Nad težave z mobilnim socialnim servisom

Občina Bohinj, ki je zelo razdrobljena, njeno prebivalstvo pa se stara, se je lotila pilotnega projekta Mobilni socialni servis, s katerim pri ugotavljanju in reševanju težav občanov povezujejo prostovoljce in različne službe.

V okviru projekta že sodelujejo pri 12 primerih z različno, tudi zelo kompleksno socialno problematiko.

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj se je lotila pilotnega projekta, s katerim želi pomagati svojim občanom pri reševanju njihovih težav, do katerih prihaja zaradi staranja prebivalcev in razpršene poselitve. Projekt Mobilni socialni servis, ki povezuje prostovoljce in različne službe, je novost v Sloveniji. Kot je poudaril podžupan v funkciji župana Jože Sodja, je projekt naletel na dober odziv. »Prepričan sem, da je to dobra naložba za prihodnost, zato ga močno podpiramo. Namenjen je vsem, ne glede na pomoč, ki jo potrebujejo. Želimo si, da bi ljudje projekt vzeli za svojega, in se zahvaljujemo tudi vsem, ki so pristopili k izvedbi.«

Kot je pojasnila koordinatorica projekta Iva Lapajne, ki je na Občini Bohinj zadolžena za območje sociale, so ugotovili, da zaradi demografske slike, potreb in mobilnostnih težav občanov obstoječe javne službe in storitve ne zadoščajo več. »V okviru projekta smo v osnovi usmerjeni v iskanje in reševanje problematike. Tu je socialno varstvo tesno povezano z zdravstvenim varstvom in drugimi področji. Občine so pristojne in odgovorne za številna področja in imamo tudi dolžnost zagotoviti višjo kakovost življenja naših občank in občanov.« V okviru projekta jim je že uspelo vzpostaviti mrežo prostovoljcev po vseh naseljih v občini. Prostovoljce so vključili v programe izobraževanja, pripravili bodo zloženke o projektu in naboru informacij s področij delovanja. »Ena pomembnejših nalog je zaznavanje problematike na terenu z upoštevanjem načela tukaj in zdaj. K reševanju težav želimo pristopiti takoj, z izvedbo pa želimo projekt nadgraditi z nadstandardnimi storitvami in aktivnosti prilagoditi uporabnikom,« pojasnjuje Iva Lapajne in dodaja, da kot izvajalci nastopajo prostovoljci in strokovni sodelavci, saj je pomemben multidisciplinarni pristop. Prostovoljci že izhajajo iz različnih nevladnih in humanitarnih organizacij in jih ljudje poznajo in jim zaupajo, štirideset prostovoljcev se bo vključilo tudi v programe izobraževanja. Za izobraževanje in nakup električnega avtomobila so prejeli tudi nepovratna sredstva prek BSC Kranj.

Projekt bo uradno sicer zaživel prihodnje leto, a mreža je že začela delati. Tako sodelujejo pri 12 primerih z različno, tudi zelo kompleksno socialno problematiko, pri katerih sodelujejo tudi s policijo in šolo. Pogosto gre za alkoholizem, druge zasvojenosti in nasilje. Posebno pozornost pa so posvetili invalidom, družinam, posameznikom s posebnimi potrebami in starejšim.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/13

ponedeljek

1/13

torek

0/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,

Domen Prevc drugi na finalni tekmi sezone v Planici, Kobayashi veliki globus potrdil z zmago / 16:10, 24. marec

No ja ni švoh a vse eno doma bi moral zmagati.

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:32, 24. marec

Fraport se koplje v plusu, Adria, ki mu prinese največ, pa v minusu!

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!