Novembra bomo volili nove župane, na sliki: volivka na zadnjih lokalnih volitvah 2014. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdo bi bili župani v gorenjskih mestih

Kdo bodo kandidati za župane v večjih gorenjskih občinah? V nekaterih strankah in listah kandidature še tehtajo.

Do 18. oktobra morajo kandidati vložiti svoje kandidature za lokalne volitve, do tega dne občinske volilne komisije tudi sprejemajo podpise podpore. Že naslednji dan, 19. oktobra, se začenja volilna kampanja.

Jesenice: tudi kandidatka za županjo

V jeseniški občini je kot prvi kandidaturo za župansko mesto napovedal Miha Rebolj, nekdanji hokejist in zdajšnji podžupan. Je kandidat Stranke modernega centra (SMC), kot je dejal, pa kandidira iz strasti do domačega kraja in ker v občini vidi še veliko neizkoriščenega potenciala. Ali bo kandidiral še četrtič, se še vedno ni dokončno odločil sedanji župan Tomaž Tom Mencinger, ki je doslej volitve trikrat dobil kot kandidat na listi Socialnih demokratov. V Listi Marjana Šarca (LMŠ) še poteka evidentiranje kandidatov za župane, kandidat bo najverjetneje Janko Pirc, ki je na županskih volitvah na Jesenicah dvakrat kandidiral na listi LDS, vmes pa je bil tudi član SMC. Župansko kandidatko bodo imeli v stranki Levica Jesenice – Jeseniška alternativa, za mesto županje se bo v boj podala Alma Rekić, slaščičarka in sodnica iz kuharskega šova MasterChef. Neodvisna lista Za boljše Jesenice, katere kandidat je bil na zadnjih volitvah Ahmed Pašić (ki je kasneje odstopil tudi kot občinski svetnik in se preselil v Singapur), tokrat svojega kandidata za župana ne bo imela. V DeSUS, N.Si in SLS naj bi o tem, ali bodo imeli županske kandidate, odločali v prihodnjih dneh.

V Kranju za zdaj znani štirje kandidati

V Kranju bodo letos zagotovo dobili novega župana ali županjo, saj aktualni župan Boštjan Trilar ne bo kandidiral. Bo pa Trilarjeva stranka Več za Kranj skupaj s Stranko Alenke Bratušek in Listo za razvoj Kranja (nosilec Igor Velov) za novega župana kandidirala Iztoka Puriča, nekdanjega direktorja Javnega gospodarskega zavoda Brdo, ki je včeraj tudi uradno napovedal svojo kandidaturo. Z njim se bo na županskih volitvah zagotovo pomeril predsednik Hokejske zveze Slovenije in nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, ki ga podpira SD, išče pa še širšo podporo. Kandidaturo sta najavila tudi mestna svetnika Barbara Gunčar, ki je pred volitvami ustanovila Stranko za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost, in Zoran Stevanović, ki namerava kandidirati s podporo volivcev (podpise že zbira), zato je pred kratkim tudi začasno odstopil kot podpredsednik SNS in zamrznil članstvo v stranki. V SMC bodo županskega kandidata izbirali šele v začetku oktobra, po naših podatkih pa imajo že evidentirana vsaj dva kandidata, med njima naj bi bil tudi svetnik in nekdanji podžupan Primož Terplan. Tudi v SDS se o kandidatu še odločajo, med možnimi imeni, ki krožijo v javnosti, pa naj bi bil ponovno tudi nekdanji podžupan in poslanec Bojan Homan. V NSi so se odločili, da svojega kandidata ne bodo imeli, se bodo pa po opravljenih razgovorih odločili, katerega drugega kandidata bodo morebiti podprli. Podoben odgovor smo prejeli tudi iz DeSUS-a.

Tržič: v politiko se vrača nekdanji župan

Kandidat za župana liste Spremembe za preporod Tržiča je občinski svetnik Andrej Frelih, odločitev je pojasnil: »Tržič je imel skozi zgodovino pomembno vlogo, dandanes pa zaradi zamujenih priložnosti in koruptivnih praks upravljanja tone v pozabo. Z listo prinašamo spremembe, ki jih nujno potrebujemo za ponovni preporod Tržiča.« Kandidat je tudi občinski svetnik in enkrat že županski kandidat Klemen Belhar z liste Zagon, ki pravi: »V Tržiču že dve desetletji vlada slaba politika, kar pomeni, da občina stalno nazaduje. Takšne politike je dovolj. Potrebujemo politiko, ki je iskreno usmerjena v razvoj občine.« Aktualni župan Borut Sajovic bo četrtič kandidiral, in sicer s podpisi občanov. Povedal je, ima še dovolj energije in projektov, ter dodal, da so v občini v zadnjih desetih letih postavili zdrave temelje, zdaj pa je na vrsti zagotovitev družbenega standarda, kot so gradnja nove knjižnice ter prizidka k OŠ Križe in zdravstvenemu domu. V politiko se vrača Pavel Rupar, ki bo kandidiral s podpisi občanov: »Ljudje me podpirajo, začeli so namreč primerjati čas, ko sem še vodil občino. Tržič potrebuje pridne, pametne, dobre delavce in več sodelovanja.« Podjetnica in občinska svetnica Mateja Čadež je do nedavnega razmišljala o kandidaturi za županjo s podporo stranke Dobra država, a se je odločila, da izstopi iz tržiške politike v celoti: »Če pa bo župan še naprej Borut Sajovic, se iz občine umikam tudi poslovno. Zaradi v resnici mačehovskega odnosa do podjetništva in maščevalnosti župana, če nisi njegov, poslovno v njej ne morem več delovati. Želim si župana, ki bo delal v dobro vseh občanov ...« O kandidaturi s podporo SD se odloča Drago Zadnikar, nekdanji tesni sodelavec župana Sajovica. V SMC se o kandidatu še odločajo, iz SDS in NSi odgovora nismo prejeli, DeSUS kandidata nima.

Radovljica: vsaj en protikandidat

V Radovljici je že znano, da bo imel dosedanji kandidat Ciril Globočnik, ki se bo na volitvah potegoval za svoj tretji mandat, vsej enega protikandidata, to je mag. Andrej Potočnik, kandidat SDS. Kot je povedal Mark Toplak, Potočnik sicer ta teden še čaka na dokončno potrditev, v stranki pa so se tudi odločili, da bo Mark Toplak nosilec njihove liste kandidatov za člane občinskega sveta. Kot je povedal občinski svetnik Simon Resman, bo N.Si tudi na teh volitvah tako kot pred štirimi leti podprla župansko kandidaturo Cirila Globočnika.

Škofja Loka: v strankah še skrivnostni

V Škofji Loki sedanji župan Miha Ješe ne bo vnovič kandidiral za župana, še naprej pa želi sodelovati v občinski politiki. Katerega kandidata za župana ima njegova lista Miha Ješe in prijatelji Loke, še ni želel razkriti, smo pa neuradno izvedeli, da naj bi bil to zdajšnji podžupan Tine Radinja. Za župana bo kandidiral tudi občinski svetnik Rolando Krajnik, najostrejši nasprotnik koalicije Mihe Ješeta v dosedanjem občinskem svetu in najglasnejši, ko je šlo za ekološka vprašanja. Kandidiral bo s Komunalno ekološko listo, ki se je zdaj preoblikovala v stranko. Da se pripravlja na župansko kandidaturo, je potrdil tudi Janez Demšar, ki vodi lokalni odbor stranke SMC, poleg tega je tudi podpredsednik KS Trata. Kandidiral bo s podporo občank in občanov, SMC in še nekaterih posameznikov list in strank, s katerimi se še dogovarja. V ostalih strankah ostajajo skrivnostni in nam odgovora na vprašanje o županskih kandidaturah še niso dali. Kandidata ne bo imela stranka DeSUS, prav tako ga v Škofji Loki nima Lista Marjana Šarca.

V Kamniku vsaj pet kandidatov

V Kamniku je kandidaturo za županski stolček že podal Igor Žavbi, kamniški podžupan, ki po odhodu Marjana Šarca do izteka mandata že opravlja funkcijo župana. Podprla ga bo Lista Marjana Šarca. Tudi podžupan Matej Slapar je že potrdil kandidaturo za župana. O njegovi podpori bodo v kratkem odločali organi N.Si, kot pa dodaja, si želi in pričakuje čim širšo podporo vseh, tudi volivcev. Podpise podpore volivcev zbira tudi Sandi Uršič, 44-letni komercialist iz Črne pri Kamniku, zaposlen v podjetju Euroton, ki je kot član svetov zavodov ter športnih klubov dejaven tudi na lokalnem območju. Za županski stolček se bo ponovno potegoval tudi svetnik Dušan Papež, ki bo kandidiral s podporo svoje liste. Na volitve se bo podal tudi podjetnik Matjaž Zorman, lastnik Eko Resorta pod Veliko planino v Godiču. Kot nam je povedal, bo kandidiral kot neodvisen kandidat s podporo več list. Katere ga bodo podprle, pa še ni želel razkriti, saj so, kot pravi, pogovori še v teku. Da jo h kandidaturi nagovarjajo, nam je potrdila tudi Julijana Bizjak Mlakar, vendar, kot dodaja, sama temu ni najbolj naklonjena. »Pustimo času čas,« se za zdaj še ni želela opredeliti Bizjak Mlakarjeva. Govorice, da naj bi kandidiral za župana, pa je odločno zavrnil Grega Cvirn, prokurist podjetja Ci&Ca in predsednik Krajevne skupnosti Podgorje.

Svojega kandidata ne bodo imeli v Levici, kjer ne razmišljajo niti o morebitni podpori kakšnemu od znanih županskih kandidatov. Podobno tudi v občinskem odboru Stranke Alenke Bratušek ne bodo imeli svojega kandidata, zagotovo pa bodo namenili podporo kakšnemu izmed njih. A o konkretnih imenih še niso želeli govoriti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 80 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

15/25

četrtek

19/26

petek

16/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami s Klapo More

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

 

 
 

 

 
 
 

Planinska sezona na vrhuncu / 07:46, 22. avgust

"Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, ..."

%%%%%%%%%

178 planinskih koč = 178 SMETIŠČ

Umrl starosta slovenske pomladi / 10:15, 21. avgust

V redu ded je bil, naj počiva v miru !

Več besede lokalni skupnosti / 10:14, 21. avgust

Tud kakšen zajec bi bil za odstrel..

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši / 14:30, 20. avgust

A ni bil Prešeren rojen v Kranju?

Zastoji in priložnosti / 12:44, 20. avgust

Urška,Ni problem kolona, problem je zastoj čez cele Jesenice ! Jest iz Kranja za Kr. Goro zapustim AC na Lipcah in potem stojimo na Javornik...

Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru / 09:46, 20. avgust

Namakal bi, za otroke pa ne bi skrbel.. Kako tipično za RKC !

Spomin na požig Kokre / 09:42, 20. avgust

Super, srečni smo lahko, da živimo v času priviligirancev, elite, bruseljsko- vatikanskih hlapcev, in ja, ŽIVELA DEMOKRACIJA po meri malega ...