Vse manj bank posluje s hranilnimi knjižicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Hranilne knjižice vse manj aktualne

Katere banke še ponujajo poslovanje s hranilnimi knjižicami in kdo so uporabniki, ki jih v razmahu digitalnega bančništva še uporabljajo?

Kranj – Nova kreditna banka Maribor se je poleti odločila za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami. Knjižicam bo novembra ob koncu prehodnega obdobja prenehala veljava, lastnikom pa jih bodo nadomestili z debetno kartico Visa, če se ne bodo odločili drugače.

Za podoben korak se odloča vse več bank, ki poslujejo v Sloveniji. Pri SKB so se za ukinitev poslovanja s hranilnimi knjižicami denimo odločili že pred 14 leti. Med bankami, ki še poslujejo s hranilnimi knjižicami, pa so Abanka, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije in Gorenjska banka ter Lon.

Pri Deželni banki Slovenije, kjer števila komitentov, ki tovrstno storitev uporabljajo, sicer niso razkrili, so pa povedali, da je takšnih komitentov precej, večinoma gre za starejše uporabnike, s hranilnimi knjižicami pa poslujejo tudi tisti, ki imajo hkrati odprte tudi transakcijske račune.

Podobno odgovarjajo tudi pri Delavski hranilnici, kjer sicer zaznavajo rahel trend upadanja, kljub temu pa o ukinitvi še ne razmišljajo. »Gre večinoma za populacijo upokojencev, ki niso v tolikšni meri seznanjeni z modernimi načini elektronskega poslovanja, je to zanje vsekakor prednost, saj lahko v vsakem trenutku vodijo evidenco o stanju na svojem osebnem računu,« odgovarjajo.

Poslovanje s hranilnimi knjižicami obstoječim komitentom ohranjajo tudi pri Gorenjski banki, kjer pa novih ne odpirajo več že od lanskega aprila. Tudi v Lonu uporabnikom še omogočajo tovrstne storitve, novih knjižic pa ne odpirajo več. Knjižice bodo v prihodnjih letih povsem ukinili. Hranilne knjižice pa še vedno izdaja Abanka. Strošek izdaje znaša 15 evrov, vodenje pa je brezplačno.

V največji slovenski banki NLB so se za ukinitev hranilnih knjižic odločili, ker so komitentom želeli olajšati finančno poslovanje in jim ga omogočiti tudi izven poslovnega časa poslovalnic. Kot pravijo, ti niso imeli zaradi ukinitve nikakršnih stroškov, komitenti pa odslej uporabljajo bančno kartico, katere prednost je plačevanje na različnih prodajnih mestih.

Pred časom so hranilne knjižice ukinili tudi v banki Sberbank, saj zanje ni bilo več zanimanja. Strankam pa so, kot pravijo, omogočili druge produkte, ki omogočajo sodobnejše poslovanje, kot sta elektronski varčevalni račun, na katerem so sredstva ves čas dostopna, ter otroške, študentske in upokojenske varčevalne račune.

V Intesi Sanpaolo Bank so knjižice ukinili konec leta 2016, saj zanjo ni bilo več poslovanja, uporabljal pa jo je le 0,1 odstotka njihovih uporabnikov. Tudi pri Addiko Bank so varčevalne knjižice ukinili, banka Sparkasse pa varčevalnih knjižic nikoli ni ponujala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-6/15

ponedeljek

-6/15

torek

-2/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. februar 2019

Gruzija

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 19. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Vodice, 19. februar 2019

Potopisno predavanje o Namibiji

GLASBA / Preddvor, 19. februar 2019

Bom naredil stezice

PRIREDITVE / Jesenice, 19. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PREDAVANJA / Naklo, 19. februar 2019

Maroko

PREDAVANJA / Tržič, 19. februar 2019

O homeopatiji

 

 
 

 

 
 
 

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...

Krčijo vpisna mesta / 19:46, 14. februar

Samo študij v naravoslovnih vedah je prihodnost razvoja naše države. Tehnični poklici so na prvem mestu, ker so uporabni tudi v tujini. Vend...

Krčijo vpisna mesta / 16:32, 14. februar

V Sloveniji bi bilo dost samo nekaj družboslovcev (malo pretiravam).Družboslovci- popolnoma nezaposljiv kader.In potem serjejo klamfe in jaj...

Krčijo vpisna mesta / 10:07, 14. februar

Armada novih intelektulacev. Samo ekonomistov imamo verjetno več kot Švica. Samo v ekonomiji smo bolj na repu razvitih. Ko visoko izobražen ...