Ko zapelješ z makadama na asfalt, je veselje neizmerno. / Foto: Grega Flajnik

S kolesom po okolici Zadra (1)

Lepa spletna stran z naslovom »zadarbikemagic« obeta atraktivno kolesarjenje v okolici Zadra. Glasovi kolesarji smo na štiridnevni avanturi spoznavali, ali je to res.

Prvi dan smo se na poti proti Zadru ustavili v Gospiću, ki leži v gorati in redko poseljeni pokrajini Lika. Je administrativno središče Ličko-senjske županije in ima okrog 5700 prebivalcev. Na našem startu so nas lepo sprejeli uslužbenci Narodnega parka Velebit. Na njihovem parkirišču smo se lahko pripravili na kolesarjenje, malicali, in parkirali svoja vozila. Ravnateljica parka Ivana Maras nam je predstavila Velebit in nam zaželela dobrodošlico. »Velebit se razprostira na površini 2200 kvadratnih kilometrov ob jadranski obali od prelaza Vratnik v senjski občini do kanjona reke Zrmanje, ki se izliva v Novigradsko morje. Na območju Velebita sta dva narodna parka: Paklenica in severni Velebit,« nam je razložila. No, mi smo na kolesu spoznali predvsem, da so temperature ozračja na vzhodni (celinski) strani tega gorovja precej nižje, da je poseljenost precej manjša in da je revščina precej večja v primerjavi z obalnim območjem v okolici Zadra. Poti okoli Gospiča so lepo urejene in večinoma asfaltirane. Pokrajina je večinoma ravninska, kar so naši kolesarji lepo sprejeli, še najbolj podobna Beli krajini, prebivalci se večinoma preživljajo s kmetijstvom in gozdarstvom. Že kmalu smo spoznali, da se lahko asfalt kar naenkrat konča, in potem vozimo naprej vsi pretreseni. Na srečo je bilo ta dan makadamske vožnje bolj malo.

Na svoji poti smo obiskali naselje Smiljan, kjer se je rodil Nikola Tesla, izumitelj, ki je izumil večfazni elektro motor, sistem izmeničnega električnega toka in v svojem življenju patentiral več kot 700 izumov, povezanih predvsem z elektrotehniko.

Kolesarili smo še skozi naselja Žabica, Barlete, Bilaj, Ostrovica. V Bilaju, kjer smo imeli postanek, je eden naših kolesarjev v lokalu pozabil torbico z vsemi dokumenti, telefonom in denarjem. Po nekaj kilometrih kolesarjenja je to opazil in ravno takrat se do nas pripelje gost lokala in nam prinese denarnico. Lastnik mu je bil neznansko hvaležen. To je res lepa gesta, ki je dandanes ne doživiš prav pogosto. Tudi po ostalih vaseh smo ugotavljali, da so nam prebivalci pripravljeni pomagati, se z veseljem družiti z nami.

Prebivalci po teh vaseh se večinoma težko prebijajo skozi življenje. Pravo nasprotje tistih, ki živijo na primer v Zagrebu ali ob morju. Imajo pa eno veliko odliko: so prijazni in odprti ljudje, pripravljeni pomagati.

Prvi dan smo torej zaključili s prijetnimi občutki, ker smo spoznali del lepe pokrajine Like in večinoma kolesarili po ravnini.

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/9

torek

-1/12

sreda

-6/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Vodice, 19. marec 2019

Posebne potrebe in avtizem: vzroki in pomoč

RAZSTAVE / Jesenice, 19. marec 2019

Kako so se na Jesenicah včasih igrali?

PRIREDITVE / Jesenice, 19. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 19. marec 2019

O vplivu ledene dobe na samotne kmetije

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Prevzemna ponudba za Gorenjsko banko uspela / 16:10, 19. marec

Je Slovenije že kar veliko v jugo rokah....

Prevzemna ponudba za Gorenjsko banko uspela / 15:53, 19. marec

Nisem prepričan, da je uspeh prodaja naše banke na Balkan.

Po ječi spet trgoval z drogo? / 13:18, 19. marec

Res se je pri nas v zadnjih mesecih odprlo veliko novih delovnih mest. Vendar so to le slabše plačana nekvalificirana delovna mesta v proizv...

Po ječi spet trgoval z drogo? / 09:47, 19. marec

Zakaj imamo takole kot je! Ne vem, če sem že kje videl/srečal/zasledil kakšen komentar, kot bom jaz povedal. V Sloveniji, mladi nočejo delat...

Ženski semafor / 09:43, 19. marec

Mater je enim dolgčas.

Po ječi spet trgoval z drogo? / 07:50, 19. marec

Pri nas se vize za delo podeljujejo brez premisleka in preveč lahkotno. Enako je s podeljevanji državljanstev.

Od stenske slike do predpražnika / 13:19, 18. marec

No, povedal je pa bistvo! Res po vojni je bilo pokončanih več ljudi kot med vojno! Vsaka železniška postaja, ki je imela več kot en tir, je ...