Letošnja povorka je štela okoli tisoč devetsto narodnih noš.

Dediščine se ne da vzeti

Konec tedna je bil Kamnik znova v znamenju narodnih noš in oblačilne dediščine. Pestro dogajanje s številnimi dogodki je vrhunec doseglo v nedeljo s tradicionalno povorko narodnih noš.

Kamnik – Po tem, ko jo je lani organizatorjem zagodel dež, so letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku zasijali v sončnem in toplem vremenu. Krona 48. prireditve je bila nedeljska povorka skozi staro mestno jedro, ki se je je letos udeležilo okoli 1900 konjenikov, skupin in posameznikov, odetih v narodne noše. Poleg slovenskih so obiskovalci lahko občudovali tudi noše iz Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Črne gore, Cipra in Lužiških Srbov.

Najstarejši etnološki festival pri nas se lahko pohvali s priznanjem angleške časopisne hiše The Guardian, ki ga je letos uvrstila na listo dvajsetih najpomembnejših tradicionalnih festivalov v Evropi. Da si mesto na lestvici zasluži, so organizatorji dokazovali s številnimi spremljajočimi prireditvami v času štiridnevnega festivala, ki vsako leto v Kamnik privabijo okoli trideset tisoč obiskovalcev, največ prav na nedeljsko povorko, ki se je je tudi letos udeležilo blizu dva tisoč udeležencev v narodnih nošah iz vse Slovenije in tudi tujine.

Povorko si je ogledal tudi predsednik vlade in nekdanji kamniški župan Marjan Šarec, ki je v ospredje postavil predvsem pomen ohranjanja kulturne dediščine za obstoj naroda. Kot je povedal, se je slovenski narod skozi stoletja ohranil, ker je znal ceniti tisto, kar je njegovo. »Tudi danes, v 21. stoletju, to ne sme biti zastarelo, ampak moramo še naprej ohranjati svojo dediščino, kajti to je tisto, česar nam nihče ne more vzeti,« je poudaril Šarec.

Festivalsko dogajanje sta sicer že v petek uradno odprla v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger ter podžupan, ki je po odhodu Marjana Šarca začasno prevzel vodenje občine, Igor Žavbi. Sledil je koncert Mestne godbe Kamnik, ki letos praznuje 170 let obstoja, ter nastop kamniških mažoretk. Na odru, ki je bil zaradi del in arheoloških izkopavanj na Glavnem trgu letos izjemoma prestavljen na Trg prijateljstva, so se zvrstili nastopi številnih folklornih skupin, potekalo je tekmovanje harmonikarjev, v večernih urah so obiskovalce zabavali nastopi glasbenih skupin, v središču mesta pa jih je pričakala tudi pestra sejemska ponudba.

V okviru festivala so na ogled tudi štiri strokovne razstave. Že od konca avgusta je v prostorih Občine Kamnik na ogled razstava Markova herbija, ki predstavlja oblačilno dediščino dela slovenskih Prekmurcev, Galerija Mihe Maleša pa še do 20. septembra gosti razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. Galeriji Dika je ponudila prostor za razstavo z naslovom Spodi n'č, gor pa b'l mau, ki predstavlja spodnje perilo naših babic in dedkov, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa je na ogled razstava Le kam sodi ta obleka?, na kateri so razstavljena oblačila za različne priložnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/26

torek

12/28

sreda

12/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 18. september 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Šenčur, 18. september 2018

Hiša čez cesto odprla vrata ustvarjalcem

IZLETI / Preddvor, 18. september 2018

Na Magdalensko goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 18. september 2018

Človek v naravi in v odnosu do prostoživečih živali

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Vodice, 19. september 2018

Pravljično popoldne

PREDAVANJA / Kamnik, 19. september 2018

Maistrov večer

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...

Odškodnina roparju banke / 08:27, 9. september

To odškodnino naj plača sodnik, ki je to zakrivil, ne pa mi davkoplačevalci. Čas bi že bil, da vsak odgovarja za svoja dejanja.