Od leve: direktor Mohorjeve dr. Karl Hren, direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak in lastnik podjetja xamoom GmbH Hans Georg Holzer na torkovi konferenci za novinarje v Celovcu / Foto: Neža Rozman

Karavanke povezale literaturo in turizem

Čezmejni projekt iz programa Interreg Slovenija - Avstrija Smart Tourist z blagovno znamko SPread The Karawanks bo s pisano besedo in mobilnimi napravami ter aplikacijami povezal kulturno in literarno dediščino Karavank s turizmom.

Celovec – Direktorica Gorenjskega glasa iz Kranja Marija Volčjak, direktor Mohorjeve založbe iz Celovca dr. Karl Hren in lastnik podjetja xamoom GmbH iz Celovca Hans Georg Holzer so v torek na konferenci za novinarje v Mohorjevi hiši v Celovcu predstavili čezmejni projekt Smart Tourist iz Interregovega programa sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo. Sofinancira ga Evropski sklad za regionalni razvoj, na avstrijski strani pa tudi koroški sklad za pospeševanje gospodarstva. Projekt Smart Tourist z blagovno znamko SPread The Karawanks so partnerji začeli izvajati letos in bo trajal do konca junija leta 2021. Povezal bo kulturno in literarno dediščino Karavank s turizmom na klasičen in tudi tehnološko sodoben način. Karavanke so s svojo lepoto in krajinsko raznolikostjo ter ljudmi navdihovale številne literate, na primer Prešerna, Finžgarja in Voranca na naši strani ter Majo Haderlap in Florijana Lipuša na koroški strani, in je zaradi tega ta del sveta med Slovenijo in Avstrijo nekaj posebnega. Gorenjski glas bo z desetimi prilogami v slovenščini in dvema v nemščini predstavil kulturno dediščino na obeh straneh Karavank, Mohorjeva pa bo v 19 knjigah, ki jih bodo večinoma pisali povsem novi avtorji, posegla v kulturno dediščino tega območja. S pripravo treh literarno-turističnih poti in petih eno- in dvodnevnih kulturno-turističnih paketov bo obogatena in razširjena turistična ponudba teh krajev. S pomočjo mobilnih naprav in aplikacij s posebej za mlade zanimivo blagovno znamko SPread The Karawanks bo projekt nadgrajen, saj bo mobilna naprava tudi turistični vodič in orodje za dostop do literature, ki se navezuje na obiskane kraje.

Izkušnje s projektom Sosed/Nachbar

Marija Volčjak, direktorica Gorenjskega glasa, ki je v projektu vodilni partner, je povedala, da je idejni oče projekta dr. Karl Hren. »Gorenjski glas je prevzel vodilno partnerstvo, ker ima na tem področju že izkušnje. Pred desetimi leti smo začeli izvajati projekt Sosed/Nachbar in ga uspešno zaključili. Primerjava obeh projektov, Sosed/Nachbar in Smart Tourist, pokaže, kako so se razmere v tem času spremenile. Pred desetimi leti smo se medsebojno spoznavali in iskali empatije, sedaj pa že delamo projekte. To je velik napredek. Gorenjski glas bo izdajal časopise, ki jih bomo vključili v mrežo svojih 23 prilog. Zadnja leta se ukvarjamo tudi s turizmom in bomo lahko sodelovali pri oblikovanju turističnih paketov. Poleg tega v podjetju uspešno uvajamo digitalizacijo. Imamo zelo brano spletno mesto, katerega del je še vedno Sosed/Nach­bar, in sodoben uredniški sistem,« je povedala Marija Volčjak.

Izziv za Mohorjevo

Dr. Karl Hren je poudaril, da so Karavanke lepe in privlačne za oko in za obiske, njihovo bogastvo pa je tudi kulturna tradicija, ki jo projekt skuša povezati s turizmom, tako v klasični kot v digitalni obliki in v povezavi z lokalnimi dejavniki. »Bogata literarna in kulturna dediščina Karavank je naša velika priložnost,« je povedal. »Pod Karavankami so doma pomembni literarni ustvarjalci. To je bogastvo, ki ga moramo izkoristiti in združiti sile. Gorenjski glas in Mohorjeva bomo izdajali časopise in knjige, podjetje xamoom pa dodaja inovativne spletne rešitve. Turistične pakete bomo testno izvedli z zaključenimi skupinami, na primer z novinarji, in jih predstavili tudi na sejmih. Ponudbo bomo postavili na višjo raven in jo tudi ekonomsko razvijali. Za Mohorjevo kot založniško hišo je projekt velik izziv,« je povedal dr. Karl Hren.

»Povezovanje tehnike, kulture in turizma je pomembna dejavnost podjetja. Smo transportni medij za literate. Projekt Smart Tou­rist bo za nas priložnost za povezavo realnega in spletnega sveta ter za oblikovanje za javnost odprtih in dosegljivih informacij,« je povedal Hans Georg Holzer.

»Za partnerje je pomembno, da smo vsebinsko dobri in glede birokratskih zadev tudi izkušeni,« je odgovoril dr. Karl Hren na novinarsko vprašanje o morebitnih birokratskih težavah in zahtevah. Marija Volčjak pa je dodala, da je literarna in druga kulturna, tudi arheološka ponudba velika in bo vsaj na gorenjski strani težava, kaj izbrati, in ne, kje najti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

10/20

četrtek

9/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...