Od leve: direktor Mohorjeve dr. Karl Hren, direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak in lastnik podjetja xamoom GmbH Hans Georg Holzer na torkovi konferenci za novinarje v Celovcu / Foto: Neža Rozman

Karavanke povezale literaturo in turizem

Čezmejni projekt iz programa Interreg Slovenija - Avstrija Smart Tourist z blagovno znamko SPread The Karawanks bo s pisano besedo in mobilnimi napravami ter aplikacijami povezal kulturno in literarno dediščino Karavank s turizmom.

Celovec – Direktorica Gorenjskega glasa iz Kranja Marija Volčjak, direktor Mohorjeve založbe iz Celovca dr. Karl Hren in lastnik podjetja xamoom GmbH iz Celovca Hans Georg Holzer so v torek na konferenci za novinarje v Mohorjevi hiši v Celovcu predstavili čezmejni projekt Smart Tourist iz Interregovega programa sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo. Sofinancira ga Evropski sklad za regionalni razvoj, na avstrijski strani pa tudi koroški sklad za pospeševanje gospodarstva. Projekt Smart Tourist z blagovno znamko SPread The Karawanks so partnerji začeli izvajati letos in bo trajal do konca junija leta 2021. Povezal bo kulturno in literarno dediščino Karavank s turizmom na klasičen in tudi tehnološko sodoben način. Karavanke so s svojo lepoto in krajinsko raznolikostjo ter ljudmi navdihovale številne literate, na primer Prešerna, Finžgarja in Voranca na naši strani ter Majo Haderlap in Florijana Lipuša na koroški strani, in je zaradi tega ta del sveta med Slovenijo in Avstrijo nekaj posebnega. Gorenjski glas bo z desetimi prilogami v slovenščini in dvema v nemščini predstavil kulturno dediščino na obeh straneh Karavank, Mohorjeva pa bo v 19 knjigah, ki jih bodo večinoma pisali povsem novi avtorji, posegla v kulturno dediščino tega območja. S pripravo treh literarno-turističnih poti in petih eno- in dvodnevnih kulturno-turističnih paketov bo obogatena in razširjena turistična ponudba teh krajev. S pomočjo mobilnih naprav in aplikacij s posebej za mlade zanimivo blagovno znamko SPread The Karawanks bo projekt nadgrajen, saj bo mobilna naprava tudi turistični vodič in orodje za dostop do literature, ki se navezuje na obiskane kraje.

Izkušnje s projektom Sosed/Nachbar

Marija Volčjak, direktorica Gorenjskega glasa, ki je v projektu vodilni partner, je povedala, da je idejni oče projekta dr. Karl Hren. »Gorenjski glas je prevzel vodilno partnerstvo, ker ima na tem področju že izkušnje. Pred desetimi leti smo začeli izvajati projekt Sosed/Nachbar in ga uspešno zaključili. Primerjava obeh projektov, Sosed/Nachbar in Smart Tourist, pokaže, kako so se razmere v tem času spremenile. Pred desetimi leti smo se medsebojno spoznavali in iskali empatije, sedaj pa že delamo projekte. To je velik napredek. Gorenjski glas bo izdajal časopise, ki jih bomo vključili v mrežo svojih 23 prilog. Zadnja leta se ukvarjamo tudi s turizmom in bomo lahko sodelovali pri oblikovanju turističnih paketov. Poleg tega v podjetju uspešno uvajamo digitalizacijo. Imamo zelo brano spletno mesto, katerega del je še vedno Sosed/Nach­bar, in sodoben uredniški sistem,« je povedala Marija Volčjak.

Izziv za Mohorjevo

Dr. Karl Hren je poudaril, da so Karavanke lepe in privlačne za oko in za obiske, njihovo bogastvo pa je tudi kulturna tradicija, ki jo projekt skuša povezati s turizmom, tako v klasični kot v digitalni obliki in v povezavi z lokalnimi dejavniki. »Bogata literarna in kulturna dediščina Karavank je naša velika priložnost,« je povedal. »Pod Karavankami so doma pomembni literarni ustvarjalci. To je bogastvo, ki ga moramo izkoristiti in združiti sile. Gorenjski glas in Mohorjeva bomo izdajali časopise in knjige, podjetje xamoom pa dodaja inovativne spletne rešitve. Turistične pakete bomo testno izvedli z zaključenimi skupinami, na primer z novinarji, in jih predstavili tudi na sejmih. Ponudbo bomo postavili na višjo raven in jo tudi ekonomsko razvijali. Za Mohorjevo kot založniško hišo je projekt velik izziv,« je povedal dr. Karl Hren.

»Povezovanje tehnike, kulture in turizma je pomembna dejavnost podjetja. Smo transportni medij za literate. Projekt Smart Tou­rist bo za nas priložnost za povezavo realnega in spletnega sveta ter za oblikovanje za javnost odprtih in dosegljivih informacij,« je povedal Hans Georg Holzer.

»Za partnerje je pomembno, da smo vsebinsko dobri in glede birokratskih zadev tudi izkušeni,« je odgovoril dr. Karl Hren na novinarsko vprašanje o morebitnih birokratskih težavah in zahtevah. Marija Volčjak pa je dodala, da je literarna in druga kulturna, tudi arheološka ponudba velika in bo vsaj na gorenjski strani težava, kaj izbrati, in ne, kje najti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/28

petek

14/30

sobota

15/31

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam