Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah je eden najlepše ohranjenih fužinskih kompleksov v srednji Evropi.

Stara Sava bo državni spomenik

Eden najlepše ohranjenih fužinskih kompleksov v srednji Evropi, Stara Sava na Jesenicah, bo v kratkem proglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Jesenice – Stara Sava na Jesenicah je eno najlepše ohranjenih fužinarskih naselij v srednji Evropi. Sestavljajo ga Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja, Kasarna, plavž s pudlovko in Kolpern. Občina Jesenice je območje leta 1984 razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, že vrsto let pa si prizadeva, da bi dobilo tudi status kulturnega spomenika državnega pomena. To se bo zdaj vendarle zgodilo, saj naj bi država v kratkem sprejela Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena.

Kot je dejal Vojko Zupan z ministrstva za kulturo, je v državi ta čas 325 spomenikov državnega pomena, večinoma ta status dobijo posamezni objekti. Stara Sava pa bo postala spomenik državnega pomena kot celotno fužinarsko naselje.

Večina objektov in zem­ljišč je v lasti Občine Jesenice, ki je v preteklih letih vložila veliko truda in denarja v obnovo in ohranitev železarske dediščine Stare Save. V obnovljeni Kasarni je tako prostore dobila Glasbena šola Jesenice, v pritličju pa je Gornjesavski muzej Jesenice uredil stalno etnološko razstavo. Prenovljeno nekdanje skladišče oglja Kolpern je zaživelo kot protokolarni objekt, ta čas pa poteka več kot dva milijona evrov vredna prenova Ruardove graščine. V njej bodo v letu 2020, ko bodo dela zaključena, uredili stalno železarsko razstavo, nekaj posebnega pa bo tudi nova poročna dvorana.

Na celovito obnovo pa še čaka cerkev, ki je edina v državi, ki je v lasti občine.

V sredo je v Kolpernu potekala javna obravnava osnutka odloka o razglasitvi Stare Save za kulturni spomenik državnega pomena. Kot je povedal vodja območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj Miloš Ekar, se bo Občina Jesenice po razglasitvi lažje prijavljala na razpise za sofinanciranje, zlasti mednarodne. In kaj bo razglasitev še prinesla Jesenicam? Kot je dejal Vojko Zupan s kulturnega ministrstva, naša država nima stotin kilometrov morske obale, ima pa obilje raznolike kulturne dediščine, ki lahko pritegne domače in tuje obiskovalce.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-2/15

petek

-6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!