Direktorica Gorenjskega muzeja mag. Marjana Žibert, dr. Veronika Pflaum in Dušan Grobovšek ob maketi gradu Khislstein, ki pritegne tudi najmlajše obiskovalce razstave / Foto: Tina Dokl

Grad in zgodbe rodbine Khisl

V Gorenjskem muzeju so odprli letošnjo osrednjo muzejsko razstavo z naslovom Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl. V letu evropske kulturne dediščine in ob 65-letnici delovanja Gorenjskega muzeja mineva tudi 440 let, odkar je Janez Khisl leta 1578 z vladarjevim dovoljenjem grad v Kranju poimenoval s svojim poplemenitenim imenom Khislstein.

Vsebino razstave sta najprej na tiskovni konferenci potem pa še ob odprtju razstave predstavili njeni avtorici in vodji projekta direktorica muzeja mag. Marjana Žibert in dr. Veronika Pflaum, ki je na kratko predstavila tudi katalog, ki je izšel ob razstavi, prisoten pa je bil tudi avtor prostorske zasnove in oblikovalec razstave Dušan Grobovšek. Razstava bo na ogled v gradu Khislstein, ki po omenjeni rodbini tudi nosi ime, in sicer vse do konca septembra prihodnjega leta.

Rodbina Khisl je verjetno prišla na Kranjsko iz Bavarske ali širšega nemškega prostora. Prvi predstavnik rodbine na Slovenskem je bil Vid Khisl, ki je bil trgovec in meščan v Ljubljani ter je leta 1537 postal tudi ljubljanski župan. Zadnji potomci rodbine so na Slovenskem živeli še v sredini 18. stoletja.

V glasbenem delu, ki je pospremil tokratno odprtje, so prisotni lahko prisluhnili članoma slovenskega ansambla za staro glasbo Musica cubicularis Domnu Marinčiču (viola da gamba) in Tomažu Sevšeku (virginal). Izvajala sta lastne priredbe glasbe, ki jo je renesančni lutnjist Giacomo Gorzanis posvetil prav Janezu in Juriju Khislu.

»V Gorenjskem muzeju ob zaključku evropskega leta kulturne dediščine, ob 65. obletnici ustanovitve Gorenjskega muzeja in ob 440. obletnici poimenovanja gradu v Kranju po rodbini Khisl namenjamo pozornost našemu gradu Khislstein, ki je osrednje razstavišče Gorenjskega muzeja in osrednji spomenik kulturne dediščine v Kranju, ki še vedno mnogim obiskovalcem mesta ostaja skrit oziroma ga širša javnost bolj malo pozna. Zato smo se v Gorenjskem muzeju odločili, da osrednjo pozornost v letu 2018 namenimo predstavitvi dediščinskih zgodb gradu Khislstein in rodbine Khisl, ki je imela posesti v mnogih krajih na Kranjskem in Štajerskem, vpeta pa je bila tudi v gospodarska, politična in socialna dogajanja 16. stoletja,« pove direktorica Gorenjskega muzeja mag. Marjana Žibert in nadaljuje, da so snovalci leta evropske kulturne dediščine zapisali, da morajo ljudje spoznati svojo kulturno dediščino, zgodovino in vrednote, ki so zaznamovale preteklost, ter poudari, da mora svoje mesto dobiti dediščina tudi v turizmu, kar je za Kranj še vedno poseben izziv. »Mnogo dediščinskih območij, med njimi tudi stara mestna jedra, potrebujejo nove vsebine in nove interpretacije, da bi jih lahko ohranili in pritegnili čim širši krog obiskovalcev. Razstava in katalog o gradu Khislstein in rodbini Khisl sta namenjena prav temu. Nastala sta v sodelovanju z institucijami in strokovnjaki iz Slovenije in tujine. Razstava vsebuje pet tematskih sklopov oziroma zgodb, ki predstavljajo v prvi sobi rodbino Khisl, potem gospodarske dejavnosti rodbine, bili so tudi protestanti in meceni, podpirali so glasbeno umetnost; posebna soba pa je namenjena našemu gradu Khislstein in novim arheološkim odkritjem, lončevini iz 16., delno 17. stoletja, ki je tokrat tudi prvič predstavljena.«

V letu 2019 v okviru razstave v Gorenjskem muzeju pripravljajo tudi dva koncerta renesančne glasbe oziroma glasbe, ki so ju ustvarili skladatelji, katerih mecen je bila družina Khisl. Prvi koncert bo 9. aprila 2019, drugi pa na Poletni muzejski noči 2019.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/27

ponedeljek

17/26

torek

15/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

RAZSTAVE / Naklo, 17. junij 2019

Obalne vedute

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

 

 
 

 

 
 
 

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.

Poletje / 21:23, 16. junij

Če je dopust v NDH, je to bolj ena žalost.

Poletje / 14:47, 16. junij

"Teden dni veslanja okrog otoka Cres in zatem nekaj dni planinske transverzale. Lovljenje vetra na Braču in kolesarjenje po ravnicah Italije...

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:10, 16. junij

Sicer pa tisti, ki je izdal dovoljenje za gradnjo bi moral odgovarjati.

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:05, 16. junij

Res hudo...
Zanima me kaj je s tistimi hišami in tistim hotelom na poti na Ljubelj? Kdo je lastnik ? Če je občina, naj se probajo zmenit in tam urediti gostilno in bivanje.

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...