Danijel Novak je povedal marsikatero zanimivost o peki kruha.

Od zemlje do kruha iz krušne peči

Na Borštnikovi domačiji v Cerkljah je v soboto potekala zanimiva predstavitev peke kruha v krušni peči.

Cerklje – Malokatera slovenska družina danes še je kruh, spečen v domači krušni peči. A takšno opravilo je bilo nekdaj povsem običajno v skoraj vsaki slovenski hiši. Delček tega so v soboto dopoldan oživili na Borštnikovi domačiji v Cerkljah.

Dogodek so poimenovali Od zemlje do žemlje. Obiskovalcem pa so poleg številnih običajev, povezanih s peko kruha, prikazali tudi postopke, kako se seje, žanje in obdeluje proso, preden sploh dobimo moko, potrebno za peko kruha. »Proso je z naših polj izginilo že pred kakšnimi šestdesetimi leti, zato se ga spomnijo le še starejši. Vedno se je melo, nikoli mlatilo – in tudi ta izraz se je z leti pozabil,« je povedal skrbnik domačije Danijel Novak, ki je skupaj z gospodinjo Greto Zlate iz Praš in domačinom Ivanom Kropivnikom ter ob pomoči animatorja Stena Vilarja razkril še marsikateri zanimiv običaj, povezan s peko kruha.

Greta Zlate, ki sicer kruh trikrat na teden peče na domači kmetiji, je testo zamesila v mentrgi, kmečki mizi, s koritom za mesenje, spekli pa so ga v stari krušni peči Borštnikove domačije.

Medtem, ko se je kruh pekel, so naredili »nasad« – proso so razgrnili po podu in nanj najprej povabili otroke, kot je bilo to nekdaj v navadi, preden so ga pohodili konji in tako izločili zrnje, ki so ga kasneje še prečistili.

»S prikazom kmečkega opravila, ki se je nekdaj vsaj enkrat na teden odvijalo v vsaki kmečki družini, želimo ob letu kulturne dediščine obuditi za star običaj, ki je danes skorajda že pozabljen,« je še povedal Novak.

Obiskovalci dogodka od Zemlje do žemlje, ki jih je bilo skorajda preveč za majhno kmečko izbo Borštnikove domačije, so tako lahko marsikaj novega izvedeli, predvsem najmlajši pa so se naučili – kot je nekdo hudomušno pripomnil – da kruh ne raste v trgovini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/11

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,