Avtor Bogo Brvar je na 16. Pirčevih dnevih predstavil svojo knjigo o življenju in delu Franca Pirca. / Foto: Gorazd Kavčič

Preplet sv. Jakoba in Franca Pirca

Šestnajsti Pirčevi dnevi so gostili dva poznavalca svetega Jakoba in dva poznavalca Franca Pirca, ob tej priložnosti so tudi blagoslovili novo informacijsko tablo pred cerkvijo sv. Jakoba v Podbrezjah.

Podbrezje – O sv. Jakobu, ki je zaveznik podbreške župnije, sta spregovorila Metod Rigler in Eva Remškar. Slednja je razkrila svoje razmišljanje o prehojeni španski poti Camino, na katero se je prvič podala s hčerko Sanjo, prijateljico Mojco Grešak in njeno hčerko Marjo. »Camino zdravilo. Je takšna taužentrožca, ki bi jo morali predpisovati na recept v vsaki ambulanti, in sicer vsem tistim, ki se jim odnosi morda že nevarno rahljajo,« je dejala Eva Remškar in obenem predstavila knjižico z naslovom In smo šle, v kateri sta skupaj z Mojco Grešak na duhovit in lahkoten način popisali svoje vtise in doživetja s poti. Metod Rigler, ustanovitelj društva Jakobove poti v Sloveniji, pa nas je seznanil s slovensko Jakobovo potjo, zlasti gorenjsko vejo, ki se prične pri cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, vodi do Medvod, Škofje Loke, Zgornje Besnice, Podbrezij, Radovljice, Bleda preko Mojstrane do Kranjske Gore, vse do končne točke Svetih Višarij.

Drugi del je bil namenjen Francu Pircu. Jožef Perne je najprej pojasnil Pirčev vpliv na Minnesoto, njegovo drugo domovino. »Pred nekaj dnevi je v Podbrezje priromala velika kuverta, ki jo je poslala Mary Kiffmeyer iz Minnesote, nekdanja državna sekretarka, sedaj pa senatorka te države. Iz poslanega pisma in prilog hitro razberemo veliko spoštovanje prebivalcev te države do Franca Pirca. Tam ga štejejo za pionirja in enega najzaslužnejših mož za ustanovitev in razvoj Minnesote kot zvezne države ZDA,« je razkril Jožef Perne.

V sklepnem delu je avtor Bogo Brvar predstavil svojo obsežno, pravkar izdano knjigo o Francu Pircu, za katero je porabil tri leta intenzivnega raziskovalnega in pisateljskega dela. V njej je docela predstavil življenje in delo Franca Pirca, ki je bil rojen v Kamniku, pet let svojega življenja pa je preživel v Podbrezjah in se s svojim delom za vedno zapisal v spomin Podbrežanov. Franc Pirc je bil duhovnik in misijonar med Indijanci v Michiganu in Minnesoti, obenem je bil tudi pesnik in pisatelj, vrtnar, sadjar, pomolog, graditelj cerkva in šol, homeopat. Znan je tudi kot velik borec proti revščini, borec za mir, sožitje in treznost. »Pirc je v kratkem času postal Umni gospodar, ki je znal svetovati peškim kmetom na vseh področjih, praktični zgled pa je bila njegova lepo urejena drevesnica. V Kmetijski družbi je bil med najdejavnejšimi člani, ljudje pa so ga poznali kot nesebičnega moža, ki se ni prestrašil ne truda ne lastnih žrtev, ko je šlo za to, da pomaga svojemu bližnjemu z delom, svetom ali blagom,« je sklenil Bogo Brvar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/27

ponedeljek

17/26

torek

15/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

RAZSTAVE / Naklo, 17. junij 2019

Obalne vedute

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

 

 
 

 

 
 
 

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.

Poletje / 21:23, 16. junij

Če je dopust v NDH, je to bolj ena žalost.

Poletje / 14:47, 16. junij

"Teden dni veslanja okrog otoka Cres in zatem nekaj dni planinske transverzale. Lovljenje vetra na Braču in kolesarjenje po ravnicah Italije...

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:10, 16. junij

Sicer pa tisti, ki je izdal dovoljenje za gradnjo bi moral odgovarjati.

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:05, 16. junij

Res hudo...
Zanima me kaj je s tistimi hišami in tistim hotelom na poti na Ljubelj? Kdo je lastnik ? Če je občina, naj se probajo zmenit in tam urediti gostilno in bivanje.

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...