Poslanka koroškega deželnega zbora Ana Blatnik (levo) in avstrijska veleposlanica v Ljubljani mag. Sigrid Berka

Kultura je povezala sosede

Podklošter / Arnoldstein na Koroškem, nad katerim se stikajo meje treh držav, je bil v nedeljo kraj prvega velikega srečanja kultur sosedov iz Avstrije, Slovenije in Italije, ki je bilo organizirano tudi v spomin na konec prve svetovne vojne. Organizator srečanja je bila Koroška konsenzna skupina, v kateri so se združili nekdanji nasprotniki, tudi zloglasni koroški Heimatdienst, in začeli delovati za mir in sožitje na Koroškem in v celotni regiji Alpe–Jadran. Tako se je v nedeljo na ruševinah nekdanjega samostana nad Podkloštrom, ki so vzorno ohranjene in urejene za kulturne prireditve, zbralo več kot dvajset kulturnih skupin iz Koroške, Italije in Slovenije, pridružili pa so jim tudi politiki, med drugim koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani mag. Sigrid Berka, rojena v okrožju Pinzgau na Salzburškem, najvišji predstavnik Republike Slovenije pa je bil generalni konzul v Celovcu Milan Predan s soprogo Darko. V duhu sporočila srečanja v Podkloštru »Mir, sprava in sporazumevanje«, ki je potekalo trojezično v nemščini, slovenščini in italijanščini, so člani Koroške konsenzne skupine, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem dr. Marjan Šturm, predstavnik Koroškega Heimatdiensta Josef Feldner in predsednik nemškega kulturnega društva v Kanalski dolini Alfredo Sandrini podpisali skupno izjavo za mir, sožitje in sodelovanje v prostoru Alpe Jadran, ki je po svojih značilnostih Evropa v malem. Izjava je tudi sporočilo politikom v sosednjih državah in tudi širše v Evropi, naj ohranijo ta del Evrope kot regijo miru. V več ur trajajočem kulturnem programu sta sodelovala tudi mešana pevska zbora Odmev iz Kranjske Gore in Triglavski zvonovi iz Mojstrane, obiskovalci, bilo jih je okrog petsto, pa so se sladkali z blejsko kremno rezino iz podjetja Conditus.

Soorganizator srečanja, član konsenzne skupine in predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem dr. Marjan Šturm je poudaril, da njegova skupina gradi nujno zaupanje, sodelovanje in sobivanje med nekdanjimi nasprotniki. »Slovenci nimamo drugih sosedov, zato moramo z njimi živeti in sodelovati,« je povedal. Poslanka koroškega deželnega zbora, koroška Slovenka Ana Blatnik, pa je ocenila, da so taka srečanja »vitamin za Evropo«, ki se nevarno nagiba desno in v kateri skušajo nekatere stranke zrušiti sožitje, značilno za Evropo. »Pred tem svarim,« je dejala. »Zato se mora vsak v svojem okolju prizadevati, da se to ne bo zgodilo,« je povedala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

2/16

torek

4/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...