Pravica do prostega časa

V tem tednu, ko zaznamujemo Teden otroka, zveze in društva prijateljev mladine v vseh večjih krajih po Sloveniji pripravljajo različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke, s svojimi aktivnostmi se jim pridružujejo tudi v vrtcih in šolah.

V Tednu otroka pri ZPMS otroke spodbujajo, da v prostem času počnejo, kar jih veseli, starše pa pozivajo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo.

Kranj – Tema letošnjega Tedna otroka je prosti čas. Kot poudarjajo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), se bodo osredotočili na pomen kakovostnega preživljanja prostega časa, saj se zavedajo, kako dragocen in pomemben je tako za otroka kot za celotno družino. »To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okrog sebe med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodih po gozdu ali bližnjem travniku.« Družine zato spodbujajo, da se čim večkrat »prostočasijo« skupaj in da starši kdaj pa kdaj v svoj dom spustijo tudi dolgčas.

Že Konvencija o otrokovih pravicah priznava otrokom pravico do počitka in prostega časa, poudarja predsednica ZPMS Darja Groznik. »Zato letos v Tednu otroka otroke spodbujamo, da v prostem času počnejo, kar jih veseli. Starše pa pozivamo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo.« Prosti čas ima v svoji osnovi tri funkcije, in sicer počitek, zabavo in razvoj osebnosti, ob tem pravi nekdanji predsednik ZPMS Franc Hočevar. »Mladi pa se glede na preživljanje prostega časa delijo v dve skupini. Na tiste, ki so preobremenjeni z aktivnostmi, in na tiste, ki se dolgočasijo in niso nikamor vključeni. To pomeni, da ne morejo v polnosti razvijati svojih predvsem socialnih kompetenc, pa tudi potencialov.« Ti dve skupini zaznavajo tudi v okviru telefona za otroke in mladostnike TOM telefon, ki pod okriljem ZPMS deluje od leta 1990. Na podlagi analize klicev iz lanskega leta ugotavljajo, da je veliko otrok, ki so preobremenjeni, vpisanih v obšolske aktivnosti na željo staršev, in ne lastno. »Sicer pa vedno večji del prostega časa mladi preživljajo za računalniki, tablicami in pametnimi telefoni,« še pojasnjujejo pri ZPMS in dodajajo, da se tako izpostavljajo tudi številnim pastem virtualnega sveta, zato je po njihovem nujno ozaveščanje o varni in odgovorni rabi spleta in novih tehnologij. Tudi letos so ob Tednu otroka pri ZPMS objavili posebno poslanico, ki jo je prav za ta namen napisal pesnik in pisatelj Feri Lainšček.

Številne prireditve bodo v Tednu otroka potekale tudi na Gorenjskem. V Društvu prijateljev mladine Kranj ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo druženje osnovnošolcev in starostnikov v Domu upokojencev Kranj. Kot pravijo, v prosti čas sodi tudi branje, zato so se odločili, da bodo na letošnjem srečanju brali aktualna kratka besedila ter se na podlagi tega pogovarjali, kako o posamezni temi razmišljajo mladi in kako starejši.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 78 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Za ceste bi potrebovali več / 16:27, 21. februar

Bazen je obnovljev - zelo slabo! Na okna so nalimali tapete. Ki onemogočajo pogled ven in si kot v eni kletki.Zakaj niso dali na okna ob c...

Potrebne bodo tudi rušitve hiš / 16:02, 21. februar

Se da kje videt komplet načrt?
Kako je z domom starostnikov?
Vse se vleče in vleče...……………………. na koncu pa vse 3 x dražje!

Pritekel je nazaj v življenje / 15:40, 21. februar

Kje se lahko kupi vašo knjigo? Vse dobro vam želim.

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...