Vinski praznik z zahvalo za dobro letino pri Hrenovih v Žitari vasi

Vinski praznik v Žitari vasi

Na 1080 metrov visoko ležeči Bleščeči planini nad Šentjakobom, na Komnici pod Jepo ali Kepo, kjer je nekdaj stalo Kopankovo gospodarsko poslopje, od leta 1968 naprej stoji postojanka Slovenskega planinskega društva iz Celovca. To je edina slovenska planinska postojanka na Koroškem. Jubilej koče, kjer je cilj vsakoletnega pohoda k Arihovi peči, so proslavili sredi septembra. Koča je bila odprta 17. novembra leta 1968, zaradi visokega snega pa predana namenu prihodnje leto.

Podjuna na vzhodnem delu Koroške ima pogoje za vinogradništvo. In tudi tradicijo. Še posebej v okolici Žitare vasi / Sittersdorfa, nad katero se vzpenja k soncu obrnjen hrib z imenom Vinogradi ali Weinberg po nemško. Da je vinogradništvo doma v tem kraju, potrjuje zgodovina. V 17. stoletju je bilo na bregovih nad vasjo na 25 hektarih 250 vinogradniških parcelic. Med njimi pa je potekala najstarejša vinska cesta v Avstriji. In končno. Žitrajska občina, kot rečejo domačini, ima edina od koroških občin v svojem grbu grozd!

Ob koncu 20. stoletja je žitrajsko vinogradništvo znova zaživelo in vsako leto konec septembra se vinogradniki zahvalijo za letino. Letos so se v nedeljo, 23. septembra, ko je bila najprej maša v župnijski cerkvi, nato pa sejem na travniku za občinsko hišo. Takšni sejmi imajo na Koroškem tradicijo in so vselej dobro obiskani. Vinogradniki so vabili na svoje stojnice in v šotore, rokodelci so pokazali, kako spretne so njihove roke, otroci pa so uživali na ogromnem toboganu in si krajšali čas z zelo preprosto igračo: balami sena! Na predvečer praznika pa je vinogradnikom, trgovcem in vsem, ki jih zanima ta dejavnost, predaval eden od najbolj znanih avstrijskih finančnih strokovnjakov, član vodstva Slovenske gospodarske zveze iz Celovca dr. Marijan Wakounig, doma v bližnjih Mlinčah. Naslov njegovega predavanja je bil Gospodarstvo sreča vino.

Popoldne je na pokušino vina in na zahvalno svečanost vabila družina Hren, ena od najbolj znanih vinogradniških družin v Žitari vasi. Za obilno letino se je zahvalil domači župnik Martin Horvat, ki je v pridigi povedal, da je v Svetem pismu vino omenjeno kar 204–krat in da vino piči kot kača, če ga ne spoštujemo! Za pevsko in glasbeno popestritev pa so poskrbeli harmonikar Johann Hobel in pevca Peter Grilc in Hanzi Marolt. Družina Hren, mama in oče Roza in Karel ter sinovi Karel, Andrej in Egon, prisega na geslo »Narava govori lep jezik, če ga razumeš« in prideluje kakovostno in biološko pridelano vino, brez škropljenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°


vlažnost: 45 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!