Iztok Klančnik / Foto: Tina Dokl

Dober delavec bo opica, ne mravlja ali čebela

Svoji uspešni poslovni poti sta gimnazijcem predstavila nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik.

Veščina, ki jo bodo najbolj potrebovali v poklicih prihodnosti, bo sposobnost reševanja problemov. Najpomembnejše lastnosti bodo tako ustvarjalnost, čustvena inteligenca, iznajdljivost, samoiniciativnost, ambicioznost, odprtost in sposobnost sodelovanja. Dober delavec ne bo mravlja ali čebela, temveč bo opica – radoveden, iznajdljiv, ustvarjalen, so poudarili na dogodku.

Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik sta dva uspešna poslovneža, po izobrazbi inženirja, oba nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice. Kako sta začela svojo poslovno pot, kaj je tisto, zaradi česar sta tako uspešna v svojem poklicu, kaj iščeta pri sodelavcih – o tem sta govorila na dogodku Ne teslo, Tesla bom!, ki je pred dnevi potekal na Gimnaziji Jesenice. Gre za neprofitni projekt Inženirke in inženirji bomo!, s katerim skušajo mlade navdušiti za inženirske poklice.

»Delajte zavzeto!«

Iztok Klančnik je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir informatike, dela pa kot generalni direktor v podjetju Hewlett-Packard Enterprise Slovenija. Je tudi podpredsednik Ameriške gospodarske zbornice Slovenije in predsednik zbora za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Šolal se je na Gimnaziji Jesenice, a kot je dejal, je bil v gimnazijskih časih pravo »teslo« in takrat zanj nihče ne bi stavil pet par, da bo nekoč uspel v poslu. »Učiti se mi ni dalo, marsikaj sem ušpičil, veliko sem smučal, življenje je bilo krasno ... A pride trenutek, ko se to spremeni, in danes mi je žal, da nisem poslušal, kako pomembno je učenje. Tako sem se moral zamujenega naučiti kasneje, na težji način,« je dejal Klančnik, ki je danes menedžer z dušo in telesom in je napisal že več lepih poslovnih zgodb o uspehu. Med drugim je bil, star 36 let, najmlajši direktor družbe IBM na svetu. In kaj je tisto, kar ga dela dobrega menedžerja? Kot je dejal, se je sposoben pogovarjati z ljudmi, s sodelavci se enkrat mesečno dobijo ob kavi in rogljičkih (na tako imenovanem »coffee speachu«) in se pogovarjajo o poslu; kot direktor z njimi deli dobre novice, ne skriva pa niti slabih. In kako izbira svoje sodelavce? Dejal je, da so sicer pomembne tudi reference in tehnično znanje, a zanj so najbolj pomembne osebnostne lastnosti. »Delajte zavzeto, pokažite, da vam je delo všeč, da vas zanima in da želite uspeti!« je položil na srce jeseniškim gimnazijcem. Predlagal pa jim je tudi, naj gredo vsaj za kakšno leto v tujino, nabrat novih izkušenj; sam je denimo dve leti delal na Dunaju, kar je bila odlična izkušnja.

Nenehno izobraževanje je izziv in prednost

Da naj izkoristijo vsako možnost, ki se jim ponudi v tujini, je dijakom svetoval tudi Miha Sprinčnik, še en nekdanji jeseniški gi­mnazijec, danes vodja pro­izvodnje v podjetju Capita MFG v Bistrici na Zilji, kjer izdelujejo športne izdelke, zlasti smučarske in kajtarske deske. Tudi on je en semester študiral v Nemčiji, kar je bila zelo pozitivna izkušnja, saj je pridobil nova znanja, postal bolj prilagodljiv ... Miha je bil na Gimnaziji Jesenice član akrobatske skupine, zatem član vodilne akrobatske skupine na svetu Dunking Devils, postal organizator njihovih nastopov in konstruktor košev in trampolinov. Obenem je uspešno zaključil strojno fakulteto; strojni inženir je že njegov oče, a kot je dejal Miha, je oče trideset let delal eno in isto, medtem ko se danes, na srečo, tehnologije hitro spreminjajo, potrebno je nenehno izobraževanje, kar je zanj izziv in prednost. Kot je poudaril, Karavanke niso meja, svet se na drugi strani nadaljuje, sam z družino že poltretje leto živi v Avstriji, so zadovoljni, ne izključujejo pa možnosti, da bi se nekoč vrnili v Slovenijo. Je pa gimnazijcem svetoval, naj se ob šoli ukvarjajo še s čim drugim, kot je bil sam član akrobatske skupine.

Življenje ni le služba

Na dogodku sta sodelovala še kadrovnica iz podjetja Iskratel Petra Hribšek in dr. Peter Svete iz razvojnega centra podjetja Lek. Hribškova je dejala, da v njenem podjetju vsakodnevno iščejo inženirje, začeli so snemati celo zaposlitvene videooglase. »Vabimo mlade, kreativne, znanja željne sodelavce,« je dejala in dodala, da so se razmere spremenile; če so včasih podjetja izbirala med kandidati, je danes povpraševanje po kadrih takšno, da se kandidat odloča, katero podjetje bo izbral.

Dr. Peter Svete pa je poudaril, da so za osebni razvoj in nadgradnjo veščin pomembni tudi hobiji in dejavnosti v prostem času. Sam se tako ukvarja z jamarstvom. »Življenje ni le služba, dobro je imeti nekaj, kamor se lahko umaknete od službenih izzivov,« je še svetoval gimnazijcem.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/5

nedelja

2/5

ponedeljek

1/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 18. november 2018

Vertovčev pohod

IZLETI / Šenčur, 18. november 2018

Po Vertovčevih poteh

IZLETI / Kranj, 18. november 2018

Po Vertovčevih poteh

GLASBA / Kamnik, 18. november 2018

MePZ Cantemus ob štiridesetletnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šenčur, 18. november 2018

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žirovnica, 19. november 2018

Teater, ogledalo življenja

 

 
 

 

 
 
 

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:48, 16. november

Kandidat Rupar - lastnik podjetja EFFECTUS d.o.o. pa se bo po volitvah lahko posvetil poravnavi dolgov, ki jih ima njegovo podjetje do Davčn...

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:32, 16. november

Tržičani so se v predvolilni bitki ravbarjev in žandarjev odločili za aktualnega župana mag. Boruta Sajovica. Pametno.

Že nameščajo praznično razsvetljavo / 09:09, 15. november

Upam, da bo komu na občini Bled kapnilo, da bi bilo potrebno okoli avtobusnega postajališča Union tudi postaviti kakšno svetilko, amapk za c...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...