Foto: Anže Lloyd

Gorsko kolesarjenje priložnost za turizem

Občina Tržič ima 670 kilometrov kolesarskih in 150 kilometrov pohodniških poti. Izbrane najlepše kolesarske poti različnih težavnosti so izdane na kolesarski karti. Potencial v gorskokolesarskem turizmu so že prepoznali nekateri turistični ponudniki v občini, ki svojo ponudbo prilagajajo tovrstnim gostom.

Tržič – Pohodniške poti na Tržiškem so markirane in zanje skrbijo markacisti, medtem ko bodo prve kolesarske poti označene v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken. Štiriindvajset kolesarskih poti je že opisanih na občinski spletni strani Visit Tržič, uporabniki si lahko brezplačno na svojo napravo prenesejo GPX sled. »Izbrane najlepše poti različnih težavnosti so izdane tudi na kolesarski karti. Te so brezplačno na voljo v planinskih kočah, v Turistično-promocijsko informacijskemu centru Tržič ...,« je povedal tržiški župan Borut Sajovic in dodal, da je gorskokolesarski turizem priložnost za domače ponudnike gostinskih, prenočitvenih kapacitet in drugih turističnih priložnosti: »V petih letih smo v Tržiču prišli z dobrih dvesto postelj na petsto, z dobrih dva tisoč nočitev na 15 tisoč, doba bivanja se podaljšuje, pospeševalno vlogo so odigrale občinske finančne spodbude in veliko od teh gostov, ki se vračajo, je prav gorskih kolesarjev in pohodnikov.« Kor je še poudaril župan, pohodništvo in kolesarjenje v Karavankah ponuja nekaj specializiranih slovenskih agencij, sedež takšne agencije za trženje tržiških pohodniških in gorskokolesarskih poti si želijo tudi v domači občini.

Občina Tržič se turistično promovira s kampanjo in sloganom Tržič. Razkošje poti. Izberi svojo. Letos so kampanjo nadgradili s sloganom Zbudi zmaja v sebi, ker je zmaj del legende o nastanku Tržiča, ker narava in razgledi nadgrajujejo zmajevo delo. Gorskokolesarske ture po Tržiškem so lahko vodene, je še poudaril Sajovic: »Med najbolj znanimi kolesarskimi vodniki sta Andrej Remškar in Maja Zupan in tudi v Planinskem društvu Tržič imamo turnokolesarski odsek, kjer so fantje z licenco.« Kot pa je opozoril župan, je v Sloveniji področje gorskega kolesarjenja v delu zakonodaje še nerešen: »Veliko se zato pogovarjamo in dogovarjamo z lastniki zemljišč; pridobitev služnosti je obsežen, več kot dvesto tisoč evrov vreden projekt. Za strpne ljudi – tako pohodnike kot kolesarje – pa je prostora več kot dovolj.« Za zimsko sezono so na Zelenici že pripravljena snežna kolesa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.