Jeseni ribištvo in pohodništvo

Po uspešni poletni sezoni se Bohinjci ambiciozno podajajo v jesensko sezono, ki bo posvečena predvsem pohodništvu in ribištvu – z že tradicionalnim festivalom muharjenja in pohodniškim festivalom, združenima v Jesen v Bohinju.

Stara Fužina – Po uspešni poletni sezoni, ko so zabeležili okoli 15-odstotno rast v primerjavi z lanskim poletjem, kar pomeni več kot 530 tisoč nočitev, hkrati pa tudi povečanje povprečne dobe bivanja na 2,84 dneva, se Turizem Bohinj optimistično podaja v jesensko dogajanje, ki se je začelo minuli konec tedna s tradicionalnim Kravjim balom. Kot je prepričan direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, sta za podaljšanje povprečne dobe zagotovo zaslužna tudi kartica Gost Bohinja in uspešni ukrepi trajnostne mobilnosti, ki so jih uvedli letos, z rezultati pa so več kot zadovoljni. V poletni turistični sezoni so z avtobusi in kombiji do jezera in na planino Blato prepeljali skoraj trideset tisoč ljudi.

Bohinj najlepši jeseni

Kot je pojasnil vodja sveta javnega zavoda Turizem Bohinj Bojan Traven, so letošnje poletje uresničili polovico akcijskega načrta, prihodnje leto pa bodo uvedli še dodatne ukrepe za razbremenitev območja jezera, s čimer si želijo še dodatno izboljšati doživetje Bohinja: »Najlepši je Bohinj v jesenskem času, ko ni več gneče in ga krasita mir in tišina, kar ponuja prava doživetja.«

Klemen Langus je dodal, da so se že lani odločili za spremembo koncepta festivala pohodništva v Jesen v Bohinju, ki se začne s Kravjim balom in nadaljuje vse do konca jesenskih počitnic, v ta namen so letos na novo definirali dvajset pohodniških poti, jih označili in opremili s klopcami, v to pa vložili več kot štirideset tisoč evrov: »Naslednje leto bomo predlagali občini, da sredstva še poveča, saj verjamemo, da je ob naraščajočem turizmu prav, da se posvetimo tudi urejanju turistične infrastrukture.«

Devetič festival muharjenja

V jesenskem času se v Bohinju obetajo številni vodeni pohodi, na primer po zaledju soške fronte, vrhunec pa bo predstavitev nove, štiristo kilometrov dolge pohodniške poti okoli Julijskih Alp. Konec septembra pripravljajo še zaključni pohod po sledeh prvopristopnikov, zaključek praznovanja 240. obletnice prvega pristopa na Triglav pa pripravljajo 11. decembra ob mednarodnem dnevu gora.

Miro Stare in Marko Gradnik iz Ribiške družine Bohinj pa pravita, pa so zelo hvaležni Turizmu Bohinj za pomoč in podporo pri organizaciji festivala muharjenja, ki bo doživel letos že deveto izvedbo, zaradi dobre promocije pa se ga udeležuje tudi vse več ljubiteljev ribolova, ki so po Gradnikovih besedah tudi zelo dobri gostje, saj ostanejo vsaj teden dni in se tudi radi vračajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.