Pripravili kodeks Obisk v naravi

Sedemindvajset organizacij je pripravilo in prejšnji teden podpisalo kodeks Obisk v naravi, ki vključuje pet ključnih načel: spoštovanje narave, sebe, drugih, lastnine in lokalne skupnosti.

Obiskovanje narave in uživanje njenih blaginj je vse bolj priljubljeno. Domačinom se pridružujejo tuji obiskovalci, vse več pa je tudi ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Ljubljana – Pobudo za oblikovanje kodeksa je dala Zveza tabornikov Slovenije, ki je tudi vodila postopek priprave kodeksa. Že na prvem sestanku so predstavniki civilnodružbenih organizacij, ki se ukvarjajo z rekreacijo in vzgojo v naravi, turizmom in varstvom okolja, ter predstavniki združenja lastnikov gozdov, kmetijsko gozdarske zbornice in zavoda za gozdove ocenili, da je sedanja ureditev obiskovanja narave ne glede na nekatere negativne pojave in izkušnje dokaj dobra. Ugotavljali so, da je to predvsem zasluga pripravljenosti lastnikov gozdov in kmetijskih zemljišč za prost dostop obiskovalcev in vzgojnega dela rekreacijskih organizacij pri vzpostavljanju pravil obnašanja v naravi, hkrati pa so se strinjali, da takšnega stanja ne bi smeli jemati kot samoumevnega in da bi bilo treba na podlagi že obstoječih norm oblikovati kodeks obnašanja v naravi, ki bo predstavljal enotno podlago za vzgojo obiskovalcev narave in za obveščanje turistov. Programski odbor je v petnajstih mesecih pripravil kodeks, ki temelji na že uveljavljenem, a nikjer zapisanem konsenzu slovenske družbe in je nekakšen dogovor med lastniki zemljišč, vzgojnimi organizacijami, ki izvajajo svojo dejavnost v naravi, ostalo civilno družbo in pristojnimi ustanovami. Vključuje usmeritve, ki spoštujejo zakonodajo ter temeljijo na tradiciji in ravnanjih, izoblikovanih v preteklosti. Vsebuje pet temeljnih načel: spoštovanje narave, sebe, drugih, lastnine in lokalne skupnosti, vsako od načel pa vključuje tudi smernice za ravnanje v naravi.

Pri oblikovanju kodeksa je sodelovalo 27 organizacij, med njimi zveza tabornikov, gozdarski inštitut, zavod za gozdove, zveza gozdarskih društev, zveza lastnikov gozdov, turistična, čebelarska, lovska, kajakaška, planinska in ribiška zveza, kmetijsko gozdarska zbornica, družba Slovenski državni gozdovi, javni zavod Triglavski narodni park in zavod za varstvo narave.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

9/12

nedelja

5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...