Delavci podjetja VGP utrjujejo in zasipavajo od ujme podrt odsek ceste v Dovžanovi soteski. Samo v nedeljo so na tem delu porabili sedemdeset kubičnih metrov betona in 110 kubičnih metrov skal. / Foto: Gorazd Kavčič

Šolarji so bili včeraj še doma

Neurja, ki je divjalo s ponedeljka na torek prejšnji teden, prebivalci dela tržiške občine ne bodo pozabili. Škoda je ogromna, potekajo sanacijska dela. Šolarji iz Jelendola včeraj še niso bili pri pouku, so pa delavci odšli na delo.

Tržič – Izvajalec sanacijskih del, podjetje VGP, je včeraj hitel s sanacijo ceste v Dov­žanovo sotesko, da bodo krajanom Doline in Jelendola čim prej omogočili normalno povezavo s svetom. Šoloobvezni otroci iz teh krajev včeraj še niso šli k pouku, doma bodo verjetno ostali še kak dan, so pa delovno aktivnim krajanom omogočili prevoz s kombijem do najbolj poškodovanega cestnega odseka pred predorom v Dovžanovi soteski, jih varno peš pospremili čez ta odsek, potem pa jih na drugi strani organizirano prepeljali do Tržiča. Delavci podjetja VGP so delali tudi v soboto in nedeljo, delo pa je, kot smo si včeraj ogledali na terenu, zahtevno in nepredvidljivo. Kot je povedal tržiški župan Borut Sajovic, je v tem trenutku težko do dneva natančno napovedati, kdaj bo cesta toliko sanirana, da bo varna za prevoz domačinov z osebnimi avtomobili. Aktualna je ureditev tudi gozdne ceste od Jelendola do Loma, a je za zdaj ta prevozna le za interventni servisni dostop s kamioni.

V petek sta si prizadeta območja ogledala državni sekretar Simon Zajc in direktor Direkcije za vode Tomaž Prohinar. Država je občini obljubila 200 tisoč evrov za interventno sanacijo. Škoda je ocenjena na najmanj 10 milijonov evrov, potreben bo sanacijski načrt, občina računa na pomoč države. Na dan prihaja tudi škoda na kmetijskih površinah, še posebej v Lomu in Grahovšah. V Lomu je potok Lomščica uničeval cesto, tudi tu je škode za več kot sto tisoč evrov.

Tržiška Bistrica je zalila tudi podjetje Tokos v Tržiču, ki se ukvarja s proizvodnjo zidarskega orodja. »Končne ocene škode za zdaj še ne morem podati, je pa katastrofalna. Predvsem je poplavilo velik del strojev in kar nekaj vhodnega materiala. Prejšnji torek, v noči po neurju, je bila motena proizvodnja in brez pomoči čez tridesetih gasilcev ne vem, kako bi zmogli. Imamo tudi srečo, da so zaposleni v sredo, petek in soboto stopili skupaj in smo počistili do mere, da smo včeraj lahko zagnali približno osemdeset odstotkov proizvodnje,« je povedal Andraž Cotelj, direktor Tokosa.

Na pomoč Karitas in Rdeči križ

Karitas se je nemudoma vključila v pomoč prizadetim družinam ob poplavah med Jelendolom in Tržičem. Civilni zaščiti je ponudila pomoč v hrani, predvsem mleku in detergentu za čiščenje prostorov, ponudili so tudi opremo za razvlaževanje. Sodelavci župnijske karitas Tržič - Bistrica so obiskali šest najbolj ogroženih družin v Jelendolu, Dolini in Čadovljah, ki imajo v večji meri poškodovane bivalne prostore, ter družino Dovžan iz Tržiča, ki jim je ob poplavah odneslo hišo. Štiri družine so že prejele prvo finančno pomoč. Vsi pa so prejeli tudi obrazce za pomoč, da jim bo Karitas lahko v prihodnjih dneh na podlagi prošnje in obsega škode pomagala v še večji meri. Vsi, ki bi želeli pomagati družinam s prispevkom v višini 5 evrov, lahko to storijo z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2, Bob in HOT.si. Pomoč je mogoče prispevati tudi z donacijo na TRR: SLOVENSKA KARITAS, Kristanova ulica 1, TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 202, Namen: Poplave, Kontaktna oseba: Bojan Rozman (041 767 288) - Župnijska karitas Tržič - Bistrica.

Na pomoč je priskočil tudi Rdeči križ Slovenije (RKS) s 16 sušilci prostorov. RKS, Območno združenje Tržič je pozvalo k prostovoljnim finančnim prispevkom, ki jih zbirajo na posebnem računu TRR SI56 0510 0801 0063 548 - UJMA 2018. Mobilni operaterji Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2 omogočajo SMS donacije za pomoč; na številko 1919 pošljite ključno besedo UJMA in prispevali boste 1 evro ali UJMA5, da boste prispevali 5 evrov.

Poveljnik štaba Civilne zaščite Tržič Drago Zadnikar je povedal, da ohranjajo stik s krajani Doline in Jelendola z rednimi sestanki in po telefonu. »Krajane najbolj skrbi, kako bodo prišli v službo, kako bodo preživeli zimo, saj je nekaterim zalilo hiše in jih je treba izsušiti,« je izpostavil Zadnikar.

Največja sreča je, da so se rešili

Dovžanovi so imeli svoj dom. Hišo na Cankarjevi so notranje obnovili, zamenjali streho ... tudi s pomočjo hipotekarnega kredita, ki še ni v celoti poplačan. »Tam ne bo nikoli več hiše. Preveč je žalosti, bolečine.« Takole je včeraj pripovedovala Eli Dovžan, kajti hišo štiričlanske družine v Tržiču je odnesla pobesnela Tržiška Bistrica. Njen mož Janez je srčni bolnik, ko se je to zgodilo, je bil na rehabilitaciji, ki pa jo je prekinil, saj so bile skrbi prevelike. Eli, Janez in sinova Robert in Jernej so začasno nastanjeni pri Robertovem dekletu, pri Ravbarjevih na Loki pri Tržiču. »Zelo prijazna družina so, vse imamo na voljo, kot bi bili doma,« je dejala Eli, ki se trudi za družino poiskati nov dom. »Zelo radi bi šli v nakup, s kreditom seveda, ker drugače ne bo šlo. Zelo si želim, da bi imeli nekaj svojega, da se ne bi selili od stanovanja do stanovanja. Upam, da nam bo nasproti prišla občina, morda se najde kakšno prazno občinsko stanovanje.« Največja sreča je, da so se rešili, saj je voda najprej začela vdirati v otroško sobo in Robert je to še pravi čas opazil. Dovžanovim je reka pobrala vse, do zadnjega dokumenta. Eli je hotela še kaj rešiti, a se ni dalo, ker ji je voda segala že do pasu ... »Ljudje so srčni, veliko nam jih pomaga; celoten Tržič, tudi širša Slovenija. Za veliko ljudi ne vem, kdo so, pa nam ravno tako pomagajo. Hvaležna sem tudi vodstvu in sodelavcem kranjskega podjetja Rodex, v katerem sem zaposlena. Direktorica Danica Žitnik me je osebno obiskala, se pozanimala, kako nam je, kaj potrebujemo. Ne znam vam povedati, kako neizmerno hvaležna sem vsem; soseda mi je ponudila meso, a ga nimam zdaj kam shraniti ... « Robert, študent, je družinsko nesrečo prenesel po odraslo, medtem ko osmošolec Jernej dva dni sploh govoril ni, tako je trpel. »Ni mogel dojeti, da nima nič več, ne svoje pižame, svojih spominov ... V šolo je sicer šel, toliko nam ga je uspelo potolažiti. Bila sva pri ravnatelju, ki je zagotovil hrano naši družini za cel teden, šolske potrebščine za Jerneja bodo kupili v šoli in podarili bon, da bomo Jerneju lahko nakupili nekaj oblačil,« s hvaležnostjo pravi Eli.

Družina Dovžan je odprla transakcijski račun, na katerega lahko nakažete denarna sredstva za pomoč družini na DOVŽAN ELI Cankarjeva 25/A, Tržič Št. TRR: SI56 3300 0000 9692 619 (Addiko banka).

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°


vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...