Sodba škofjeloškega sodišča zoper Florjana Gašperina (desno, ob njem odvetnik Franc Rojko) je prestala tudi test vrhovnega sodišča. / Foto: arhiv GG

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču

Sodbo Florjanu Gašperinu, ki je bil zaradi jemanja podkupnin in prirejanja tehničnih pregledov v Lescah pravnomočno obsojen na tri leta zapora, je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ljubljana, Škofja Loka – Nekdanji vodja poslovalnice AMZS Lesce Florijan Gašperin, pravnomočno obsojen zaradi prejemanja podkupnin in prirejanja tehničnih pregledov, vrhovnega sodišča ni prepričal z zahtevo za varstvo zakonitosti. Po poročanju časnika Delo namreč vrhovno sodišče ni ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. Zavrnilo je tudi podobne zahteve soobtoženih Matjaža Pernuša in Dejana Mencingerja, medtem ko je ugodilo zahtevi Janeza Žemlje, ki je bil v isti zadevi na škofjeloškem okrajnem sodišču pogojno obsojen. To so nam potrdili tudi na okrajnem sodišču v Škofji Loki, ki bo za Žemljo moralo ponoviti kazenski postopek, saj je višje sodišče septembra sodbo škofjeloškega sodišča v njegovem delu razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v novo sojenje. Gašperin prav tako ni uspel s tožbo za odškodnino zaradi neupravičenega pripora, je sicer še poročalo Delo.

Okrajno sodišče v Škofji Loki je v sodnem procesu zoper Gašperina in nekatere uslužbence AMZS Lesce, ki so tudi sodelovali pri prirejanju tehničnih pregledov, opravilo kar 37 glavnih obravnav. Novembra 2014 se je sojenje končalo z obsodilno sodbo: Gašperinu je okrajna sodnica Simona Prosen za prejemanje podkupnin v skupnem znesku dvesto evrov in kar 34 kaznivih dejanj zlorabe položaja dosodila tri leta in pet mesecev zapora, zaradi zlorabe položaja oziroma pomoči pri kaznivem dejanju pa je bila pogojno obsojena tudi peterica soobtoženih. Gašperinu je sodnica tudi naložila plačilo stranske denarne kazni in stroškov postopka s sodnimi taksami, kar nanese več kot šest tisoč evrov, ostale stroške je v manjših deležih razdelila med soobtožene. Sodišče je ocenilo, da je tožilstvo zadovoljivo dokazalo, da so obtoženi leta 2010 kot zaposleni v AMZS poslovalnici Lesce omogočili registracijo tehnično oporečnih vozil na način, da so v podatke o tehničnih pregledih vnašali podatke o svojih vozilih. Kot je ob razglasitvi sodbe razložila sodnica Prosenova, se je za visoko kazen Gašperinu odločila tudi na podlagi stranskih učinkov kaznivih dejanj – ogrožanja prometa z omogočanjem udeležbe tehnično oporečnih vozil v prometu. Na sodbo so se vsi obtoženi pritožili, a so bili v glavnem neuspešni, so pa višji sodniki Gašperinu kazen znižali na tri leta zapora. Ta je s tem postala pravnomočna.

Za prirejanje tehničnih pregledov v Lescah je sicer javnost izvedela pred približno osmimi leti, ko so gorenjski policisti po več mesecih izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov opravili odmevne hišne preiskave, v katerih so iskali dokaze za sume številnih kaznivih dejanj podkupovanja in ponarejanja uradnih listin. Po odmevni in obsežni preiskavi je bilo govora o več kot devetdesetih kaznivih dejanjih in več tisoč evrih podkupnin, na koncu pa je v obtožnici ostalo le še dvesto evrov podkupnin in 34 primerov zlorab položaja.

Gašperin se je po obsodbi na škofjeloškem sodišču leta 2016 znova znašel v krempljih kriminalistov, ki so preiskovali sume korupcije v povezavi s tehničnimi pregledi v dveh ljubljanskih podjetjih za tehnične preglede. V enem od njih je bil zaposlen tudi Gašperin. Tožilstvo je tedaj obtožilo skupno osemnajst ljudi; sedemnajst jih je krivdo priznalo, Gašperin pa zanikal. Sojenje se v tej zadevi na ljubljanskem sodišču še ni začelo.

Gašperin je od države želel izterjati tudi 7852 evrov odškodnine za 36 dni, ki jih je leta 2010 preživel v priporu, ta pa je bil po kasnejši odločitvi vrhovnega sodišča nezakonit, je še poročal Delo. Okrajno sodišče je zahtevek vseeno zavrnilo s pojasnilom, da je bil (sicer nezakonit pripor) vštet v izrečeno in zdaj tudi že pravnomočno zaporno kazen, ki se bo zato zanj končala 36 dni hitreje. Do odškodnine pa bi bil upravičen, če bi bil na sojenju v Škofji Loki oproščen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.