V kranjski občini se bosta za županski mandat v drugem krogu pomerila Matjaž Rakovec, ki je prejel 30,88 odstotka glasov, in Zoran Stevanović, ki je prejel 20,50 odstotka glasov. / Foto: Tina Dokl

Deset parov gre v drugi krog

Na nedeljskih volitvah so bili v vseh občinah izvoljeni člani občinskih svetov, župane pa je na Gorenjskem dobilo sedemnajst občin. V desetih občinah bo drugi krog.

Kranj – Ob skoraj 51-odstotni volilni udeležbi, kar je bolje kot pred štirimi leti, je v prvem krogu dobilo župane 156 slovenskih občin. Po še neuradnih izidih nedeljskih volitev so na Gorenjskem župani izvoljeni v sedemnajstih občinah, v desetih pa bo odločitev sprejeta v drugem krogu 2. decembra.

V osmih občinah, kjer so imeli le po enega kandidata za župana, so imeli zmago zagotovljeno: Janez Fajfar na Bledu, Milan Čadež v občini Gorenja vas - Poljane, Peter Torkar v Gorjah, Drejc Karničar na Jezerskem, Stanislav Poglajen v Komendi, Janez Hrovat v Kranjski Gori, Aco Franc Šuštar v Vodicah in Anton Luznar v Železnikih. Poleg njih so v prvem krogu županski položaj dobili še: Franc Čebulj v Cerkljah, in to že sedmi mandat po vrsti, Nejc Smole v Medvodah, ki je na Gorenjskem rekorder po deležu volilnih glasov, dobil jih je namreč kar 76 odstotkov, Franc Jerič v Mengšu, Rok Roblek v Preddvoru, Ciril Globočnik v Radovljici, Ciril Kozjek v Šenčurju, Peter Ložar v Trzinu, Leopold Pogačar v Žirovnici in Janez Žakelj v Žireh. Med izvoljenimi župani sta dva novinca: v Preddvoru, kjer se je s položaja umaknil dolgoletni župan Miran Zadnikar in ga je nadomestil najmlajši med gorenjskimi župani, 29-letni Rok Roblek, in na Jezerskem, kjer je bil po odhodu Jurija Rebolja edini kandidat Drejc Karničar. V nedeljo so bili izvoljeni tudi člani občinskih svetov v vseh občinah.

V desetih občinah pa zmage še vedno ni.

V Bohinju se bosta v drugem krogu borila Jože Sodja, podžupan v začasni vlogi župana, in novinar Bojan Traven. V občini Domžale bo dosedanji župan županski stol branil pred nasprotnikom Metodom Marčunom, na Jesenicah sta precej izenačena novinar Blaž Račič in dosedanji župan Tomaž Tom Mencinger. V Kamniku sta kandidata za drugi krog Igor Žavbi, prej podžupan, po odhodu Marjana Šarca pa začasni župan, in Matej Slapar. V Kranju sta največ glasov prejela Matjaž Rakovec in Zoran Stevanović in gresta v drugi krog. Tudi v Lukovici še ni bilo zmage: dosedanji župan Matej Kotnik se bo za županski položaj boril s protikandidatko Olgo Vrankar. Prav tako v Moravčah dosedanji župan Martin Rebolj brani položaj pred tekmecem Milanom Balažicem, v Naklem pa sta par za drugi krog zdajšnji župan Marko Mravlja in protikandidat Ivan Meglič. V Škofji Loki je prvi po glasovih Tine Radinja, ki se bo v drugem krogu pomeril z drugouvrščenim Robertom Strahom. V minulem mandatu sta bila oba podžupana. Napeto pa je tudi v občini Tržič, kjer skuša položaj zdajšnjega župana Boruta Sajovica ogroziti nekdanji župan Pavel Rupar in bo odločitev prav tako sprejeta po drugem krogu.

V petek pred volitvami je v Gorenjskem glasu objavljena raziskava invalidskega podjetja Prizma iz Škofje Loke napovedala, da bo velika večina županov zmagala že v prvem krogu, drugi krog naj bi bil le v šestih občinah, in sicer v Kranju, na Jesenicah, v Naklem, Škofji Loki, Kamniku in Lukovici. V resnici bo drugi krog v desetih od 27 občin na širšem Gorenjskem, in sicer poleg omenjenih še v Bohinju, Tržiču, Domžalah in Moravčah. Odločitve volivcev so nekoliko zmedle tudi vrstni red kandidatov, ki se bodo pomerili v drugem krogu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.