Pečene prešce je skrbnik Borštnikove domačije Dane Novak vzel iz krušne peči.

Obudili običaj peke prešc

Na Borštnikovi domačiji v Cerkljah so obudili star običaj – peko prešc, ki je na Gorenjskem zamrl pred približno petdesetimi leti.

Cerklje – Prejšnjo nedeljo je bil v rojstni hiši Ignacija Borštnika v Cerkljah dan odprtih vrat, že dan prej, v soboto, pa je Dane Novak, skrbnik Borštnikove domačije, obudil star običaj – peko prešc, ki je na Gorenjskem zamrl pred približno petdesetimi leti. Običaj je zaznamoval čase, ko so gorenjske gospodinje pred praznikom vseh svetih, to je pred 1. novembrom, poleg kruha napekle tudi veliko hlebčkov, imenovanih prešce. Ta obredni kruh je bil v bistvu namenjen dušam umrlih prednikov, ki naj bi se v tem času vračale nazaj na svoje domove.

V soboto je Dane v mentrgi zamesil testo. Tokrat je namesto črne ali ržene moke, iz kakršne so prešce pekli nekoč, uporabil belo moko. Ko je testo vzhajalo, je zakuril staro krušno peč, in ko je bila ravno prav segreta, je vanjo dal okrog 25 prešc, ki so se v slabi uri lepo zapekle. Prešce je v nedeljo podaril obiskovalcem, ki so si ogledali Borštnikovo domačijo. Med prejemniki prešc so bili tudi Hana, Lara in starša Tanja in Silvo Pilar iz Velesovega, ki so bili prijetno presenečeni nad prešcami; povedali pa so, da običaja ne poznajo. Vidko in Nadja Žura z Zgornjega Brnika sta dodala, da sta v njihovi vasi pred več kot štiridesetimi leti pekli prešce Urhova mama in Kropivnikova Micka. Le redki starejši se običaja peke in pobiranja prešc še spominjajo. Tako se nekateri spominjajo, da so prešce dajali revežem in otrokom v zameno za to, da so molili za duše rajnih, ki še trpijo v vicah. Marsikateri revni družini so prešce, zbrane ob tem prazniku, pomagale preživeti zimo.

»Žal danes taki in podobni običaji tonejo v pozabo. Namesto da bi ohranjali stare običaje, prevzemamo nove, ki nam jih vsiljuje sodobna zahodna potrošniška miselnost, a s tem se izgublja tudi narodova zavest,« je kritičen Dane Novak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

9/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 07:56, 24. april

Mobilni telefoni in aroganca ter sindrom prvega v koloni so največja nevarnost varnim cestam. Če je že alkohol prisoten, je stopnja 0,5 blaž...

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...