Zgodbe iz preteklosti v sodobni preobleki

Turistični delavci po vsej Sloveniji se te dni veselijo stanovskih priznanj in z navdušenjem preštevajo visoke številke. Letošnja poletna sezona je bila namreč znova rekordna.

Tudi v Kamniku je tako. Na pravkar zaključenih Dnevih slovenskega turizma so se razveselili dveh odmevnih priznanj, z Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pa sporočajo, da so poleti našteli toliko turistov, kot še nikoli do zdaj. Po podatkih statističnega urada je Kamnik z okolico v treh poletnih mesecih (junij, julij in avgust) obiskalo 15.058 turistov, ki so skupaj opravili 46.447 nočitev. Med njimi občutno prevladujejo tujci, ki pa so tudi vse zahtevnejši.

V Kamniku, kjer na turizem stavijo kot na enega svojih paradnih konjev, predvsem pa kot na področje, kjer je možnosti za razvoj še nešteto, se vse prevečkrat (neupravičeno) znajdejo v senci Ljubljane in večjih gorenjskih turističnih krajev, ni pa vedno bilo tako!

Kamničani, vsaj tisti, ki poznajo zgodovino svojega mesta, so še danes ponosni na Kurhaus, zdravilišče, ki ga je ob koncu 19. stoletja na sotočju Kamniške Bistrice in Nevljice v Kamniku postavil podjetnik Alojz Prašnikar in s tem začel pisati neverjetno uspešno turistično zgodbo. Celo tako uspešno, da se je v tistih časih v avstro-ogrski monarhiji uveljavil rek Bled in Kamnik sta bisera Kranjske (Veldes und Stein sind die Perlen von Krain). V Kamnik so namreč na počitnice v Kurhaus prihajali petičneži iz celotne avstro-ogrske monarhije, zaradi gostov so živeli gostinci in sobodajalci v celem mestu, Prašnikar je v mesto pripeljal železnico in nasploh je bil Kamnik v tistem kratkem obdobju na enem svojih vrhuncev. Še posebno priljubljen in daleč naokoli znan je Kurhaus postal, ko so v njem začeli izvajati takrat zelo cenjene Kneippove metode zdravljenja z vodo, zaradi katerih so v Kamnik prihajale trume turistov, kar tudi bolniki ne nazadnje lahko so.

Kamnik v turizmu verjetno nikoli več ne bo stopil ob bok Bledu, a iz preteklosti se vendarle lahko naučimo marsikaj. Pravzaprav lahko vpeljemo tisto, kar je že bilo uspešno. In prav tako zadnja leta razmišljajo v Termah Snovik, kjer so se lotili Kneippove zgodbe in za svojo Kneippovo bosonogo pot nedavno prijeli priznanje za najboljšo tematsko pot. Prav ničesar novega jim ni bilo treba izumiti, posodobili so le zelo uspešno zgodbo iz preteklosti, ki bo, kot kaže, znova uspešnica.

Le zgodovino svojega mesta je treba poznati.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/10

četrtek

-1/10

petek

1/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

OBVESTILA / Ravne, 16. november 2018

Odprtje drsališča na Ravnah

GLASBA / Tržič, 16. november 2018

Ob desetletnici zbora Gorščaki

IZLETI / Kokrica, 17. november 2018

Pohod okoli Brda

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!