Predstavljajte si …

Predstavljajte si, da otroci rastejo v miru. Predstavljajte si ljubezen in tovarištvo med ljudmi. Predstavljajte si, da si človek z drugim vse deli. To je le nekaj v slovenščino prevedenih verzov iz znane pesmi Johna Lennona Imagine. In zdaj si predstavljajte, da se ti verzi, ki nosijo izredno pozitivno sporočilo miru, nekomu zdijo sporni.

Ker prav to se je zgodilo na eni od škofjeloških šol, na kateri so pretekli teden med prvošolce razdelili osemdeset slikanic Amnesty International z naslovom Pomisli, v kateri je Lennonovo pesem v slovenščino prepesnil Milan Dekleva. V dobri veri, da bo služila kot koristen učni pripomoček, s katerim bodo širili sporočilo miru na svetu, je nakup slikanic za prvošolce omogočilo škofjeloško podjetje Knauf Insulation. S pomočjo ilustracij francoskega grafika Jeana Juliena ob besedah Johna Lennona namreč slikanica pripovedujejo zgodbo goloba z oljčno vejico v kljunu, ki se po svetu odpravi širit sporočilo miru in prijateljstva med vse ptice, ne glede na barvo perja ali obliko kljuna. Ob slikanici so pripravili tudi pedagoška gradiva, namenjena otrokom med četrtim in enajstim letom, ki lahko predstavljajo iztočnico za pogovor o knjigi in njenem sporočilu, miru, prijaznosti, vojni in trpljenju ter ustvarjanje lastnih sporočil miru. Zato so se tako učiteljice kot tudi učenci iskreno razveselili, ko so v roke prejeli vsak svojo knjigo in jim je učiteljica razložila simboliko goloba z oljčno vejico v kljunu. A na žalost njihovega navdušenja nad knjigo niso delili nekateri starši, ki se jim je slikanica zazdela ideološko sporna, saj naj bi z njo v šoli širili ateizem. Pustimo ob strani, da naj bi bila šola laična in ideološko nevtralna in je torej taka razprava že sama po sebi brezpredmetna, ampak kljub temu je težko razumeti, da se lahko nekomu izredno pozitivna vsebina knjige zdi neprimerna za prvošolce. Zato, ker si avtor pesmi želi, da se ljudje ne bi ločevali ne po nacionalni ne po verski pripadnosti? Pa čeprav je v današnjem svetu, ko nekateri jemljejo pravico v svoje roke in so z orožjem pripravljeni braniti meje v svojih glavah, sporočilo miru še kako potrebno. Slikanico je pregledala tudi predsednica mladinske sekcije pri Društvu slovenskih pisateljev dr. Aksinja Kermauner in jo označila za zelo kakovostno.

Očitno se želja avtorja pesmi, da bi se mu tudi drugi pridružili v prizadevanjih za mir in bi ves svet zaživel kot eno, da nihče ne bi bil sam, na žalost še dolgo ne bo uresničila. Zato, kot je v predgovoru napisala Yoko Ono Lennon: »Pomisli. Skupaj lahko uresničimo mir. Potem bo svet res enovit in skupen.« Si je to res tako težko predstavljati?

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/18

sreda

9/20

četrtek

8/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...