Skupine parkeljnov iz Slovenije in tujine so na trasi v neposredni bližini gradu v Goričanah pripravile pravi spektakel. / Foto: Peter Košenina

Peklenščki strašili v Goričanah

Sedma Noč parkeljnov v Goričanah je bila kljub dežju odlično obiskana. Predstavilo se je triindvajset skupin parkeljnov iz Slovenije in tujine.

Goričane – Parkeljni so že na delu. V soboto so strašili po Goričanah. Potekala je sedma prireditev Noč parkeljnov v Goričanah.

Organizatorjem iz TD Goričane - Vaše jo je znova zagodlo vreme, a kljub dežju se je ob okrog šeststo metrov dolgi trasi, po kateri so se v mimohodu predstavile skupine parkeljnov, zbralo več tisoč radovednih obiskovalcev. »Da je kljub slabemu vremenu prišlo toliko ljudi, je dokaz, da je prireditev res zanimiva, nekaj posebnega in da delamo dobro. Predstavlja se 23 skupin, skupaj okrog štiristo parkeljnov. Menim, da je to največji dogodek v občini Medvode, tudi medijsko zelo izpostavljen, tako da pomeni tudi dobro promocijo. Pri organizaciji letošnje prireditve nam je zelo aktivno pomagala tudi Občina Medvode. Prireditev je namreč prerasla meje prostovoljnega dela. Nanjo se pripravljamo pol leta, danes pomaga blizu dvesto prostovoljcev,« je med mimohodom parkeljnov povedal Jakob Knific, predsednik TD Goričane - Vaše in vodja prireditve.

Skupine parkeljnov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške so se zvrstile ena za drugo, predstavile so svoje maske in opremo svojega kraja ter s tem svojo zgodovino in navade. Vsako leto več skupin je tudi z Gorenjskega. »Takšni dogodki so super. Pri nas imajo parkeljni že dolgo tradicijo in še vedno hodimo tudi po vasi. Vse maske so narejene doma iz različnih materialov. Naša naloga danes je prestrašiti obiskovalce in jim narediti zanimiv večer,« je povedal Anže Klinar iz skupine Rovtarski parkeljni, ki prihaja iz Planine pod Golico.

Navdušeni so bili tudi obiskovalci, ki pa so, ko so se parkeljni približali ogradam, večinoma stopili kar kakšen korak, dva nazaj. »Na Noč parkeljnov v Goričane smo prišli prvič. Zelo je zanimivo, sploh za otroke, nekakšno ogrevanje za Miklavžev večer. Jih je kar strah. Vsaka skupina in vsaka maska je po svoje zanimiva. V vsako je bilo vloženega veliko truda,« je dejal Gregor Eržen iz Škofje Loke, ki je prišel z družino.

Po mimohodu parkeljnov je sledila zabava, na kateri so prepevali Marko Vozelj in Mojstri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/6

ponedeljek

3/12

torek

-4/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Vodice, 19. marec 2019

Posebne potrebe in avtizem: vzroki in pomoč

RAZSTAVE / Jesenice, 19. marec 2019

Kako so se na Jesenicah včasih igrali?

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. marec 2019

Osemdeset let v vaši družbi

 

 
 

 

 
 
 

Novosti v pokojninski zakonodaji / 05:16, 18. marec

63% od minimalne plače = koliko? Armada delavcev danes dela za minimalno plačo. Okoli 60% zaposlenih v gospodarstvu. Armada revežev. Prava r...

Nova trgovina SPAR na Bledu / 22:38, 17. marec

Ja kaj pa naš Sosed? Saj smo vendar zevedni Slovenci in jemo samo našo hrano ker druga ni zdrava? Jaz pa že pedeset let jem Nemško nezdravo ...

Novosti v pokojninski zakonodaji / 22:32, 17. marec

Ja so taki in taki. V Nemčiji moramo delati minimalno 45 let in biti Star 64 let da sploh imaš pravico do pokojnine,drugače pa fo 67 leta st...

Od stenske slike do predpražnika / 22:23, 17. marec

In ravno na Gorenskem so največ ljudi povojni poslali v Kočevski Jamo na zadnjo pot,pa Crn Grob.in verjetno še kje na gorenski?

Od stenske slike do predpražnika / 22:20, 17. marec

Zakaj tega Titota tako forsirate? Zraven njegove slike dodajte še slike povojnih pobojev po Sloveniji, nikjer v Sloveniji ni tako popularen kot na gorenski sploh pa v Kranju! zakaj?

Moja zgodba je tudi zgodba naroda / 15:29, 17. marec

Bravo gospod Pahor. Ko bi le imeli več tako zavestnih Slovencev, bi nam bilo že zdavnaj lepše in tudi tujci bi imeli veliko več spoštovanja do nas.

Novosti v pokojninski zakonodaji / 13:26, 17. marec

Novost v pokojninski zakonodaji je, da bodo tisti, ki so upokojeni starostno, lahko delali naprej in obenem prejemali poleg plače še pokojni...