Civilna pobuda je povabila domačine na ogled zakoličene trase severne obvoznice. / Foto: Tina Dokl

Ogledali so si traso severne obvoznice

Civilna iniciativa, ki nasprotuje gradnji severne škofjeloške obvoznice, je občane povabila na ogled nedavno zakoličene trase. Prepričani so, da načrtovana cesta preveč poseže v bivalno okolje ljudi devetih naselij.

Škofja Loka – Aktivnosti za umestitev severne obvoznice v prostor so v Škofji Loki potekale več let, zadnji dve leti pa so ob razgrnitvi pred sprejetjem občinskega podrobnega prostorskega načrta oživele pobude, da bi namesto severne obvoznice raje poiskali alternativne rešitve. Na ogled trase so povabili tudi predstavnike občine, da bi, kot pravi pobudnica ogleda Nataša Hafner, videli, kaj bi ta obvoznica povzročila prebivalcem severnih naselij.

Cesta bo ogrozila kakovost bivanja

»Ta cesta bo uničila najlepši del kulturne krajine tisočletnega mesta, ki naj bi gradilo na turizmu, za kar ima vse adute. Izgubili bi zelene površine našega mesta. Cesta zadeva devet naselij in skoraj tri tisoč prebivalcev, povzročila bo hrup in ogrozila kvaliteto bivanja, prizadela lastnike hiš, kjer bo šla cesta dobesedno mimo njihovih oken, en dom pa bodo zaradi gradnje tudi porušili. V vasi Virlog bo zgrajen ogromen nasip, tu je ob večjih nalivih že doslej vedno poplavljalo, nasip pa bo razlivno polje še zmanjšal in poplavno bi bila ogrožena še Stara Loka in Binkelj,« razloži Nataša Hafner, ki je v imenu civilne iniciative povabila na ogled zakoličene trase severne obvoznice. Dodaja, da njihove dvome potrjujejo tudi nekateri strokovnjaki, natančne študije pa niso naročili, saj so zanje predrage. »Ob razgrnitvi smo se lastniki in tisti, ki vidimo to okolico širše, odločili, da občini podamo pobudo, da nas usliši v naših željah in z nami začne demokratično komunicirati. To se ni zgodilo. Lastniki so bili klicani individualno, nekateri so bili že pripravljeni prodati svoja zemljišča, večina pa jih tega ne želi. Zbrali smo podpise 21 lastnikov na trasi, ki zemlje ne bi prodali za te namene, ker želijo ostati v kmetijski dejavnosti. Ves čas smo občino pozivali, da bi se našle druge, boljše rešitve.«

Predlagajo drugačne rešitve

Če naj bi bila načrtovana cesta obvoznica v Selško dolino, v civilni iniciativi menijo, naj bi se s tem namenom naredil predor in bi se cesta pri Zmincu priključila na poljansko obvoznico, kar bi po njihovo prizadelo manj lastnikov in bi bila rešitev tudi stroškovno ustrezna. Po njihovem najprimernejša alternativna rešitev, ki bi zmanjšala sedanjo prometno gnečo skozi Škofjo Loko, pa bi bila rekonstrukcija glavne prometne žile skozi mesto z nekaj podhodi ali nadhodi ter pokritim vkopom od Novega sveta proti stavbi Tehnika. Če želijo povezavo novih naselij na Kamnitniku, pa bi lahko do Grenca zgradili le en okljuk, ne pa celotne ceste od Podlubnika čez devet naselij do Grenca, razmišljajo civilni pobudniki, ki so ob ogledu trase želeli občinskim svetnikom in drugim z občine pokazati, kam in kako močno ta cesta poseže v prostor in v kakovost življenja prebivalcev.

Na vrsti je država

Na ogledu je bil tudi podžupan občine Škofja Loka Robert Strah, ki je pojasnil, da je občina opravila nalogo z umestitvijo severne obvoznice v prostor in s sprejetjem občinskega podrobnega prostorskega načrta, sedaj je na vrsti država s parcelacijo in odkupi zemljišč ter najpomembnejšim – uvrstitvijo te investicije v državni proračun. »Današnji ogled vidim podobno kot zbore, ki smo jih imeli v okviru javne razgrnitve, na katerih so ljudje izrazili svoje pomisleke in dobili od nas tudi povratno informacijo. Gre pa za občutljivo tematiko umeščanja takih projektov v prostor, ki se dotakne tako lastnikov zemljišč kot tistih, ki jih tak objekt v prostoru moti iz drugih razlogov,« je dejal Strah, ki potrebo po gradnji severne obvoznice utemeljuje s prometno varnostnega in gospodarskega vidika, saj je zdaj na glavni prometnici skozi Škofjo Loko velika gneča, potovalni časi na relaciji Podlubnik–Stari dvor so dolgi, izgubljata se čas in denar, poleg tega so od gradnje obvoznice odvisni tudi načrti, povezani z razvojem mesta. V preteklosti so v razpravi tehtali med petimi variantami, izbrana je bila najbolj optimalna. Zdaj bi vendarle želeli, da se v časih, naklonjenih investicijam, slednjič realizira. Predlagano alternativo pa so na občini ocenili kot neprimerno, saj bi terjala preveč denarja, zadevala pa bi tudi objekte v mestnem središču.

Povabilu na ogled se je odzval tudi vodja projekta Jure Pejanovič z državne direkcije za infrastrukturo. »Opozorilo prebivalcev glede poteka te ceste razumemo kot seznanitev z njihovim razmišljanjem o tem, kje vidijo probleme in ki naj bi jih z dialogom razjasnili,« je dejal ob ogledu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

9/12

nedelja

5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...