Gorenjsko obarvana trinajsta slovenska vlada (od leve): Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Dejan Prešiček in Boštjan Poklukar / Foto: Gorazd Kavčič

Vlada začela z delom

Minuli četrtek imenovana nova, trinajsta slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca se je takoj po izvolitvi sestala na prvi seji.

Ljubljana – V četrtek, 13. septembra, smo dobili trinajsto slovensko vlado. Vlado vodi premier Marjan Šarec, sestavljajo pa jo ministri: Andrej Bertoncelj (finance), Samo Fakin (zdravstvo), Boštjan Poklukar (notranje zadeve), Jernej Pikalo (izobraževanje), Andreja Katič (pravosodje), Dejan Prešiček (kultura), Zdravko Počivalšek (gospodarstvo), Jure Leben (okolje), Ksenja Klampfer (delo, družina, socialne zadeve), Miro Cerar (zunanje zadeve), Alenka Bratušek (infrastruktura), Marko Bandelli (kohezija), Peter Jožef Česnik (Slovenci po svetu), Karl Erjavec (obramba), Aleksandra Pivec (kmetijstvo), Rudi Medved (uprava). Ministri so od predhodnikov v petek tudi že uradno prevzeli posle.

Gorenjska peterica

Nova slovenska vlada je tudi gorenjsko obarvana. Premier Marjan Šarec prihaja iz Kamnika, doslej je bil župan te gorenjske občine, pred tem pa smo ga poznali kot igralca in imitatorja. Lani je kandidiral za predsednika države in se uvrstil v drugi krog z Borutom Pahorjem in predsedniško bitko z njim izgubil. Pač pa je s svojo Listo Marjana Šarca takoj začel aktivnosti za parlamentarne volitve. Karl Erjavec, ki živi v Naklem, vodi pa stranko upokojencev DeSUS, je ponovno postal minister za obrambo. Na tem položaju je bil namreč že v prvi Janševi vladi, takrat se ga najbolj spomnimo po razvpiti aferi Patria. Vodil je še ministrstvi za okolje in prostor in v prejšnjem mandatu ministrstvo za zunanje zadeve. Ministrica za infrastrukturo je Alenka Bratušek, ki je v letih 2013 in 2014 vodila slovensko vlado, nato pa se v letu 2014 neuspešno potegovala za položaj evropske komisarke. V minulem mandatu je bila poslanka stranke SAB in na letošnjih parlamentarnih volitvah, kjer sama sicer ni bila izvoljena, z njo uspešno prestopila prag državnega zbora. V vladi pa sta povsem nova Boštjan Poklukar z Bleda in Dejan Prešiček iz Radovljice. Poklukar je bil v preteklosti zaposlen na ministrstvu za obrambo in je vodil center za obveščanje v Kranju, zdaj pa se je s stranko LMŠ prebil v vrh državne politike in postal minister za notranje zadeve. Dejan Prešiček, profesor saksofona na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pa je novi minister za kulturo, in sicer iz kvote stranke SD.

Najprej kadrovske zadeve

Nova vlada se je še na dan svojega imenovanja sestala na prvi seji in tako uresničila napoved premiera Marjana Šarca, da je čas, da začne delati. Začela je s kadrovskimi zadevami. Imenovala je generalnega sekretarja vlade Stojana Tramteta in več državnih sekretarjev. Veliko razburjenje v javnosti je povzročilo imenovanje Damirja Črnčeca za svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade. Gre za nekdanjega direktorja varnostno-obveščevalne službe Sove, znanega predvsem po protimigrantski in ksenofobni retoriki. Šarec njegovo imenovanje utemeljuje z dejstvom, da gre za priznanega strokovnjaka.

Tudi med državnimi sekretarji najdemo imena z Gorenjskega. Mateja Vraničar Erman, prejšnja ministrica za finance, na tem ministrstvu ostaja kot državna sekretarka, enak položaj bo imel Metod Dragonja (doslej že dvakrat gospodarski minister, nazadnje pa imenovan kot direktor podjetja 2TDK iz prejšnjega mandata, ki naj bi vodilo gradnjo drugega tira). Na gospodarskem ministrstvu želi Zdravko Počivalšek še naprej obdržati Evo Štravs Podlogar, kandidatka za še eno sekretarko pa je prejšnja poslanka Andreja Potočnik iz Tržiča.

Za takojšnje delo vlade so poskrbeli sindikati javnega sektorja, ki so takoj po izvolitvi nanjo naslovili zahteve po nadaljevanju pogajanj, ki so bila prekinjena ob odstopu Cerarjeve vlade.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

2/16

torek

4/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...