Iztok Klančnik / Foto: Tina Dokl

Dober delavec bo opica, ne mravlja ali čebela

Svoji uspešni poslovni poti sta gimnazijcem predstavila nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik.

Veščina, ki jo bodo najbolj potrebovali v poklicih prihodnosti, bo sposobnost reševanja problemov. Najpomembnejše lastnosti bodo tako ustvarjalnost, čustvena inteligenca, iznajdljivost, samoiniciativnost, ambicioznost, odprtost in sposobnost sodelovanja. Dober delavec ne bo mravlja ali čebela, temveč bo opica – radoveden, iznajdljiv, ustvarjalen, so poudarili na dogodku.

Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik sta dva uspešna poslovneža, po izobrazbi inženirja, oba nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice. Kako sta začela svojo poslovno pot, kaj je tisto, zaradi česar sta tako uspešna v svojem poklicu, kaj iščeta pri sodelavcih – o tem sta govorila na dogodku Ne teslo, Tesla bom!, ki je pred dnevi potekal na Gimnaziji Jesenice. Gre za neprofitni projekt Inženirke in inženirji bomo!, s katerim skušajo mlade navdušiti za inženirske poklice.

»Delajte zavzeto!«

Iztok Klančnik je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir informatike, dela pa kot generalni direktor v podjetju Hewlett-Packard Enterprise Slovenija. Je tudi podpredsednik Ameriške gospodarske zbornice Slovenije in predsednik zbora za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Šolal se je na Gimnaziji Jesenice, a kot je dejal, je bil v gimnazijskih časih pravo »teslo« in takrat zanj nihče ne bi stavil pet par, da bo nekoč uspel v poslu. »Učiti se mi ni dalo, marsikaj sem ušpičil, veliko sem smučal, življenje je bilo krasno ... A pride trenutek, ko se to spremeni, in danes mi je žal, da nisem poslušal, kako pomembno je učenje. Tako sem se moral zamujenega naučiti kasneje, na težji način,« je dejal Klančnik, ki je danes menedžer z dušo in telesom in je napisal že več lepih poslovnih zgodb o uspehu. Med drugim je bil, star 36 let, najmlajši direktor družbe IBM na svetu. In kaj je tisto, kar ga dela dobrega menedžerja? Kot je dejal, se je sposoben pogovarjati z ljudmi, s sodelavci se enkrat mesečno dobijo ob kavi in rogljičkih (na tako imenovanem »coffee speachu«) in se pogovarjajo o poslu; kot direktor z njimi deli dobre novice, ne skriva pa niti slabih. In kako izbira svoje sodelavce? Dejal je, da so sicer pomembne tudi reference in tehnično znanje, a zanj so najbolj pomembne osebnostne lastnosti. »Delajte zavzeto, pokažite, da vam je delo všeč, da vas zanima in da želite uspeti!« je položil na srce jeseniškim gimnazijcem. Predlagal pa jim je tudi, naj gredo vsaj za kakšno leto v tujino, nabrat novih izkušenj; sam je denimo dve leti delal na Dunaju, kar je bila odlična izkušnja.

Nenehno izobraževanje je izziv in prednost

Da naj izkoristijo vsako možnost, ki se jim ponudi v tujini, je dijakom svetoval tudi Miha Sprinčnik, še en nekdanji jeseniški gi­mnazijec, danes vodja pro­izvodnje v podjetju Capita MFG v Bistrici na Zilji, kjer izdelujejo športne izdelke, zlasti smučarske in kajtarske deske. Tudi on je en semester študiral v Nemčiji, kar je bila zelo pozitivna izkušnja, saj je pridobil nova znanja, postal bolj prilagodljiv ... Miha je bil na Gimnaziji Jesenice član akrobatske skupine, zatem član vodilne akrobatske skupine na svetu Dunking Devils, postal organizator njihovih nastopov in konstruktor košev in trampolinov. Obenem je uspešno zaključil strojno fakulteto; strojni inženir je že njegov oče, a kot je dejal Miha, je oče trideset let delal eno in isto, medtem ko se danes, na srečo, tehnologije hitro spreminjajo, potrebno je nenehno izobraževanje, kar je zanj izziv in prednost. Kot je poudaril, Karavanke niso meja, svet se na drugi strani nadaljuje, sam z družino že poltretje leto živi v Avstriji, so zadovoljni, ne izključujejo pa možnosti, da bi se nekoč vrnili v Slovenijo. Je pa gimnazijcem svetoval, naj se ob šoli ukvarjajo še s čim drugim, kot je bil sam član akrobatske skupine.

Življenje ni le služba

Na dogodku sta sodelovala še kadrovnica iz podjetja Iskratel Petra Hribšek in dr. Peter Svete iz razvojnega centra podjetja Lek. Hribškova je dejala, da v njenem podjetju vsakodnevno iščejo inženirje, začeli so snemati celo zaposlitvene videooglase. »Vabimo mlade, kreativne, znanja željne sodelavce,« je dejala in dodala, da so se razmere spremenile; če so včasih podjetja izbirala med kandidati, je danes povpraševanje po kadrih takšno, da se kandidat odloča, katero podjetje bo izbral.

Dr. Peter Svete pa je poudaril, da so za osebni razvoj in nadgradnjo veščin pomembni tudi hobiji in dejavnosti v prostem času. Sam se tako ukvarja z jamarstvom. »Življenje ni le služba, dobro je imeti nekaj, kamor se lahko umaknete od službenih izzivov,« je še svetoval gimnazijcem.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

-4/8

sreda

2/6

četrtek

2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Tržič, 16. januar 2019

Po poti Alpe Adria Trail

RAZSTAVE / Bled, 16. januar 2019

Magična narava

RAZSTAVE / Jesenice, 16. januar 2019

Zgodbe minljivosti

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 22:03, 15. januar

Komunizem je v vaših praznih farških glavah, edini bivši komunisti pa v stranki kateri simpatizerji ste !!
V socializmu pa je bila šola zakon in učitelj spoštovana oseba !

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 20:43, 15. januar

@ Janez Novak
Povsod je še, ne samo na Jesenicah.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 16:36, 15. januar

Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !

Končno v novi telovadnici / 14:52, 15. januar

Na interneti strani občine Gorenja vas, je cena, ki jo je občina Gorenja vas plačala, za izgradnjo "TAPRAVE" športne dvorane. Kot laiku mi j...

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 08:02, 15. januar

"Na Osnovni šoli Koroška Bela so na nekaterih oknih tako velike špranje, da je zlasti ob mrzlem in vetrovnem vremenu v učilnicah tako hladno...

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 06:22, 15. januar

Dokaz o nesposobnem ravnatelju in občinski upravi. Stavba je primerna za rušitev in izgradnjo nove. Naj si pigledajo primer šole v kraju Cer...