Letos decembra pa zmerno!

Z vodenjem organiziranih vadb za odrasle se ukvarjam že skoraj dvajset let. Kljub temu da se vse več ljudi zaveda pomena redne telesne aktivnosti in njenega vpliva na zdravje, še vedno vsako leto opažam isto. Decembra se obisk vadb zmanjša skoraj za polovico, december je mesec, ko so ljudje najmanj športno aktivni.

Po pogovorih z vadečimi sem dobila nekaj razlag, zakaj je tako. December je čas številnih novoletnih srečanj in zabav, vse seveda ob dobri (in čezmerni) hrani in pijači, takrat in pogosto še naslednji dan, volje za vadbo ni. Zunaj je mrzlo in temno, kavč v topli dnevni sobi pa tako mamljivo udoben ... Ob najljubši TV-oddaji se prileže še kakšna dobrota iz hladilnika, na rekreacijo se pa hitro pozabi. December je tudi čas praznikov in obdarovanj, zato se ogromno časa porabi za nakupovanje daril, peko in pripravljanje najrazličnejših dobrot ter organizacijo praznovanj. Časa za vadbo pa ni …

Posledice so vsako leto enake: začne se s slabšim počutjem zaradi neaktivnosti ter čezmerne in nezdrave hrane (in pijače), kmalu se začnejo pojavljati prebavne motnje in kopičiti odvečni kilogrami, zato se počutje še poslabša, najbolj pa naša samopodoba. Temu sledi vsakoletna zaobljuba »takoj po novem letu začnem«… Začnem redno vadbo, začnem se prehranjevati zdravo, preneham piti alkohol, moram izgubiti kilograme (ponovno moram obleči tiste hlače) … Presenečena sem, da vsako leto poslušam iste zgodbe od istih ljudi.

Telovadnice se po novem letu res napolnijo, novoletne zaobljube delajo svoje, žal pa ne trajajo dolgo. Edina prava pot je zmernost! Zmernost s hrano, pijačo in zabavami ter rednost pri telesni aktivnosti. Ni se treba odpovedati zabavam in praznovanjem – to so vendar najlepši prazniki v letu. Pazite le, da ne boste pretiravali. Vztrajajte pri telesni vadbi – kljub vsem skušnjavam, ki jih prinaša december. Sami veste, da je ponoven začetek po daljšem premoru težak, še posebno z nekaj kilogrami preveč, in da se po vadbi počutite mnogo bolje.

Kaj pa, če bi letos praznike preživeli na aktivnejši način, na izletih in aktivnostih v naravi? Kaj pa, če bi našli druge načine za obdarovanje in ne bi zapravljali časa (in denarja) v nakupovalnih centrih? Kaj pa, če letos ne bi pretiravali s pojedinami? Prepričana sem, da bi bilo vaše počutje boljše, predvsem pa bi bili bolj zadovoljni sami s sabo. Ohranili bi svojo telesno težo in v novo leto zakorakali bolj sproščeni, brez decembrskih »grehov« in lažnih zaobljub. Ponosni bi bili nase, ker se znate zabavati zmerno in oditi na rekreacijo kljub mamljivemu udobnemu kavču.

Prepričana sem, da bi bili bolj zadovoljni.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Zgodbe o lastnikih gozdov / 10:23, 19. december

Taprav gozd je samo mešan gozd.
Smrekov gozd ni gozd ampak nenaravna plantaža.

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.