Pravica do prostega časa

V tem tednu, ko zaznamujemo Teden otroka, zveze in društva prijateljev mladine v vseh večjih krajih po Sloveniji pripravljajo različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke, s svojimi aktivnostmi se jim pridružujejo tudi v vrtcih in šolah.

V Tednu otroka pri ZPMS otroke spodbujajo, da v prostem času počnejo, kar jih veseli, starše pa pozivajo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo.

Kranj – Tema letošnjega Tedna otroka je prosti čas. Kot poudarjajo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), se bodo osredotočili na pomen kakovostnega preživljanja prostega časa, saj se zavedajo, kako dragocen in pomemben je tako za otroka kot za celotno družino. »To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okrog sebe med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodih po gozdu ali bližnjem travniku.« Družine zato spodbujajo, da se čim večkrat »prostočasijo« skupaj in da starši kdaj pa kdaj v svoj dom spustijo tudi dolgčas.

Že Konvencija o otrokovih pravicah priznava otrokom pravico do počitka in prostega časa, poudarja predsednica ZPMS Darja Groznik. »Zato letos v Tednu otroka otroke spodbujamo, da v prostem času počnejo, kar jih veseli. Starše pa pozivamo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo.« Prosti čas ima v svoji osnovi tri funkcije, in sicer počitek, zabavo in razvoj osebnosti, ob tem pravi nekdanji predsednik ZPMS Franc Hočevar. »Mladi pa se glede na preživljanje prostega časa delijo v dve skupini. Na tiste, ki so preobremenjeni z aktivnostmi, in na tiste, ki se dolgočasijo in niso nikamor vključeni. To pomeni, da ne morejo v polnosti razvijati svojih predvsem socialnih kompetenc, pa tudi potencialov.« Ti dve skupini zaznavajo tudi v okviru telefona za otroke in mladostnike TOM telefon, ki pod okriljem ZPMS deluje od leta 1990. Na podlagi analize klicev iz lanskega leta ugotavljajo, da je veliko otrok, ki so preobremenjeni, vpisanih v obšolske aktivnosti na željo staršev, in ne lastno. »Sicer pa vedno večji del prostega časa mladi preživljajo za računalniki, tablicami in pametnimi telefoni,« še pojasnjujejo pri ZPMS in dodajajo, da se tako izpostavljajo tudi številnim pastem virtualnega sveta, zato je po njihovem nujno ozaveščanje o varni in odgovorni rabi spleta in novih tehnologij. Tudi letos so ob Tednu otroka pri ZPMS objavili posebno poslanico, ki jo je prav za ta namen napisal pesnik in pisatelj Feri Lainšček.

Številne prireditve bodo v Tednu otroka potekale tudi na Gorenjskem. V Društvu prijateljev mladine Kranj ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo druženje osnovnošolcev in starostnikov v Domu upokojencev Kranj. Kot pravijo, v prosti čas sodi tudi branje, zato so se odločili, da bodo na letošnjem srečanju brali aktualna kratka besedila ter se na podlagi tega pogovarjali, kako o posamezni temi razmišljajo mladi in kako starejši.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...