Danijel Novak je povedal marsikatero zanimivost o peki kruha.

Od zemlje do kruha iz krušne peči

Na Borštnikovi domačiji v Cerkljah je v soboto potekala zanimiva predstavitev peke kruha v krušni peči.

Cerklje – Malokatera slovenska družina danes še je kruh, spečen v domači krušni peči. A takšno opravilo je bilo nekdaj povsem običajno v skoraj vsaki slovenski hiši. Delček tega so v soboto dopoldan oživili na Borštnikovi domačiji v Cerkljah.

Dogodek so poimenovali Od zemlje do žemlje. Obiskovalcem pa so poleg številnih običajev, povezanih s peko kruha, prikazali tudi postopke, kako se seje, žanje in obdeluje proso, preden sploh dobimo moko, potrebno za peko kruha. »Proso je z naših polj izginilo že pred kakšnimi šestdesetimi leti, zato se ga spomnijo le še starejši. Vedno se je melo, nikoli mlatilo – in tudi ta izraz se je z leti pozabil,« je povedal skrbnik domačije Danijel Novak, ki je skupaj z gospodinjo Greto Zlate iz Praš in domačinom Ivanom Kropivnikom ter ob pomoči animatorja Stena Vilarja razkril še marsikateri zanimiv običaj, povezan s peko kruha.

Greta Zlate, ki sicer kruh trikrat na teden peče na domači kmetiji, je testo zamesila v mentrgi, kmečki mizi, s koritom za mesenje, spekli pa so ga v stari krušni peči Borštnikove domačije.

Medtem, ko se je kruh pekel, so naredili »nasad« – proso so razgrnili po podu in nanj najprej povabili otroke, kot je bilo to nekdaj v navadi, preden so ga pohodili konji in tako izločili zrnje, ki so ga kasneje še prečistili.

»S prikazom kmečkega opravila, ki se je nekdaj vsaj enkrat na teden odvijalo v vsaki kmečki družini, želimo ob letu kulturne dediščine obuditi za star običaj, ki je danes skorajda že pozabljen,« je še povedal Novak.

Obiskovalci dogodka od Zemlje do žemlje, ki jih je bilo skorajda preveč za majhno kmečko izbo Borštnikove domačije, so tako lahko marsikaj novega izvedeli, predvsem najmlajši pa so se naučili – kot je nekdo hudomušno pripomnil – da kruh ne raste v trgovini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.