Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ta teden odprla dve fronti v vladi – regres upokojencem in drugi tir. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Vroče zaradi upokojencev

Kljub drugačnim napovedim je vlada soglasno potrdila predlog finančnega ministra o izvrševanju proračuna in s tem tudi njegov predlog o izplačilu regresa upokojencem.

Na koncu obveljal Bertoncljev predlog

Ta teden se je zelo iskrilo na relaciji Alenka Bratušek–Karl Erjavec oziroma njunih strank SAB in DeSUS glede višine in načina izplačila regresa upokojencem v letu 2019. Potem ko se jim o tem vprašanju ni uspelo dogovoriti na sobotnem vrhu koalicije, ki je bil namenjen končnemu dogovoru glede prihodnjega proračuna, so napetosti med strankama v naslednjih dneh samo še eskalirale. V SAB so zagovarjali izplačilo regresa v dveh višinah, kot je to določeno v koalicijski pogodbi, v DeSUS-u so se zavzemali za izplačilo v petih višinah, kar da je bolj pravično za upokojence. Bratuškova se je med tem, ko se je Erjavec mudil v Bruslju, na hitro sestala s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom in mu zagotovila, da so se na koalicijskem vrhu tudi s finančnim ministrom dogovorili, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Te navedbe so presenetile tako Erjavca kot finančnega ministra Andreja Bertonclja. Bertoncelj je spopad gorenjskih ministrov za večjo naklonjenost upokojencev presekal s svojim predlogom, da sredstva za izplačilo upokojenskega regresa, ki bo izplačan v petih višinah, povečajo za 18 milijonov evrov. Iz SAB so potem zagrozili, da brez ustreznega dogovora njihovi ministri ne bodo podprli predloga novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, ki ga je včeraj obravnavala vlada. Pred sejo naj bi zato premier Marjan Šarec stranki SAB podal ultimat: ali naj zakon podpre ali pa razmisli o položaju v vladi. Kakorkoli že, po koncu seje vlade je minister za finance Bertoncelj sporočil, da je vlada sprejela predlog zakona o izvrševanju proračuna soglasno in v obliki, kot jo je predlagalo njegovo ministrstvo. »Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano,« pa je predsednik vlade Marjan Šarec po seji vlade komentiral nekajdnevno napenjanje mišic glede upokojenskega regresa.

Madžarska in drugi tir

Vroče je bilo v zadnjih dneh tudi glede drugega tira. Madžarski premier Viktor Orban je namreč pred dnevi dejal, da ne bodo sodelovali pri drugem tiru med Divačo in Koprom, nakar je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek v ponedeljek izjavila, da se je Madžarska za sodelovanje pri gradnji pogovarjala zato, ker jo zanima slovensko morje, in da niti centimeter Luke Koper ne bo končal v tujih rokah. »Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo,« je poudarila. Zunanji minister Miro Cerar se je nato odzval, da je Slovenija zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov. Če bomo tako ravnali s strateškimi partnerji, se Sloveniji ne piše dobro, je še dodal. Cerar je sicer ta teden gostil madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta in ga obvestil, da izjav infrastrukturne ministrice ne bi smeli razumeti kot odločitev slovenske vlade. Možnost sodelovanja Madžarske v projektu drugi tir naj bi tako še vedno ostala odprta.

Burno tudi v parlamentu

Enako burno je v sredo potekala izredna seja državnega zbora, na kateri so razpravljali o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki ga vlada podpira, opozicija pa mu nasprotuje in zahteva umik Slovenije od njega, zato sta SDS in SNS že vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem vprašanju. Predsednik SDS Janez Janša je v razpravi v parlamentu poudaril, da je bil postopek potrjevanja dokumenta protiustaven in protizakonit, saj je vlada dokument podprla, ne da bi o tem potekala politična ali pravna razprava. Kot je pojasnil, jim zato ne preostane drugega, kot da vložijo zahtevo za posvetovalni referendum. Sejo je zaznamovala tudi daljša prekinitev. Prekinili so jo, ker je podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo, od pristojnih zahteval, da zaradi »zaničujočih izjav« odvedejo poslanca SMC Janija Möderndorferja, vendar tega niso storili. Möderndorfer je namreč Janeza Janšo poimenoval za Princa teme, kar je bilo po mnenju Tanka zaničujoče. Izredno sejo je pred državnim zborom spremljal protest proti pristopu Slovenije h globalnemu dogovoru, ki se ga je udeležilo okoli dvesto ljudi.

Parafirali stavkovne sporazume

Vladna pogajalska skupina je v sredo parafirala stavkovne sporazume s šolskim in obema zdravstvenima sindikatoma ter zbližala stališča s Počivavškovo skupino, včeraj pa je nadaljevala pogajanja s policisti. Sporazumi predvidevajo splošni dvig plač v javnem sektorju, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov, kar bi bilo vredno 306 milijonov evrov. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in zamik napredovanj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/27

ponedeljek

16/28

torek

16/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

RAZSTAVE / Naklo, 17. junij 2019

Obalne vedute

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

 

 
 

 

 
 
 

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.

Poletje / 21:23, 16. junij

Če je dopust v NDH, je to bolj ena žalost.

Poletje / 14:47, 16. junij

"Teden dni veslanja okrog otoka Cres in zatem nekaj dni planinske transverzale. Lovljenje vetra na Braču in kolesarjenje po ravnicah Italije...

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:10, 16. junij

Sicer pa tisti, ki je izdal dovoljenje za gradnjo bi moral odgovarjati.

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:05, 16. junij

Res hudo...
Zanima me kaj je s tistimi hišami in tistim hotelom na poti na Ljubelj? Kdo je lastnik ? Če je občina, naj se probajo zmenit in tam urediti gostilno in bivanje.

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.