Vse manj bank posluje s hranilnimi knjižicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Hranilne knjižice vse manj aktualne

Katere banke še ponujajo poslovanje s hranilnimi knjižicami in kdo so uporabniki, ki jih v razmahu digitalnega bančništva še uporabljajo?

Kranj – Nova kreditna banka Maribor se je poleti odločila za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami. Knjižicam bo novembra ob koncu prehodnega obdobja prenehala veljava, lastnikom pa jih bodo nadomestili z debetno kartico Visa, če se ne bodo odločili drugače.

Za podoben korak se odloča vse več bank, ki poslujejo v Sloveniji. Pri SKB so se za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami denimo odločili že pred 14 leti. Med bankami, ki še poslujejo s hranilnimi knjižicami, pa so Abanka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in Gorenjska banka ter Lon.

Pri Deželni banki Slovenije, kjer števila komitentov, ki tovrstno storitev uporabljajo, sicer niso razkrili, so pa povedali, da je takšnih komitentov precej, večinoma gre za starejše uporabnike, s hranilnimi knjižicami pa poslujejo tudi tisti, ki imajo hkrati odprte tudi transakcijske račune.

Podobno odgovarjajo tudi pri Delavski hranilnici, kjer sicer zaznavajo rahel trend upadanja, kljub temu pa o ukinitvi še ne razmišljajo. »Gre večinoma za populacijo upokojencev, ki niso v tolikšni meri seznanjeni z modernimi načini elektronskega poslovanja, je to zanje vsekakor prednost, saj lahko v vsakem trenutku vodijo evidenco o stanju na svojem osebnem računu,« odgovarjajo.

Poslovanje s hranilnimi knjižicami obstoječim komitentom ohranjajo tudi pri Gorenjski banki, kjer pa novih ne odpirajo več že od lanskega aprila. Tudi v Lonu uporabnikom še omogočajo tovrstne storitve, novih knjižic pa ne odpirajo več. Knjižice bodo v prihodnjih letih povsem ukinili. Hranilne knjižice pa še vedno izdaja Abanka. Strošek izdaje znaša 15 evrov, vodenje pa je brezplačno.

V največji slovenski banki NLB so se za ukinitev hranilnih knjižic odločili, ker so komitentom želeli olajšati finančno poslovanje in jim ga omogočiti tudi izven poslovnega časa poslovalnic. Kot pravijo, ti niso imeli zaradi ukinitve nikakršnih stroškov, komitenti pa odslej uporabljajo bančno kartico, katere prednost je plačevanje na različnih prodajnih mestih.

Pred časom so hranilne knjižice ukinili tudi v banki Sberbank, saj zanje ni bilo več zanimanja. Strankam pa so, kot pravijo, omogočili druge produkte, ki omogočajo sodobnejše poslovanje, kot sta elektronski varčevalni račun, na katerem so sredstva ves čas dostopna, ter otroške, študentske in upokojenske varčevalne račune.

V Intesi Sanpaolo Bank so knjižice ukinili konec leta 2016, saj zanjo ni bilo več poslovanja, uporabljal pa jo je le 0,1 odstotka njihovih uporabnikov. Tudi pri Addiko Bank so varčevalne knjižice ukinili, banka Sparkasse pa varčevalnih knjižic nikoli ni ponujala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/0

petek

0/3

sobota

-5/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 14. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

RAZSTAVE / Milje, 14. december 2018

Razstava jaslic

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 14. december 2018

Božič v srcu Karavank

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PREDAVANJA / Žiri, 14. december 2018

Razkošje Katarja

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

 

 
 

 

 
 
 

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.