Predsednik republike Borut Pahor je na Blejskem strateškem forumu ugotavljal, da je EU v zastoju zaradi deficita vizije nadaljnje poglobitve povezave. / Foto: Gorazd Kavčič

Na Bledu tudi o brexitu

Vrhunec dvodnevnega Blejskega strateškega foruma, ki se ga je udeležilo 1200 gostov iz šestdesetih držav, je bil pogovor z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Branierjem.

Na blejskem forumu o brexitu in prihodnosti EU

Na Bledu je v začetku tedna potekal tradicionalni, že 13. Blejski strateški forum, ki se ga je udeležilo okoli 1200 gostov iz šestdesetih držav. »Ponovno se je pokazalo, da gre za največji in vsebinsko najmočnejši forum doslej, ki presega okvirje lokacije v Sloveniji in pomembno posega na področja v regiji in tudi v bližnji in daljni soseščini,« je po koncu foruma povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar. Na zunanjem ministrstvu so kot vsebinska vrhunca dvodnevnega dogodka izpostavili pogovor z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem in razpravo o Zahodnem Balkanu. Predvsem izjave Barnierja so odmevale tudi drugod po svetu. Med drugim je dejal, da bi bilo bolje, če brexita sploh ne bi bilo, a je treba odločitev Britancev spoštovati. Zanikal je tudi kritike, da je v pogajanjih z Britanci 'pretrd'. »Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga,« je dejal in dodal, da ni možno, da bi Britanci iz enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. Z Barnierjem se je pred začetkom blejskega foruma srečal tudi Miro Cerar, tedaj še predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle. Cerar je sicer v govoru ob odprtju foruma dejal, da Evropo v prihodnjih mesecih čakajo številne pomembne odločitve, med drugim glede brexita, ki bodo znova poudarile pravo moč Evropske unije. Izrazil je upanje, da se bodo evropski voditelji osredotočili na to, kako EU narediti boljšo, močnejšo in enotnejšo. »Le tako smo lahko kot Evropa resnični igralec v neusmiljeni globalni areni in premoščamo delitve našega časa,« je povedal. Predsednik republike Borut Pahor pa je ocenil, da je EU v zastoju zaradi deficita vizije nadaljnje poglobitve EU. »Zdi se, da tisti, ki verjamemo v močno EU, zdaj nimamo jasne vizije. Zato je toliko bolj jasna njena alternativa – vračanje moči državam članicam,« je ocenil Pahor. Če v razumnem času tisti, ki verjamemo v pomen EU za mir, varnost in blaginjo Evropejcev ne bomo dali neke vizije, skupne politične platforme za razvoj EU, za njeno renesanso, se lahko v naslednjih petih ali desetih letih evropska ideja znajde ne samo v zastoju, ampak tudi v zatonu, je še opozoril.

Šiška so v sredo kljub vsemu priprli

Čeprav je preiskovalni sodnik v Mariboru v nedeljo odločil, da ni razlogov za priprtje vodje samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in oboroženega upora, je v sredo vseeno pristal v priporu. Tako se je odločil zunajobravnavni senat, ki je ocenil, da je zelo verjetno, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor. Na odločitev senata je sicer možna pritožba na višje sodišče, kar bo Šiškova obramba tudi izkoristila. Šiško je sicer v torek v izjavi za medije povedal, da je šlo pri spornem postroju v Apačah, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. Poudaril je, da na postroju niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Noviča izpustili iz zapora

Vrhovno sodišče je v torek ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je zoper obsodilno sodbo za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika vložil Milko Novič, in odločilo, da Noviča izpustijo iz zapora. Ker odločba še ni napisana in vročena strankam, se še ne ve, ali so vrhovni sodniki sodbo razveljavili ali morda Noviča, ki je bil obsojen na 25 let zapora, celo oprostili. Na vrhovnem sodišču so sicer potrdili, da je bilo zahtevi za varstvo zakonitosti ugodeno. Ob tem so še pojasnili, da se »prekinitev izvršitve pravnomočne sodbe odredi, če se zahtevi za varstvo zakonitosti, ki je vložena v korist obsojenca, ugodi, kot je bilo v tem primeru, ali pa ko je podana zelo velika verjetnost, ki meji že na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel«. Novičev odvetnik Jože Hribernik je napovedal, da bodo v primeru ponovljenega sojenja zahtevali, da Noviču sodi drug senat. Odvetnik je sicer prepričan, da bo Novič na koncu oproščen.

Raščan mora vrniti milijone

Okrožno sodišče v Ljubljani je ta teden na ponovljenem sojenju odločilo, da mora nekdanji prvi mož Dela Revij Matej Raščan nekdanji družbi vrniti 34 milijonov evrov protipravno pridobljene koristi. Raščan, ki je krivdo priznal, je bil sicer že na prvem sojenju zaradi oškodovanja podjetja obsojen na štiri leta zapora in vračilo 34 milijonov evrov. Višje sodišče je zaporno kazen potrdilo in prvostopenjskemu sodišču naročilo, da znova odloči o višini pridobljene koristi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...