Vse manj bank posluje s hranilnimi knjižicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Hranilne knjižice vse manj aktualne

Katere banke še ponujajo poslovanje s hranilnimi knjižicami in kdo so uporabniki, ki jih v razmahu digitalnega bančništva še uporabljajo?

Kranj – Nova kreditna banka Maribor se je poleti odločila za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami. Knjižicam bo novembra ob koncu prehodnega obdobja prenehala veljava, lastnikom pa jih bodo nadomestili z debetno kartico Visa, če se ne bodo odločili drugače.

Za podoben korak se odloča vse več bank, ki poslujejo v Sloveniji. Pri SKB so se za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami denimo odločili že pred 14 leti. Med bankami, ki še poslujejo s hranilnimi knjižicami, pa so Abanka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in Gorenjska banka ter Lon.

Pri Deželni banki Slovenije, kjer števila komitentov, ki tovrstno storitev uporabljajo, sicer niso razkrili, so pa povedali, da je takšnih komitentov precej, večinoma gre za starejše uporabnike, s hranilnimi knjižicami pa poslujejo tudi tisti, ki imajo hkrati odprte tudi transakcijske račune.

Podobno odgovarjajo tudi pri Delavski hranilnici, kjer sicer zaznavajo rahel trend upadanja, kljub temu pa o ukinitvi še ne razmišljajo. »Gre večinoma za populacijo upokojencev, ki niso v tolikšni meri seznanjeni z modernimi načini elektronskega poslovanja, je to zanje vsekakor prednost, saj lahko v vsakem trenutku vodijo evidenco o stanju na svojem osebnem računu,« odgovarjajo.

Poslovanje s hranilnimi knjižicami obstoječim komitentom ohranjajo tudi pri Gorenjski banki, kjer pa novih ne odpirajo več že od lanskega aprila. Tudi v Lonu uporabnikom še omogočajo tovrstne storitve, novih knjižic pa ne odpirajo več. Knjižice bodo v prihodnjih letih povsem ukinili. Hranilne knjižice pa še vedno izdaja Abanka. Strošek izdaje znaša 15 evrov, vodenje pa je brezplačno.

V največji slovenski banki NLB so se za ukinitev hranilnih knjižic odločili, ker so komitentom želeli olajšati finančno poslovanje in jim ga omogočiti tudi izven poslovnega časa poslovalnic. Kot pravijo, ti niso imeli zaradi ukinitve nikakršnih stroškov, komitenti pa odslej uporabljajo bančno kartico, katere prednost je plačevanje na različnih prodajnih mestih.

Pred časom so hranilne knjižice ukinili tudi v banki Sberbank, saj zanje ni bilo več zanimanja. Strankam pa so, kot pravijo, omogočili druge produkte, ki omogočajo sodobnejše poslovanje, kot sta elektronski varčevalni račun, na katerem so sredstva ves čas dostopna, ter otroške, študentske in upokojenske varčevalne račune.

V Intesi Sanpaolo Bank so knjižice ukinili konec leta 2016, saj zanjo ni bilo več poslovanja, uporabljal pa jo je le 0,1 odstotka njihovih uporabnikov. Tudi pri Addiko Bank so varčevalne knjižice ukinili, banka Sparkasse pa varčevalnih knjižic nikoli ni ponujala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 0 km/h

15/32

torek

16/27

sreda

14/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

FILM / Jesenice, 20. avgust 2019

Torkova kinoteka

RAZSTAVE / Kamnik, 21. avgust 2019

Razstava na prostem

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

 

 
 

 

 
 
 

Mojster žganjekuhe iz Rut / 16:58, 19. avgust

Pojdem v rute,tam, kjer je mraz,tam, kjer moj pobičje pokopan.Tam dol pokleknem,'n mal požebram,da ne bo moj pobičležal koj sam.https://www....

Po stopinjah pastirjev / 14:37, 19. avgust

No, še tole mi je prišlo na misel.
Malo za hec in malo šalo:
na dvanajsti tabli bi jest dau napisat, da kdor je prebral vseh enajst tabel, je navadna ovca!

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 12:12, 19. avgust

Tu pri teh dveh ograjah se natančno vidi kako nas lupijo! Delal so npr. maj/junij ! Šli na dopust, dolg dopust, poj bodo pa konc jeseni zakl...

Po stopinjah pastirjev / 11:37, 19. avgust

57.000 € ???
Za ta gnar, bi pomojih izračunih lahko bilo lahko 12 tabl, pa še kakšna lesena gostilnca.

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 09:47, 19. avgust

1530€ za meter ograje. Pošteno. Ker pa bodo delali od junija do decembra, pa je strošek kar razumljiv. Si pa bo gradbišče ogledalo vsaj milijon turistov. To pa tudi šteje.

Umrl je Ivan Oman, eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije / 18:45, 18. avgust

Spoštovanje g.Omanu ! Počivajte v miru !

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 18:40, 18. avgust

Tale nova protihrupna ograja in pa na Bledu obstoječa, pol metra povišana, skoraj vse narejeno, sedaj pa vse stoji že dva meseca. Ne vem, a ...