Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ta teden odprla dve fronti v vladi – regres upokojencem in drugi tir. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Vroče zaradi upokojencev

Kljub drugačnim napovedim je vlada soglasno potrdila predlog finančnega ministra o izvrševanju proračuna in s tem tudi njegov predlog o izplačilu regresa upokojencem.

Na koncu obveljal Bertoncljev predlog

Ta teden se je zelo iskrilo na relaciji Alenka Bratušek–Karl Erjavec oziroma njunih strank SAB in DeSUS glede višine in načina izplačila regresa upokojencem v letu 2019. Potem ko se jim o tem vprašanju ni uspelo dogovoriti na sobotnem vrhu koalicije, ki je bil namenjen končnemu dogovoru glede prihodnjega proračuna, so napetosti med strankama v naslednjih dneh samo še eskalirale. V SAB so zagovarjali izplačilo regresa v dveh višinah, kot je to določeno v koalicijski pogodbi, v DeSUS-u so se zavzemali za izplačilo v petih višinah, kar da je bolj pravično za upokojence. Bratuškova se je med tem, ko se je Erjavec mudil v Bruslju, na hitro sestala s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom in mu zagotovila, da so se na koalicijskem vrhu tudi s finančnim ministrom dogovorili, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Te navedbe so presenetile tako Erjavca kot finančnega ministra Andreja Bertonclja. Bertoncelj je spopad gorenjskih ministrov za večjo naklonjenost upokojencev presekal s svojim predlogom, da sredstva za izplačilo upokojenskega regresa, ki bo izplačan v petih višinah, povečajo za 18 milijonov evrov. Iz SAB so potem zagrozili, da brez ustreznega dogovora njihovi ministri ne bodo podprli predloga novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, ki ga je včeraj obravnavala vlada. Pred sejo naj bi zato premier Marjan Šarec stranki SAB podal ultimat: ali naj zakon podpre ali pa razmisli o položaju v vladi. Kakorkoli že, po koncu seje vlade je minister za finance Bertoncelj sporočil, da je vlada sprejela predlog zakona o izvrševanju proračuna soglasno in v obliki, kot jo je predlagalo njegovo ministrstvo. »Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano,« pa je predsednik vlade Marjan Šarec po seji vlade komentiral nekajdnevno napenjanje mišic glede upokojenskega regresa.

Madžarska in drugi tir

Vroče je bilo v zadnjih dneh tudi glede drugega tira. Madžarski premier Viktor Orban je namreč pred dnevi dejal, da ne bodo sodelovali pri drugem tiru med Divačo in Koprom, nakar je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek v ponedeljek izjavila, da se je Madžarska za sodelovanje pri gradnji pogovarjala zato, ker jo zanima slovensko morje, in da niti centimeter Luke Koper ne bo končal v tujih rokah. »Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo,« je poudarila. Zunanji minister Miro Cerar se je nato odzval, da je Slovenija zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov. Če bomo tako ravnali s strateškimi partnerji, se Sloveniji ne piše dobro, je še dodal. Cerar je sicer ta teden gostil madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta in ga obvestil, da izjav infrastrukturne ministrice ne bi smeli razumeti kot odločitev slovenske vlade. Možnost sodelovanja Madžarske v projektu drugi tir naj bi tako še vedno ostala odprta.

Burno tudi v parlamentu

Enako burno je v sredo potekala izredna seja državnega zbora, na kateri so razpravljali o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki ga vlada podpira, opozicija pa mu nasprotuje in zahteva umik Slovenije od njega, zato sta SDS in SNS že vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem vprašanju. Predsednik SDS Janez Janša je v razpravi v parlamentu poudaril, da je bil postopek potrjevanja dokumenta protiustaven in protizakonit, saj je vlada dokument podprla, ne da bi o tem potekala politična ali pravna razprava. Kot je pojasnil, jim zato ne preostane drugega, kot da vložijo zahtevo za posvetovalni referendum. Sejo je zaznamovala tudi daljša prekinitev. Prekinili so jo, ker je podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo, od pristojnih zahteval, da zaradi »zaničujočih izjav« odvedejo poslanca SMC Janija Möderndorferja, vendar tega niso storili. Möderndorfer je namreč Janeza Janšo poimenoval za Princa teme, kar je bilo po mnenju Tanka zaničujoče. Izredno sejo je pred državnim zborom spremljal protest proti pristopu Slovenije h globalnemu dogovoru, ki se ga je udeležilo okoli dvesto ljudi.

Parafirali stavkovne sporazume

Vladna pogajalska skupina je v sredo parafirala stavkovne sporazume s šolskim in obema zdravstvenima sindikatoma ter zbližala stališča s Počivavškovo skupino, včeraj pa je nadaljevala pogajanja s policisti. Sporazumi predvidevajo splošni dvig plač v javnem sektorju, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov, kar bi bilo vredno 306 milijonov evrov. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in zamik napredovanj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...