Hudomušni ilustrator Veno Dolenc ob svojem Skopuhu, ki se je skril v blagajno. / Foto: Igor Kavčič

V kraljestvu domišljije

V Galeriji Paviljon je na ogled razstava ilustracij z naslovom Moč Domišljije, ki jih v svoji bogati likovni zakladnici pravljičnega sveta hrani ilustrator, pesnik, glasbenik in znani Tržičan Veno Dolenc.

Tržič – Zadnja tri leta je september, zagotovo najbolj šolski mesec v letu, v Galeriji Paviljon rezerviran za ilustratorje. Po prenovi galerije je tako ilustratorski september leta 2016 odprla Jelka Reichman, lani so gostili Zvonka Čoha, letos pa je prostor z obilico pravljične domišljije napolnil domačin Veno Dolenc. Domala pol stoletja je že aktiven na likovnem področju bodisi kot slikar bodisi kot ilustrator. V osemdesetih letih je bil eden najbolj prepoznavnih oblikovalcev ovitkov plošč pri nas. V devetdesetih se je spet intenzivneje posvetil ilustraciji za otroke in mladino, še danes pa redno objavlja v tržaški reviji za otroke Galeb.

Starejši ga seveda poznajo kot ustanovitelja ene naših najbolj znanih akustičnih glasbenih skupin Sedmina. Z Melito Osojnik in kolegi iz skupine so pustili neizbrisen pečat na področju akustične glasbe, po razpadu skupine pa je desetletje v zasedbi z imenom Duma sodeloval s pevko Klariso M. Jovanović. Izdal je tudi dve pesniški zbirki. Kot je v svojem nevsakdanjem pogledu na življenje duhovit in iskriv v poeziji, te njegove značajske lastnosti lahko prepoznavamo tudi v ilustraciji.

Prav Venove ilustracije so na tokratni razstavi v središču pozornosti. Kakih šestdeset jih je postavil na ogled, in sicer iz slikanic O skopuhu, ki se je skril v blagajno (2006) in iz desetletje starejše Sanje male miške (1996). Tu pa so še ilustracije iz knjižne zbirke Zakladnica slovenskih pripovedi, ki je v več knjigah izšla pri založbi Didakta. Njegov najznačilnejši motiv je človek, seveda v sozvočju z besedilom, ki ga je ilustriral. Dolenc tako upodablja najrazličnejše osebe od junakov, zgodovinskih osebnosti, vaških posebnežev, velikanov ali kakšnih drugih likov, ki zaradi svojih posebnosti, včasih tudi prismuknjenosti odstopajo od povprečja. „Izrazito nesorazmerje glav, rok, pasu in nog ter zelo natančno izrisane obrazne poteze, s katerimi poudarja značajske lastnosti posameznih figur, so njihova splošna značilnost,“ je k ilustracijam zapisala kustosinja Tržiškega muzeja, umetnostna zgodovinarska Janita Košir. Da si jih avtor drzne upodabljati z rahlim pretiravanjem in duhovito karakterizacijo, ki s pravo mero humorja gledalca in bralce prisrčno zabavajo. Te značilnosti najdemo tudi v avtorjevem vedrem značaju. Zdi se, kot da so mu njegove ilustracije pisane na kožo. Kot še dodaja Koširjeva, skuša Dolenc ob tesni povezanosti z besedilom izrisati tudi svoj notranji svet, ki se odlično kaže ne le v likovnem izrazu, temveč tudi v drugih oblikah umetnosti. Poeziji in glasbi.

Kot je ob odprtju razstave dejal župan Borut Sajovic, na vprašanje, kako kaj, Veno vedno odgovori, da je na položaju. To je Veno, kakršnega poznajo tudi Tržičani, ki so v velikem številu tokrat prišli na odprtje njegove razstave in so na spodbudo Melite Osojnik, ki je pripravila glasbeno animacijsko predstavo za otroke, tudi sami zapeli. V času razstave, ta bo na ogled do konca oktobra, bodo v Knjižnici Toneta Pretnarja pripravili tudi pravljične urice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/27

sreda

12/27

četrtek

12/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Vodice, 19. september 2018

Pravljično popoldne

PREDAVANJA / Kamnik, 19. september 2018

Maistrov večer

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...