Najboljše tekmovalke in tekmovalci so si tudi v jubilejni izvedbi prislužili nagrado Krasa Sežana – okusen pršut. / Foto: Arne Istenič (ŠDMH)

Ob jubileju kolesarski praznik na Blegošu

Zanesenjaki Športnega društva Marmor Hotavlje so prejšnjo nedeljo že dvajsetič pripravili Vzpon s kolesi na Blegoš, ki je tudi letos štel za veliko nagrado Kras Sežana in občinsko prvenstvo občine Gorenja vas - Poljane. Prireditev je letos drugič potekala v spomin na Lojzeta Oblaka in je hkrati pomenila tudi zaključno tekmo Pokala polanskih puklov.

Hotavlje – Da je jubilejna prireditev nekaj posebnega tako za organizatorje kot udeležence dvajsetega Vzpona s kolesi na Blegoš, je bilo slutiti že ob srečanju pred prireditvijo. Letos je namreč kolesarke in kolesarje ob prijavi čakal zajtrk z domačimi dobrotami, kruhom iz krušne peči, domačo zaseko in sladko domačo marmelado.

Vse to je bila gotovo dodatna motivacija za več kot sto tekmovalk in tekmovalcev vseh generacij, ki so se izpred zadružnega doma na Hotavljah zagnano podali do koče na Blegošu.

Zmagovalca Tavčar in Žakljeva

Tekma je bila tokrat precej taktična, na koncu pa sta se jubilejne zmage veselila Luka Tavčar (Calcit bike team), ki je za vzpon potreboval 44 minut in 31 sekund, ter v ženski konkurenci Tanja Žakelj, ki je na Blegoš prikolesarila v 51 minutah in 45 sekundah.

»Oba absolutna zmagovalca, Tanja Žakelj in Luka Tavčar, imata svojevrstno zvestobo do Blegoša, predvsem do najvišje stopničke zmagovalnega odra. Luka je že štirikrat stopil nanjo, pri Tanji pa je manj dela, če preštejemo, kolikokrat ni bila med zmagovalkami. Poglejte arhiv vseh rezultatov na spletni strani www.sdmh.si, je vreden ogleda. Imata pa oba zmagovalca Blegoša za seboj močne konkurente, ki bodo v naslednjih letih gotovo poskrbeli za gnečo v boju za prestiž,« je v imenu organizatorjev povedal Niko Stržinar.

Radi številka dvajset

Sicer pa so bili letos organizatorji veselili res lepega vremena, saj so imeli v letih priprave tekmovanja že zelo raznolike izkušnje. Največ o njih bi vedela povedati tudi najzvestejša udeleženka tekmovanja Rada Žakelj iz Žirov, ki so ji organizatorji že na startu podelili številko dvajset, saj je bila edina, ki je sodelovala prav na vseh izvedbah dirke na Blegoš, s časom 1;05:16 pa je dokazala, da se lahko kosa tudi s precej mlajšimi kolesarji in kolesarkami.

Pukli Bratušu in Šimenčevi

Na cilju na Blegošu sta bila hitra tudi Dean Bratuš (MBK SportR.si), ki je s časom 45 minut in 5 sekund osvojil drugo mesto, in Laura Šimenc (KD Umag), ki je bila s časom 57 minut in 53 sekund druga v ženski konkurenci. Dean in Laura sta se veselila tudi zmage v generalni razvrstitvi pokala kolesarskih vzponov po škofjeloškem hribovju – Pokala polanskih puklov. Zanimiv je podatek organizatorjev, da je pri vzponih na vseh pet »puklov« (Stari vrh, Pasja ravan, Javorč, Lubnik in Blegoš) v tem letu sodelovalo več kot tristo kolesarjev in kolesark.

»Poljanska dolina je očitno res vabljiva kolesarska destinacija. Ne samo na omenjenih prireditvah, tudi sicer so ceste in klanci na naših koncih polni kolesarjev. To pa je za razvoj rekreacije in kolesarskega turizma samo pozitivno. Moramo pa zato ostali udeleženci v prometu ves čas imeti v obziru, da nismo sami na cesti. Vendar, ker smo tudi sami kolesarji, je sobivanje na cesti temu primerno lažje,« pravi Niko Stržinar, ki je bil tako kot drugi udeleženci prireditve vesel, da je jubilejni kolesarski vzpon sovpadal tudi z novo, energično zasedbo v koči na Blegošu, ki je imela priložnost kmalu po nastopu dela okusiti, da Blegoš sredi septembra ne miruje.

Najštevilnejša ekipa

»V največjem številu so se na Blegoš podali kolesarji iz sosednje vasi. Kolesarsko društvo Belaunce iz Gorenje vasi je kot najštevilnejša ekipa dokazala, da bomo zanj še slišali. Enako velja za najbolj glasno in fer navijaško skupino na Blegošu. Fan klub Tanje Žakelj zadnja leta redno poskrbi, da Tanja prisluženega pršuta ne more imeti le zase,« je povedal Stržinar in dodal, da se organizatorji še posebno zahvaljujejo Krasu za dolgoletno pomoč in zaupanje organizatorju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-2/-1

sreda

-4/2

četrtek

-5/4

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Tržič, 23. januar 2019

Literarno-domoznanski večer

PRIREDITVE / Jesenice, 23. januar 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 23. januar 2019

Preroštvo o Gogu in Magogu

RAZSTAVE / Tržič, 23. januar 2019

Karavanke – prostor povezav in razhajanj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2019

Blaznikov večer – Obisk Slovencev v Argentini

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 14:40, 23. januar

Pogledali bomo karte bralke pod šifro Nova ljubezen. Nikakor si ne zna razložiti, kaj v njenem primeru pomenita karti Nesreča in Izguba. Zan...

Šarec prehitel Pahorja / 06:39, 23. januar

Na lestvici pogrešam Janeza Potočnika.

:-))))

Na Črnavi bodo spet čolnarili / 00:45, 23. januar

"Med odloki, ki jih bodo obravnavali tokrat, je novost odlok o plovnem režimu, ki bo urejal varno plovbo po jezeru Črnava."*****************...

Šarec prehitel Pahorja / 22:19, 22. januar

Verjetno smo edina (demokratična) država na svetu, ki jo vodi politik, ki ni nikoli nič obljubljal. Upam, da nas ta všečna politika ne stane...

Šarec prehitel Pahorja / 14:50, 22. januar

Nemogoče, SDS = Sloveniji delamo sramoto ali stranka kvazi domoljubov ni več prva na lestvici priljublenosti??In dosmrtni predsednik SDS-a ...

Gora ni nora / 14:46, 22. januar

Aja, zih so ble tud zgorej brez ane?

Gora ni nora / 14:45, 22. januar

Triglav pa skupina Švedinj v japonkah hahah, pol si se pa zbudu... Eh.. ne smem napisat !