V torek, sredo in četrtek so volivci lahko že oddali glas na predčasnem glasovanju, na sliki gneča na predčasnih volitvah v Mestni občini Kranj. / Foto: Gorazd Kavčič

Večini kaže na zmago že v prvem krogu

V gorenjskih občinah se za mesta županov poteguje devetdeset kandidatov, o njihovih možnostih za zmago pa smo tudi letos naročili javnomnenjsko anketo. Ta kaže, da bomo večino županov dobili že v prvem krogu.

V 27 občinah na širšem Gorenjskem za župane kandidira devetdeset kandidatov, med njimi je le osem žensk. Osem je občin, kjer je kandidat en sam in ima zmago na volitvah že zagotovljeno. V treh občinah kandidirata po dva, v štirih po trije, v štirih po štirje, v štirih po pet, v eni občini je šest kandidatov, v dveh sedem in v eni sami, mestni občini Kranj, osem kandidatov za župana.

V 212 slovenskih občinah je tokrat 688 kandidatov in kandidatk za župane ali županje, 87 v mestnih in 601 v ostalih občinah. Za mesta v občinskih svetih se poteguje 22.314 kandidatk in kandidatov.

Prvih lokalnih volitev leta 1994 se je udeležilo dobrih 61 odstotkov volilnih upravičencev, leta 1998 58 odstotkov, rekordnih 72 odstotkov pa leta 2002, ko so bile hkrati tudi predsedniške volitve. Leta 2006 je volilo 58 odstotkov volivcev, leta 2010 slabih 49 in pred štirimi leti še 43,6 odstotka volivcev.

Kranj – V nedeljo, 18. novembra, se bodo ob 7. uri zjutraj povsod po državi odprla volišča. Državljani bomo že sedmič po vrsti, odkar imamo sedanjo lokalno samoupravo, volili župane in člane občinskih svetov v 212 slovenskih občinah. Nekateri volivci so to že opravili na predčasnem glasovanju, ki je potekalo med tednom.

Na širšem gorenjskem območju se za županske položaje poteguje devetdeset kandidatov, največ v mes­tni občini Kranj, kjer jih je osem, po sedem pa jih je še v dveh večjih občinah, Jesenice in Kamnik. V štirih občinah, Kranj, Jezersko, Škofja Loka in Preddvor, bodo župani novi. Nova bosta tudi župana občin Bohinj in Kamnik, kajti bohinjski Franc Kramar je od pomladnih parlamentarnih volitev poslanec državnega zbora, prejšnji kamniški župan Marjan Šarec pa je od letos predsednik vlade. Občini začasno vodita podžupana, oba na lokalnih volitvah tudi kandidirata za položaj župana. Ostalih 21 aktualnih županov pa znova kandidira, med njimi so nekateri že dolgo »v sedlu«, najdlje župan občine Cerklje Franc Čebulj, ki gre v tekmo za svoj že sedmi mandat. V osmih občinah, kjer imajo samo po enega kandidata, imajo ti zmago tako rekoč že v žepu. Tako so zmagovalci lokalnih volitev že zdaj Janez Fajfar na Bledu, Milan Čadež v občini Gorenja vas - Poljane, Peter Torkar v Gorjah, Drejc Karničar na Jezerskem, Stanislav Poglajen v Komendi, Janez Hrovat v Kranjski Gori, Aco Franc Šuštar v Vodicah in Anton Luznar v Železnikih.

Zmaga bo zagotovo odločena tudi v treh občinah, kjer sta kandidata le po dva: v Cerkljah, kjer je izzivalec legendarnega Franca Čebulja Luka Štumberger, v Žireh, kjer sedanjemu županu Janezu Žaklju konkurira Andrej Poljanšek, in v Žirovnici, kjer se je poleg aktualnega župana Leopolda Pogačarja za kandidaturo opogumila Mojca Vene. Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Gorenjski glas opravilo invalidsko podjetje Prizma iz Škofje Loke, napoveduje, da bodo v teh občinah zmagali dosedanji župani, in to precej prepričljivo. V prvem krogu naj bi po napovedi s precejšnjim naskokom zmagali še Nejc Smole v Medvodah, Franc Jerič v Mengšu, Ciril Globočnik v Radovljici, Ciril Kozjek v Šenčurju, Peter Ložar v Trzinu in Borut Sajovic v Tržiču. Na tesno zmago pa kaže Jožetu Sodji v Bohinju, Toniju Dragarju v Domžalah, Martinu Rebolju v Moravčah in Roku Robleku v Preddvoru. V ostalih šestih občinah bo po rezultatih ankete najverjetneje drugi krog. Tako naj bi bilo na Jesenicah, kjer je največji delež anketiranih odgovorilo, da bi volili sedanjega župana Tomaža Toma Mencingerja, drugouvrščeni pa je Miha Rebolj. V Kamniku najbolj izstopata Igor Žavbi in Matej Slapar, v Kranju sta na prvih dveh mestih Matjaž Rakovec in Iztok Purič, v Lukovici Matej Kotnik in Olga Vrankar, v Naklem Marko Mravlja in Ivan Meglič, v Škofji Loki pa Tine Radinja in Robert Strah.

Na lokalnih volitvah leta 2014 je bila glavnina županov v gorenjskih občinah izvoljena v prvem krogu, pet pa v drugem.

Vsakokrat nižja volilna udeležba

Lokalno okolje najbolj neposredno zadeva življenje vsakogar izmed nas. Pomembno je, ali bomo v naslednjih letih dobili nov vrtec, bo zgrajen pločnik ob prometno obremenjeni cesti, bodo ob šoli slednjič zgradili telovadnico, kako drago bomo plačevali odpadke, bodo mladi imeli možnost za zaposlitev in stanovanja v domačem kraju. Vse to je v veliki meri odvisno od lokalnih oblasti, zato bi bilo pričakovati, da želimo vplivati na to, kdo bo v naslednjem mandatu župan in kateri bodo občinski svetniki. Toda volilna udeležba ne kaže, da bi želeli izkoristiti svoj vpliv. Leta 2014 je šlo na volišča slabih 44 odstotkov volivcev. Na dosedanjih šestih lokalnih volitvah smo se volivci še najbolje odrezali leta 2002, ko je šlo na volišča 72 odstotkov volivcev. Toda lokalne volitve so bile takrat hkrati s predsedniškimi.

Volilni sistem

Volitve župana so preproste: v prvem krogu se pomerijo vsi kandidati za župana. Če eden izmed njih že v prvem krogu dobi več kot petdeset odstotkov podpore, je zmagovalec že po prvem krogu, sicer pa gresta dva z najboljšim volilnim izidom v drugi krog. V drugem krogu zmaga tisti, ki dobi več podpore volivk in volivcev. Volitve v občinske svete so nekoliko bolj zapletene, saj zakon o lokalnih volitvah predvideva večinski volilni sistem za občine z manjšim številom članov občinskega sveta (z manj kot 12 občinskimi svetniki) in proporcionalni sistem za občine z večjim številom članov občinskega sveta. Pri večinskih volitvah se glasuje o posameznih kandidatih. V uporabi je večinski sistem relativne večine. To ne pomeni, da mora kandidat osvojiti večino vseh glasov v volilni enoti, ampak zadostuje že en glas več od drugega najboljšega kandidata po številu dobljenih glasov volivcev. Volivec lahko glasuje največ za toliko kandidatov, kolikor članov občinskega sveta volijo v volilni enoti. Za proporcionalne volitve pa velja pravilo glasovanja o seznamih kandidatov, in sicer volivci glasujejo le za celo listo, v njej pa šteje vrstni red kandidatov. Ponekod se voli v občini kot eni volilni enoti, spet drugje so občine razdeljene v več volilnih enot.

Med kandidati komaj desetina žensk

Tudi na lokalnih volitvah veljajo spolne kvote, torej mora politična stranka, lista ali volivci, ki v volilni enoti določijo več kot enega kandidata za člana občinskega sveta, kandidate izbrati tako, da je na listi vsaj štirideset odstotkov moških ali žensk, prav tako morajo kandidate na prvi polovici kandidatne liste razporediti izmenično po spolu. Če so na listi uvrščeni le trije kandidati, mora biti najmanj en predstavnik vsakega od spolov. Tako se v občinske svete lahko uvrsti tudi večje število žensk. Za volitve županov to ne velja, med kandidati vsaj na Gorenjskem najdemo malo žensk, le osem od skupaj devetdeset kandidatov. Na prejšnjih lokalnih volitvah na Gorenjskem ni bila izvoljena niti ena županja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.