Hvaležni za vso pomoč

Oktobrska ujma je prizadela nekatera območja občine Tržič, družini Dovžan iz Tržiča je pobesnela Tržiška Bistrica odnesla hišo. Da v nesreči še vedno znamo stopiti skupaj, se je zopet pokazalo. Ne gre za to, koliko kdo daruje, ampak da ostajamo solidarni in pomagamo po svojih najboljših močeh.

Štiričlanska družina Dovžanovih iz Tržiča (Eli, Janez in sinova študent Robert in osmošolec Jernej), ki je po ujmi ostala brez vsega, še išče primerno stanovanje, trenutno se stiskajo v stanovanju Eline mame v Bistrici pri Tržiču. Bi sklenili v imenu vseh prizadetih: kot je poudarila Eli Dovžan, so vsem – imenovanim in neimenovanim – iskreno hvaležni za vsak dar, za vsakršno pomoč. »Ljudje so srčni, veliko jih pomaga; celoten Tržič, tudi širša Slovenija.«

Tržič – Na nedavnem dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj, ki ga je za prizadete v oktobrskih poplavah v Dvorani tržiških olimpijcev organizirala Občina Tržič, so z vstopninami zbrali 6.936 evrov, z dražbo pa še dodatnih tisoč evrov. »Glede na to, da niso bili prodani vsi predmeti na dražbi, bomo dražbo podaljšali oziroma razmišljamo, da bi pripravili še javno dražbo v decembru. Denar, ki ga je – in še morebiti bo z dražbo v prihodnosti – občina zbrala, bomo polovico nakazali Rdečemu križu, polovico pa Karitas. Sestala se je tudi že skupina (Rdeči križ, Karitas), kjer so se pogovarjali o ključu razdeljevanja sredstev. Vsem, ki so bili močneje prizadeti v neurju v občini, bodo skušali pošteno razdeliti vsa sredstva, ki so (se bodo) zbrala od začetka zbiranje dalje,« je pojasnila dr. Metka Knific-Zaletelj, direktorica tržiške občinske uprave.

Sredstva pri Rdečem križu še zbirajo

Kot je sporočila Noelle Kavčič, sekretarka Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja (RKS OZ) Tržič, so od 30. oktobra pa do 23. novembra zbirali posebej za družino Dovžan, ki je po ujmi ostala brez strehe nad glavo, in posebej za ostale, prizadete v ujmi. Za Dovžanove se je zbralo 27.695 evrov, za ostale prizadete pa 33.813,98 evra. »Sredstva se seveda še zbirajo,« je povedala Kavčičeva.

Pri Župnijski karitas že obravnavali prošnje

Pri Slovenski karitas se je na TRR do sedaj zbralo 18.592 evrov, v četrtek je zasedala komisija Župnijske karitas Tržič - Bistrica, kot je sporočil predsednik Slovenske karitas Peter Tomažič: »Komisija je obravnavala prejete prošnje huje prizadetih gospodinjstev v poplavah. Osmim gospodinjstvom, ki jim je poplava zalila ali poškodovala stanovanjske prostore, so odobrili večjo pomoč v skupni višini 18 tisoč evrov. Sredstva bodo gospodinjstvom na voljo v tem tednu. Preostala sredstva in sredstva, zbrana na župnijski karitas, bodo namenjena ostalim manjšim pomočem, o katerih bo komisija odločala v decembru. Karitas vso pomoč realizira v koordinaciji z občino Tržič in drugimi lokalnimi dobrodelnimi organizacijami.« Na nedavnem dobrodelnem koncertu Župnijske karitas Križe v šoli v Križah so, kot je v imenu Župnijske karitas Križe povedal David Ahačič, zbrali tisoč evrov za družino Dovžan, znesek so jim že izročili na prireditvi. Zbranih še nekaj čez tisoč evrov pa bodo namenili še drugim prizadetim v ujmi.

Del izkupička iz dobrodelne dražbe slaščic, ki bo v petek, 7. decembra, ob 18. uri v Tržiškem muzeju, bodo organizatorji Tržiški muzej, Lions klub Bled Golf in Rotary klub Tržič Naklo prav tako namenili prizadetim po ujmi.

Pomagajo podjetja, športniki, posamezniki ...

Dovžanovim so po tem, ko jim je s hišo odneslo prav vse, kar so imeli, ljudje darovali oblačila, obutev tržiška čevljarska podjetja ... Zakonca Eli in Janez Dovžan sta nekdanja zaposlena v podjetju Iskraemeco, a tam nanju niso pozabili in so donirali 4100 evrov. Tudi vrhunskim športnikom je mar za soljudi; motokrosist Tim Gajser je Dovžanovim doniral dva tisoč evrov, podjetje družine smučarja Štefana Hadalina (Štefan in Robert Dovžan sta bila sošolca v Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj) jim je prav tako doniralo dva tisoč evrov in še sedem evrov od vsakega prodanega telefona (iz njihove podjetniške dejavnosti), Štefan pa je tudi Robertu nakazal določen znesek. Hadalinovi predvsem želijo spodbuditi čim več podjetnikov k pomoči ...

Tudi Smučarska zveza Slovenije je prek Fundacije Marca Hodlerja družini Dovžan donirala 17.608 evrov. Smučarska zveza Slovenije je takoj po nesrečnih poplavah v Tržiču, kjer je družina Dovžan izgubila vse svoje imetje, in akciji športnikov, med katerimi je bilo veliko sošolcev Roberta Dovžana, sprožila solidarnostno akcijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/22

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.