Prvošolci OŠ Naklo pri tradicionalnem slovenskem zajtrku / Foto: Tina Dokl

Zdrav in tudi okusen

Ob dnevu slovenske hrane so v slovenskih vrtcih in šolah že osmo leto zapored pripravili tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega so otroke seznanili s pomenom lokalne pridelave, varovanja okolja in zdravega načina življenja.

Naklo – V mnogih slovenskih šolah in vrtcih so v petek dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenem iz lokalnih sestavin. Na mizah so se tako znašli domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, so letos pripravili osmo leto zapored. Tokrat so v ospredje postavili okoljski vidik oziroma pomen zdravih tal za pridelavo hrane. Pri projektu je sodelovalo več kot 260 tisoč otrok po vsej Sloveniji, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se pridružili prvošolcem iz Osnovne šole Naklo, ki so bili nad zajtrkom zelo navdušeni. V slast jim je šel zlasti med, zato je marsikdo zaprosil še za dodatek. »Za zajtrk tudi doma najraje jem med ali pa kašo,« nam je zaupala Zoja, ki je znala tudi povedati, da se slovenski zajtrk tako imenuje zato, ker so vse sestavine zanj pridelali v Sloveniji. Pohvalila se je, da tudi doma jedo kruh, ki ga njena mama sama speče. Tudi njen sošolec Gal je bil navdušen nad zajtrkom, saj ima med zelo rad. »Doma sicer za zajtrk pogosteje jem marmelado, ki jo imam tudi zelo rad.« Po besedah njihove učiteljice Nataša Zaletelj so se z otroki že v okviru predmeta spoznavanje okolja pogovarjali o zdravi hrani in skupaj sestavili zdrav jedilnik, ki je vključeval tudi jedi, ki so jim jih postregli v petek. »Na splošno opažam, da otroci vse raje jedo tradicionalne jedi, kot je recimo kaša, ki še deset let nazaj ni bila ravno priljubljena,« je razložila in dodala, da se otroci spet vse bolj zavedajo, od kod prihaja meso in druga hrana, ki se znajde na njihovih mizah. »Tudi mi jim vedno povemo, s katere kmetije so recimo jabolka, ki jih dobijo za zajtrk.« Otroci tako po njenih besedah spoznavajo pomen lokalno pridelane hrane in zdravega načina prehranjevanja.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom so tudi letos želeli otroke v vrtcih in šolah seznaniti s pomenom kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja v povezavi z zdravo in uravnoteženo prehrano ter gibanjem. Obenem jih želijo tudi ozaveščati, da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo, in da je lokalna hrana ustreznejši izbor, so še poudarili na kmetijskem ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/12

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,