Skupine parkeljnov iz Slovenije in tujine so na trasi v neposredni bližini gradu v Goričanah pripravile pravi spektakel. / Foto: Peter Košenina

Peklenščki strašili v Goričanah

Sedma Noč parkeljnov v Goričanah je bila kljub dežju odlično obiskana. Predstavilo se je triindvajset skupin parkeljnov iz Slovenije in tujine.

Goričane – Parkeljni so že na delu. V soboto so strašili po Goričanah. Potekala je sedma prireditev Noč parkeljnov v Goričanah.

Organizatorjem iz TD Goričane - Vaše jo je znova zagodlo vreme, a kljub dežju se je ob okrog šeststo metrov dolgi trasi, po kateri so se v mimohodu predstavile skupine parkeljnov, zbralo več tisoč radovednih obiskovalcev. »Da je kljub slabemu vremenu prišlo toliko ljudi, je dokaz, da je prireditev res zanimiva, nekaj posebnega in da delamo dobro. Predstavlja se 23 skupin, skupaj okrog štiristo parkeljnov. Menim, da je to največji dogodek v občini Medvode, tudi medijsko zelo izpostavljen, tako da pomeni tudi dobro promocijo. Pri organizaciji letošnje prireditve nam je zelo aktivno pomagala tudi Občina Medvode. Prireditev je namreč prerasla meje prostovoljnega dela. Nanjo se pripravljamo pol leta, danes pomaga blizu dvesto prostovoljcev,« je med mimohodom parkeljnov povedal Jakob Knific, predsednik TD Goričane - Vaše in vodja prireditve.

Skupine parkeljnov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške so se zvrstile ena za drugo, predstavile so svoje maske in opremo svojega kraja ter s tem svojo zgodovino in navade. Vsako leto več skupin je tudi z Gorenjskega. »Takšni dogodki so super. Pri nas imajo parkeljni že dolgo tradicijo in še vedno hodimo tudi po vasi. Vse maske so narejene doma iz različnih materialov. Naša naloga danes je prestrašiti obiskovalce in jim narediti zanimiv večer,« je povedal Anže Klinar iz skupine Rovtarski parkeljni, ki prihaja iz Planine pod Golico.

Navdušeni so bili tudi obiskovalci, ki pa so, ko so se parkeljni približali ogradam, večinoma stopili kar kakšen korak, dva nazaj. »Na Noč parkeljnov v Goričane smo prišli prvič. Zelo je zanimivo, sploh za otroke, nekakšno ogrevanje za Miklavžev večer. Jih je kar strah. Vsaka skupina in vsaka maska je po svoje zanimiva. V vsako je bilo vloženega veliko truda,« je dejal Gregor Eržen iz Škofje Loke, ki je prišel z družino.

Po mimohodu parkeljnov je sledila zabava, na kateri so prepevali Marko Vozelj in Mojstri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.