Na letošnjem Festivalu kranjske klobase so lahko obiskovalci pokusili kranjsko klobaso dvanajstih certificiranih proizvajalcev.

Kranjska klobasa – zašpiljeno dobra

Ob Zbiljskem jezeru so v soboto organizirali Festival kranjske klobase, na katerem so lahko obiskovalci kar na dvanajstih stojnicah pokusili kranjsko klobaso. Organizatorji festivala se kljub deževnemu vremenu niso pustili zmesti. Dogajanje so pač prestavili pod šotor.

Festival kranjske klobase je bil tokrat prvič v organizaciji Javnega zavoda Sotočje iz Medvod v sodelovanju z Gospodarsko interesnim združenjem (GIZ) proizvajalcev kranjske klobase. Kot tak je festival namenjen promociji kranjske klobase, tradicionalnega slovenskega proizvoda, ki je na trgu Evropske unije (EU) zaščiten z geografsko označbo in označen s simbolom kakovosti EU.

In kljub dežju je v soboto ob Zbiljskem jezeru dišalo po kranjski klobasi, ki je našla pot na vsakdanji in praznični jedilnik slovenskega človeka že daleč v preteklosti – in tako je ostalo do danes.

Kakovost kranjske klobase in njena polna aroma prepričata tudi najzahtevnejše gurmane. Letos so obiskovalci festivala lahko degustirali kar dvanajst kranjskih klobas certificiranih proizvajalcev – od tega jih je bila polovica z Gorenjskega. V nagradni igri pa so lahko tudi preverili svoje znanje o slovenskih zaščitenih proizvodih in se pomerili v prepoznavnosti simbolov kakovosti hrane EU. Na koncu je srečni izžrebanec prejel darilno košaro, polno zašpiljeno dobrih kranjskih klobas. Dogajanje pa je popestrilo tudi kulinarično ustvarjanje lanskoletne zmagovalke slovenskega MasterChefa Sare Rutar. Tokrat je pripravila raviole z nadevom iz kranjske klobase in piščančjo rulado, ravno tako z nadevom iz kranjske klobase, ter za prilogo jabolčni chutney in pastinakov pire.

Na festivalu smo srečali tudi generalno sekretarko GIZ-a Mesne industrije Slovenije Ano Ahčin. Ko smo jo povprašali, ali je tudi sama ljubiteljica kranjske klobase, je najprej povedala, da res škoda, da jim vreme ni šlo na roko, saj bi se obiskovalcev na festivalu trlo, potem pa z navdušenjem nadaljevala: »Kranjsko klobaso imam resnično rada. Zagotovo jo za kosilo pripravim vsaj dvakrat na mesec – ker je dobra in ker jo lahko pripravim z zeljem, kislim krompirjem, če se mi res mudi, pa le s kajzerico.«

Obiskovalci festivala so kranjsko klobaso degustirali s kruhom, sicer največkrat pa zraven postrežejo gorčico ali hren. Kako pa je z njeno pripravo, nas je zanimalo. Uradna navodila pravijo, da jo damo v vrelo vodo in jo pustimo vreti osem minut, nato pa odstavimo in serviramo. A večinoma imajo ljudje – že od nekdaj – izdelan svoj recept, kako bo pa njihova »kranjska« res odlična. Tako nam je večina vprašanih zaupala, da kranjsko klobaso dajo v mrzlo vodo, in ko ta zavre, pustijo, da vre še dve minuti – »da ne gre vsa dobrota ven« – in potem lonec odstavijo. Nekateri pa jo na primer po zavretju kuhajo na nizkem ognju še deset minut. Spet tretji pa so se nasmehnili: »Pri kuhanju kranjske klobase ima vsak kuhar ali kuharica svoje ''fore''.«

Zanimivo pa je bilo, da smo tokrat med večinoma promotorkami oziroma predstavnicami kranjskih klobas opazili le dva promotorja – in oba sta predstavljala gorenjski »revir«, obiskovalci pa so lahko pokusili kranjske klobase večjih in manjših certificiranih proizvajalcev praktično z vseh koncev Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/17

petek

3/18

sobota

3/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLEDALIŠČE / Podnart, 22. marec 2024

Monokomedija Jutri začnem odpovedana

OBVESTILA / Gorenjska, 22. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

PRIREDITVE / Stara Loka, 22. marec 2024

Pasijonski večer

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2024

Ob materinskem dnevu

DELAVNICE / Lesce, 22. marec 2024

Velikonočne delavnice

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 24. marec 2024

Ob materinskem dnevu

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...

Hišnik ne pozna hišniškega dela? / 08:05, 20. marec

Tipično. Gospa izpade kot "tečna baba", ki se vtika v vse in vsakega, večno negoduje in ji nikoli nič ni prav. Sosedje se "pomenljivo" spogl...

Smučišče neupravičeno zaprto / 18:40, 19. marec

Tožiti inšpektorico za vso nastalo škodo ! Sicer pa ja, časi vlade halfšiptarja ko nisi smel na cesti jesti rogljička, lahko pa si bil pri s...

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.