Letos decembra pa zmerno!

Z vodenjem organiziranih vadb za odrasle se ukvarjam že skoraj dvajset let. Kljub temu da se vse več ljudi zaveda pomena redne telesne aktivnosti in njenega vpliva na zdravje, še vedno vsako leto opažam isto. Decembra se obisk vadb zmanjša skoraj za polovico, december je mesec, ko so ljudje najmanj športno aktivni.

Po pogovorih z vadečimi sem dobila nekaj razlag, zakaj je tako. December je čas številnih novoletnih srečanj in zabav, vse seveda ob dobri (in čezmerni) hrani in pijači, takrat in pogosto še naslednji dan, volje za vadbo ni. Zunaj je mrzlo in temno, kavč v topli dnevni sobi pa tako mamljivo udoben ... Ob najljubši TV-oddaji se prileže še kakšna dobrota iz hladilnika, na rekreacijo se pa hitro pozabi. December je tudi čas praznikov in obdarovanj, zato se ogromno časa porabi za nakupovanje daril, peko in pripravljanje najrazličnejših dobrot ter organizacijo praznovanj. Časa za vadbo pa ni …

Posledice so vsako leto enake: začne se s slabšim počutjem zaradi neaktivnosti ter čezmerne in nezdrave hrane (in pijače), kmalu se začnejo pojavljati prebavne motnje in kopičiti odvečni kilogrami, zato se počutje še poslabša, najbolj pa naša samopodoba. Temu sledi vsakoletna zaobljuba »takoj po novem letu začnem«… Začnem redno vadbo, začnem se prehranjevati zdravo, preneham piti alkohol, moram izgubiti kilograme (ponovno moram obleči tiste hlače) … Presenečena sem, da vsako leto poslušam iste zgodbe od istih ljudi.

Telovadnice se po novem letu res napolnijo, novoletne zaobljube delajo svoje, žal pa ne trajajo dolgo. Edina prava pot je zmernost! Zmernost s hrano, pijačo in zabavami ter rednost pri telesni aktivnosti. Ni se treba odpovedati zabavam in praznovanjem – to so vendar najlepši prazniki v letu. Pazite le, da ne boste pretiravali. Vztrajajte pri telesni vadbi – kljub vsem skušnjavam, ki jih prinaša december. Sami veste, da je ponoven začetek po daljšem premoru težak, še posebno z nekaj kilogrami preveč, in da se po vadbi počutite mnogo bolje.

Kaj pa, če bi letos praznike preživeli na aktivnejši način, na izletih in aktivnostih v naravi? Kaj pa, če bi našli druge načine za obdarovanje in ne bi zapravljali časa (in denarja) v nakupovalnih centrih? Kaj pa, če letos ne bi pretiravali s pojedinami? Prepričana sem, da bi bilo vaše počutje boljše, predvsem pa bi bili bolj zadovoljni sami s sabo. Ohranili bi svojo telesno težo in v novo leto zakorakali bolj sproščeni, brez decembrskih »grehov« in lažnih zaobljub. Ponosni bi bili nase, ker se znate zabavati zmerno in oditi na rekreacijo kljub mamljivemu udobnemu kavču.

Prepričana sem, da bi bili bolj zadovoljni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/22

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.