Državni sekretar dr. Jože Podgoršek (na sliki levo ob Jani Jenko) se je udeležil seje odbora kranjske območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. / Foto: Tina Dokl

Kmetje imajo zaradi ujme veliko skrbi

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek si je ogledal potek sanacije ob nedavnem neurju poplavljenih in najbolj poškodovanih kmetijskih površin v tržiški občini. Kot ključni problem je zaznal (ne)urejanje vodnega režima. Župan Borut Sajovic pa je oškodovance pozval k prijavi škode.

Križe – Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je bil v ponedeljek zjutraj z uslužbenko ministrstva Jano Jenko in tržiškim županom Borutom Sajovicem na ogledu prizadetih kmetijskih območij v Čadovljah, na Slapu, Potarjah, v Lomu in Grahovšah. V zvezi s tem se je Podgoršek na kratko udeležil še seje odbora kranjske območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije v prostorih Kmetijske zadruge Križe. Kot je povedal Podgoršek, je nastala škoda izrednega pomena za kmetijska gospodarstva in lastnike gozdov in je že sproženih nekaj mehanizmov za sanacijo tudi v tržiški občini. Podgoršek je kot problem zaznal (ne)urejanje vodnega režima, kajti tudi na kmetijskih zemljiščih so škodo povzročila pretežno razlitja vodotokov in naplavine. Zato je obljubil, da bo videno stanje in poziv k ukrepanju prenesel na ministra za okolje in prostor Jureta Lebna. Župan Sajovic je bil kritičen, da se vodotoki urejajo samo še interventno po ujmi, nesreči, ne pa preventivno z rednimi vzdrževalnimi deli; naknadno je dobil zagotovilo, da so zakonsko vgrajene rešitve, da pri poplačilu škode sodeluje tudi država.

Država je sicer že zagotovila prvih dvesto tisoč evrov za interventno sanacijo (med drugim za cestno infrastrukturo) v tržiški občini, Jože Podgoršek pa je pozval kmete, lastnike zemljišč, ki so utrpeli zmanjšanje kmetijske proizvodnje ali površin, k temu, da prijavijo škodo kot višjo silo na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja. Kajti presežen je prag 0,3 promila, kar zagotavlja, da se lahko iz rezervnega sklada za sanacijo namenijo tudi državna sredstva.

Poziv k prijavi škode

Občina Tržič je na spletni strani kot tudi s pošto objavila Obvestilo občanom, prizadetim v ujmi, in poziv k prijavi škode najkasneje do torka, 20. novembra 2018, v sprejemni pisarni Občine Tržič v času uradnih ur ali na občino po pošti s pripisom »Vloga – poplave in močan veter oktober 2018«. Občina Tržič sicer nima neposrednih zakonskih podlag za izplačila povračil škode, ki so v neurju nastale fizičnim in pravnim osebam, ampak je to pristojnost države. Je pa prijava škode podlaga in pogoj, da oškodovanci na kmetijskih in gozdnih površinah, vodotokih, industrijskih objektih, na osebnem premoženju škodo sploh lahko uveljavljajo. Kmetovalci pa, kot smo že zapisali, nastalo škodo kot višjo silo potem uveljavljajo pri pristojni Agenciji.

Kmetijskega svetovalca Matjaža Megliča skrbi, da bodo zdaj sanirana zemljišča spomladi še vedno nepokrite travne površine (zatravitev pričakuje šele sredi prihodnjega leta) in zato lastniki zemljišč, investitorji ne bodo upravičeni do polne državne subvencije oziroma bodo lahko kaznovani s krivo prijavo, če ne bodo uveljavljali subvencije z odbitki. Državni sekretar je zagotovil, da se bodo o tem pristojni na državnem nivoju še pogovorili, saj je kmetovalce že tako udarila narava, zdaj jih bo pa še država.

Župan Sajovic je še povedal, da bodo preučili tudi možnosti, da prek vsakoletnega občinskega Javnega razpisa za dodelitev pomoči za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Tržič v naslednjih letih ciljno usmerijo še dodatna sredstva za sanacijo škode, nastale na kmetijskih površinah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 52 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/30

torek

17/34

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Duplje, 24. junij 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Šenčur, 24. junij 2019

Utrip šole

OBVESTILA / Jesenice, 24. junij 2019

Poletne počitniške delavnice

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..

Višje cene komunale / 10:48, 24. junij

Novo knjižnico je potrebno odplačati in tudi plačevati drago vzdrževanje. Luksuz, ki si jo mestece in majhna občina ne moreta privoščiti. Naslednji mega projekt je tudi na vidiku: bazen.

Krvava zarja naznanila gorje / 10:46, 24. junij

Čestitke ga.Meri za pogum in dejanski opis dogodkov iz zgodovine na katero Slovenci ne moremo biti ponosni. Zgodovina je samo ena in takšna ...

V Evropi se naš glas sliši / 10:19, 24. junij

Dopoldne sem bil v mestu.Neverjetno, koliko ljudi me je ustavilo in vprašalo kaj pomeni tisti " hmmm" v mojem komentarju.Bom povedal še vam:...

Krvava zarja naznanila gorje / 10:02, 24. junij

Če bi zmagali nacisti in njihovi zvesti pomagači domači zarukanci bi verjetno po vojni organizirali vsesplošno veselico za vse udeležene v t...