Vse manj bank posluje s hranilnimi knjižicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Hranilne knjižice vse manj aktualne

Katere banke še ponujajo poslovanje s hranilnimi knjižicami in kdo so uporabniki, ki jih v razmahu digitalnega bančništva še uporabljajo?

Kranj – Nova kreditna banka Maribor se je poleti odločila za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami. Knjižicam bo novembra ob koncu prehodnega obdobja prenehala veljava, lastnikom pa jih bodo nadomestili z debetno kartico Visa, če se ne bodo odločili drugače.

Za podoben korak se odloča vse več bank, ki poslujejo v Sloveniji. Pri SKB so se za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami denimo odločili že pred 14 leti. Med bankami, ki še poslujejo s hranilnimi knjižicami, pa so Abanka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in Gorenjska banka ter Lon.

Pri Deželni banki Slovenije, kjer števila komitentov, ki tovrstno storitev uporabljajo, sicer niso razkrili, so pa povedali, da je takšnih komitentov precej, večinoma gre za starejše uporabnike, s hranilnimi knjižicami pa poslujejo tudi tisti, ki imajo hkrati odprte tudi transakcijske račune.

Podobno odgovarjajo tudi pri Delavski hranilnici, kjer sicer zaznavajo rahel trend upadanja, kljub temu pa o ukinitvi še ne razmišljajo. »Gre večinoma za populacijo upokojencev, ki niso v tolikšni meri seznanjeni z modernimi načini elektronskega poslovanja, je to zanje vsekakor prednost, saj lahko v vsakem trenutku vodijo evidenco o stanju na svojem osebnem računu,« odgovarjajo.

Poslovanje s hranilnimi knjižicami obstoječim komitentom ohranjajo tudi pri Gorenjski banki, kjer pa novih ne odpirajo več že od lanskega aprila. Tudi v Lonu uporabnikom še omogočajo tovrstne storitve, novih knjižic pa ne odpirajo več. Knjižice bodo v prihodnjih letih povsem ukinili. Hranilne knjižice pa še vedno izdaja Abanka. Strošek izdaje znaša 15 evrov, vodenje pa je brezplačno.

V največji slovenski banki NLB so se za ukinitev hranilnih knjižic odločili, ker so komitentom želeli olajšati finančno poslovanje in jim ga omogočiti tudi izven poslovnega časa poslovalnic. Kot pravijo, ti niso imeli zaradi ukinitve nikakršnih stroškov, komitenti pa odslej uporabljajo bančno kartico, katere prednost je plačevanje na različnih prodajnih mestih.

Pred časom so hranilne knjižice ukinili tudi v banki Sberbank, saj zanje ni bilo več zanimanja. Strankam pa so, kot pravijo, omogočili druge produkte, ki omogočajo sodobnejše poslovanje, kot sta elektronski varčevalni račun, na katerem so sredstva ves čas dostopna, ter otroške, študentske in upokojenske varčevalne račune.

V Intesi Sanpaolo Bank so knjižice ukinili konec leta 2016, saj zanjo ni bilo več poslovanja, uporabljal pa jo je le 0,1 odstotka njihovih uporabnikov. Tudi pri Addiko Bank so varčevalne knjižice ukinili, banka Sparkasse pa varčevalnih knjižic nikoli ni ponujala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 23. oktober 2018

Preseganje smrti

PRIREDITVE / Tržič, 23. oktober 2018

Literarni večer z Mojco Širok

 

 
 

 

 
 
 

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 16:29, 23. oktober

G. Rupar kot neodvisen kandidat? Pa ne da se ga je SDS in njegov dosmrtni predsednik odrekel? Haha..Vsak povprečen državljan pa rabi potrdil...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 14:00, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=567SEuCuatk Mediteran kot je nekoč bil. V primeru zmage bo Alpsko grozdje zopet obrodilo. In vince bo teklo - HOJLA zagotovljena.

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 13:42, 23. oktober

G. Rupar je eden redkih, ki meni da je čisto prav, da je bil po krivici zaprt. Čudi me, da bivanje ni prostovoljno podaljšal. Po dvanajstele...

Zadnja redna seja v Žirovnici / 10:54, 23. oktober

Kašarjem, tudi županu bi rad tole povedal! Cesta skozi vasi je lepo urejena. No, razen ožin, ki pa jih ne morejo odpraviti, razen s podrtjem...

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net