavitvami poskušalo prepričati komisijo o potencialu svojih izdelkov. Komisijo so sestavljali direktor KIKŠtarter pospeševalnika Matej Humar, Tomaž Lah iz podjetja Nektar Natura, Urban Bergant iz Elektrine, Rok Slapar iz spletne trgovine Vigoshop, Aleš Juhant iz Metal profila, predstavnica Gospodarske zbornice Irena Tonin, Joc Pečečnik iz Interblocka, predsedoval pa ji je Stojan Hergouth, predsednik kamniškega podjetniškega kluba in direktor Jate Emone.

Najbolj jih je prepričal poseben pokrovček ekipe Bevo, ki uporabnikom omogoča, da z lastnimi kulturami doma fermentirajo različne napitke. »Probiotiki, ki dejansko učinkujejo, v trgovini stanejo okoli trideset evrov, z našim produktom pa bi jih lahko za minimalen znesek proizvajali sami,« so povedali fantje, ki razvijajo tudi druge produkte, namenjene vsem, ki jih privlači biološko, ekološko, vegansko in organsko, torej Bevo.

Drugo mesto je osvojila blazina s podstavkom za kavo, plod ideje deklet, združenih v Fika team, ki je najbolj prepričala tudi Roka Slaparja iz spletne trgovine Vigoshop, ki je dekletoma ponudil poskusno prodajo v njihovi trgovini. »Projekt je treba od prototipa pripeljati do prvih vzorcev, izdelati predstavitvene vsebine, potem pa poskusimo s prodajo. V naslednjih treh mesecih bosta videli, ali stranke izdelek hočejo ali ne,« je bil jasen Slapar.

Na tretje mesto se je pa se je uvrstila ekipa Carpo z ergonomsko oblikovano podlogo za računalniško miško. Poleg prvih treh, ki so prejeli tudi denarne nagrade, sta si predstavitev pred KIKŠtarter pospeševalnikom zagotovili še dve ekipi. Med njimi kamniški FireStyle, ki bo iz odpadnih gasilskih cevi izdeloval pasove, denarnice in različne druge izdelke, del izkupička od prodaje pa bodo namenili prostovoljnim gasilcem. Izbrane ekipe bodo na predstavitvah dobile priložnost, da se z uveljavljenimi podjetniki pogajajo za konkretne finančne vložke za realizacijo njihovih idej.

»Na takšnem srečanju udeleženci vidijo, kaj vse je mogoče pripraviti v le nekaj dneh. Hkrati dobijo cel kup kontaktov, idej in nasvetov uveljavljenih mentorjev, ki jih vodijo skozi celoten proces, s čimer želimo predvsem razvijati podjetniško miselnost med mladimi. Dodana vrednost projekta je v tem, da najboljše ekipe dobijo tudi priložnost, da izdelek dejansko spravijo na trg,« je o smiselnosti takšnih dogodkov povedal Matija Matičič, eden od organizatorjev iz kamniškega KIKŠtarterja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 68 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...