Akcijo so s svojimi ilustracijami oplemenitili najodličnejši slovenski ilustratorji.

Skupaj bomo brali

V prihodnjih dneh bo v Sloveniji prvič doslej potekala akcija Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Ena od pobudnikov je tudi Mestna knjižnica Kranj, ki pripravlja več dogodkov v prvem tednu oktobra.

Pomembno vizualno podporo projektu dajejo dela vrhunskih slovenskih ilustratork in ilustratorjev (prejemnikov nagrad, priznanj in plaket Hinka Smrekarja, podeljenih v okviru Slovenskega bienala ilustracije). Ilustracije so tako prispevali avtorji, ambasadorji NMSB 2018: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Ljubljana – Na Ministrstvu za kulturo so predstavili Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB), akcijo, ki povezuje vse, ki skrbijo za spodbujanje branja in bralne kulture, z namenom dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. Kot je povedala predsednica Bralnega društva Slovenije Savina Zwitter, se v sicer majhni Sloveniji veliko ustanov in posameznikov ukvarja z branjem, po večletnih prizadevanjih pa se tokrat prvič v tako velikem številu povezujejo v mrežo. Med podporniki so tudi ustanove, ki se sicer ukvarjajo s popolnoma drugačnimi vsebinami, med njimi na primer Nacionalni inštitut za javno zdravje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Izrazila je prepričanje, da bo letošnji projekt NMSB prerasel v medresorski program.

Poleg Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društva slovenskih pisateljev, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Ljubljana, Slovenske sekcije IBBY, Združenja slovenskih splošnih knjižnic in Zveze bibliotekarskih društev Slovenije je tudi Mestna knjižnica Kranj. „Pobudniki in organizatorji akcije s sodelovanjem krepimo prepoznavanje pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočamo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje,“ je povedala koordinatorica projekta v Mestni knjižnici Kranj Damjana Mustar: „V sodelovanju z občino, ki se ponaša tudi z nazivom Branju prijazna občina, se bomo v prvem tednu oktobra z različnimi dogodki povezali v skupnem branju. Podroben program dogodkov bomo sproti objavljali na spletnih straneh knjižnice in občine.“

V Mestni knjižnici Kranj za spodbujanje branja in bralne kulture tudi sicer organizirajo različne bralne akcije in aktivnosti, ki so povezane z branjem, kot so na primer akcija družinsko branje, organiziranih je 22 bralnih skupin za vse generacije, mesečne bralne akcije s poudarkom na različnih tematikah, pravljične urice, v knjižnici celo leto poteka projekt Rastem s knjigo, v katerem sodelujejo vse osnovne in srednje šole v Kranju … V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja pa bodo v sodelovanju s partnerji organizirali različne dejavnosti, povezane z branjem, v tednu med 1. in 6. oktobrom. „K branju bomo spodbudili prebivalce lokalne skupnosti (otroke, mladino, družine, odrasle, strokovno javnost …) in s skupnimi močmi pokazali, da brez branja nam živeti ni,“ še dodaja Mustarjeva, da bodo s knjižnico na prostem sodelovali tudi na letošnjem 4. Festivalu športa – Kranj 2018. K akciji Nacionalnega meseca skupnega branja so se z bralnimi dogodki pridružile tudi druge gorenjske knjižnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

2/16

torek

4/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...