Prvošolci OŠ Naklo pri tradicionalnem slovenskem zajtrku / Foto: Tina Dokl

Zdrav in tudi okusen

Ob dnevu slovenske hrane so v slovenskih vrtcih in šolah že osmo leto zapored pripravili tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega so otroke seznanili s pomenom lokalne pridelave, varovanja okolja in zdravega načina življenja.

Naklo – V mnogih slovenskih šolah in vrtcih so v petek dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenem iz lokalnih sestavin. Na mizah so se tako znašli domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, so letos pripravili osmo leto zapored. Tokrat so v ospredje postavili okoljski vidik oziroma pomen zdravih tal za pridelavo hrane. Pri projektu je sodelovalo več kot 260 tisoč otrok po vsej Sloveniji, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se pridružili prvošolcem iz Osnovne šole Naklo, ki so bili nad zajtrkom zelo navdušeni. V slast jim je šel zlasti med, zato je marsikdo zaprosil še za dodatek. »Za zajtrk tudi doma najraje jem med ali pa kašo,« nam je zaupala Zoja, ki je znala tudi povedati, da se slovenski zajtrk tako imenuje zato, ker so vse sestavine zanj pridelali v Sloveniji. Pohvalila se je, da tudi doma jedo kruh, ki ga njena mama sama speče. Tudi njen sošolec Gal je bil navdušen nad zajtrkom, saj ima med zelo rad. »Doma sicer za zajtrk pogosteje jem marmelado, ki jo imam tudi zelo rad.« Po besedah njihove učiteljice Nataša Zaletelj so se z otroki že v okviru predmeta spoznavanje okolja pogovarjali o zdravi hrani in skupaj sestavili zdrav jedilnik, ki je vključeval tudi jedi, ki so jim jih postregli v petek. »Na splošno opažam, da otroci vse raje jedo tradicionalne jedi, kot je recimo kaša, ki še deset let nazaj ni bila ravno priljubljena,« je razložila in dodala, da se otroci spet vse bolj zavedajo, od kod prihaja meso in druga hrana, ki se znajde na njihovih mizah. »Tudi mi jim vedno povemo, s katere kmetije so recimo jabolka, ki jih dobijo za zajtrk.« Otroci tako po njenih besedah spoznavajo pomen lokalno pridelane hrane in zdravega načina prehranjevanja.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom so tudi letos želeli otroke v vrtcih in šolah seznaniti s pomenom kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja v povezavi z zdravo in uravnoteženo prehrano ter gibanjem. Obenem jih želijo tudi ozaveščati, da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo, in da je lokalna hrana ustreznejši izbor, so še poudarili na kmetijskem ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.