Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej vrednosti.

Za pripravo cvetačne juhe s korenjem potrebujemo: pol cvetače, 2 korenčka, 1 večji krompir, 1 čebulo, 1 žličko majarona, 3 liste lovorja, 2 žlički soli, 1 liter vode, 1 košček masla.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo, krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, cvetačo razdelimo na cvetke, korenje pa na kolesa. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo korenje, krompir in cvetačo ter vse skupaj še nekoliko prepražimo. Potresemo z majaronom, soljo, dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut. Po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet: Tekočine dodamo toliko, da je vsa zelenjava pokrita. Če imamo na voljo, vodo zamenjamo z jušno osnovo. V tem primeru solimo manj.

Za pripravo polnozrnatih rezancev z bučo in piščancem potrebujemo: 400 g polnozrnatih rezancev, 1 manjšo hokaido bučo, 0,5 kg piščančjega fileja, 1 dl vode ali jušne osnove, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike, 1 ščepec čilija, sol, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, jo očistimo semen ter jo narežemo na približno 1,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo 1 žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo in zalijemo s približno 1 dl vode ali jušne osnove. Pokrijemo in dušimo 10 minut oz. dokler se bučno meso ne zmehča. Potresemo s česnom, papriko in čilijem, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Piščančji file narežemo na zrezke in ga na rahlo posolimo. V ponvi segrejemo preostalo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo pripravljeno piščančje meso. Rezance skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo ter serviramo na krožnike. Čez rezance nadevamo bučno omako in na to položimo rezine pečenega piščanca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

10/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?