Norveška

Tokrat sem izbrala izmenjavo z dijaki na račun počitnic. Pogosto se sprašujem, je to res potrebno, saj nas vendar v nič ne morejo prisiliti, to je vse naše dodatno delo, ki ga opravljamo ne vem komu v slavo in za kakšen višji cilj. Jasno je, da to počnem, ker je meni tako všeč, ker sem jaz zaradi tega drugačen učitelj in ob vsem, kar doživim, tudi drugačen človek.

Tretjič sem doživela Skandinavijo in vsakič me je obdarila s soncem. Narava, način življenja ljudi, njihovo razmišljanje in vse me zelo navdušuje. Naša partnerska šola je v Vossu, to je približno sedemdeset kilometrov vzhodno od Bergna. Izmenjujejo se dijaki kmetijske in naravovarstvene smeri in mene je predvsem zanimalo poučevanje aktivnosti zunaj, tako nekako bi prevedli tovrsten program.

Šolski program traja tri leta. Prvi dve leti imajo tri dni pouka na teden zunaj, v tretjem letniku imajo pretežno teorijo. Z zaključeno maturo se lahko vpišejo na univerzo in matura je enaka v vsej državi. To pomeni enaka matura, kot jo ima splošna gimnazija. Kako je to mogoče, sprašujem tamkajšnjo učiteljico. Zanimanje za vpis na to šolo je veliko in rezultati na maturi so zelo dobri. Veliko časa dijaki preživijo zunaj, v aktivnostih so povezani in delujejo v timu, morda se zato lažje učijo. Tri dneve na teden v šoli ne uporabljajo telefonov in druge elektronske navlake. Kaj počnejo zunaj? Jeseni se ukvarjajo z lovstvom. Dijaki, ki imajo izpit, prinesejo svoje puške. Kar ujamejo, tudi skuhajo.

Postavljali smo tabor v naravi. Kot neko taborniško ali skavtsko vas. Dogovorili so se z lastnikom zemljišča, pripravili načrt in skice, potem pa smo začeli postavljati ognjišče, lope, stranišče. Sekali smo drevesa, rezali in vlekli veje, kopali zemljo. To bodo počeli še parkrat in potem pustili tabor do poletja. Sodelujejo z gozdnimi vrtci, kjer izvajajo aktivnosti za otroke v teh vrtcih. Ti vrtičkarji so ves čas zunaj. Tudi spijo zunaj, šele ko je -20 °C, gredo noter. To je Norvežanom povsem normalno. Tudi dijaki so zunaj ob vsakem vremenu, ni problema, imamo ustrezno obleko, pripoveduje učiteljica. Pozimi smučajo na smučiščih in predvsem turno. Plezanju na umetni steni je bil namenjen cel dan prakse, še prej pa vozli in vezanje preprostih konstrukcij in nosil.

Stiki z učitelji so najbolj dragoceni. Ena od njih pripoveduje, da svojih otrok ne vozi na dopust z letalom. Preveč je gneče. Hoče jim pokazati lepoto domače dežele in narave, ki je popolna. Njen mož je pred leti, ko sem jo srečala prvič, delal na naftni ploščadi. Skrivnost norveškega visokega standarda je v nafti, vendar so njeni zlati časi že zdavnaj minuli. S čim bodo nadomestili to zlato jamo? Pravi, da z zelenim turizmom in visoko tehnološkim znanjem. Turistov, ki oblegajo Norveško, je vedno več, zlasti Azijcev. Za gospodarstvo je dobro, za naravo pa ne.

Tudi tokrat ugotavljam, da mi je bila Skandinavija z vremenom, ljudmi in programom več kot naklonjena.

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

delno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-5/2

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.