Reševalci so ob štiridesetletnici GRS Škofja Loka prejeli priznanja. / Foto: Tina Dokl

Rešujejo na težko dostopnih terenih

Društvo Gorska reševalna služba iz Škofje Loke je proslavilo štirideset let obstoja. Na območju svojega delovanja, ki obsega porasle in težje dostopne terene, rešujejo pretežno na klasičen način.

Škofja Loka – Društvo GRS Škofja Loka je razmeroma mlado, vsaj v primerjavi z drugimi društvi v Sloveniji, saj je bilo prvo (v Kranjski Gori) osnovano že leta 1912. Na območju njihovega delovanja ni visokogorja, pač pa hribovit in porasel teren, nesreče pa se dogajajo tudi tam in iz potrebe po reševanju je leta 1978 nastalo društvo GRS Škofja Loka, je na slovesnosti, ki so jo pripravili v Sokolskem domu v Škofji Loki, povedal načelnik Pavle Podobnik. Začetki so bili zahtevni, saj so morali zagotoviti opremo in z znanjem opremiti tudi svoje člane. Danes imajo trideset reševalcev z licenco in pet pripravnikov, v njihovih vrstah so tudi zdravniki, zdravstveniki, letalci, vodnik reševalnega psa in inštruktorji.

Na prireditvi je zbrane nagovoril župan Miha Ješe, ki je dejal, da je društvo GRS pomemben člen Civilne zaščite v občini, ki ga poleg dobre usposobljenosti za reševanje v gorah odlikuje tudi ekipni duh. V prihodnje jim je zaželel, da bi bili čim večkrat na vajah in usposabljanjih in čim manjkrat v reševalnih akcijah. V imenu Gorske reševalne zveze Slovenije je spregovoril Janez Rozman, ki je spomnil na začetke GRS v Škofji Loki, pri tem pa omenil tudi zasluge Pavla Šegule. Dejal je, da so lahko ponosni na svoje delo, ki ga opravljajo prostovoljno, pri tem pa jim je v oporo tudi razumevanje njihovih domačih. Svoje dosedanje delo so škofjeloški gorski reševalci strnili v zbornik, ki ga je na prireditvi predstavil Jože Kalan. Član GRS je dve desetletji, sodeluje kot reševalec letalec, sicer pa je znan kot vojaški pilot, ki je leta 1991 iz rok JLA otel vojaški helikopter. Pomoč helikopterja je pri gorskem reševanju dragocena, poleg ponesrečencev pogosto pomaga tudi pri prevozih blaga, sicer pa tereni na območju škofjeloške GRS (obsega Škofjeloško hribovje in zahodne dele Polhograjskih dolomitov) zahtevajo pretežno reševanje v klasični tehniki. Število akcij se je z nekaj akcij v prvih letih dvignilo na 21 akcij v lanskem letu. Na prireditvi so nastopili učenci Osnovne šole Cvetka Golarja s petjem in skeči iz življenja gorskih reševalcev, za dobro voljo pa so nekaj domačih urezali člani skupine Suha špaga. Reševalcem so na koncu podelili zahvale za njihovo delo, prejele so jih tudi občine, ki podpirajo njihovo dejavnost, in več sodelujočih društev in ustanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.