Ko zapelješ z makadama na asfalt, je veselje neizmerno. / Foto: Grega Flajnik

S kolesom po okolici Zadra (1)

Lepa spletna stran z naslovom »zadarbikemagic« obeta atraktivno kolesarjenje v okolici Zadra. Glasovi kolesarji smo na štiridnevni avanturi spoznavali, ali je to res.

Prvi dan smo se na poti proti Zadru ustavili v Gospiću, ki leži v gorati in redko poseljeni pokrajini Lika. Je administrativno središče Ličko-senjske županije in ima okrog 5700 prebivalcev. Na našem startu so nas lepo sprejeli uslužbenci Narodnega parka Velebit. Na njihovem parkirišču smo se lahko pripravili na kolesarjenje, malicali, in parkirali svoja vozila. Ravnateljica parka Ivana Maras nam je predstavila Velebit in nam zaželela dobrodošlico. »Velebit se razprostira na površini 2200 kvadratnih kilometrov ob jadranski obali od prelaza Vratnik v senjski občini do kanjona reke Zrmanje, ki se izliva v Novigradsko morje. Na območju Velebita sta dva narodna parka: Paklenica in severni Velebit,« nam je razložila. No, mi smo na kolesu spoznali predvsem, da so temperature ozračja na vzhodni (celinski) strani tega gorovja precej nižje, da je poseljenost precej manjša in da je revščina precej večja v primerjavi z obalnim območjem v okolici Zadra. Poti okoli Gospiča so lepo urejene in večinoma asfaltirane. Pokrajina je večinoma ravninska, kar so naši kolesarji lepo sprejeli, še najbolj podobna Beli krajini, prebivalci se večinoma preživljajo s kmetijstvom in gozdarstvom. Že kmalu smo spoznali, da se lahko asfalt kar naenkrat konča, in potem vozimo naprej vsi pretreseni. Na srečo je bilo ta dan makadamske vožnje bolj malo.

Na svoji poti smo obiskali naselje Smiljan, kjer se je rodil Nikola Tesla, izumitelj, ki je izumil večfazni elektro motor, sistem izmeničnega električnega toka in v svojem življenju patentiral več kot 700 izumov, povezanih predvsem z elektrotehniko.

Kolesarili smo še skozi naselja Žabica, Barlete, Bilaj, Ostrovica. V Bilaju, kjer smo imeli postanek, je eden naših kolesarjev v lokalu pozabil torbico z vsemi dokumenti, telefonom in denarjem. Po nekaj kilometrih kolesarjenja je to opazil in ravno takrat se do nas pripelje gost lokala in nam prinese denarnico. Lastnik mu je bil neznansko hvaležen. To je res lepa gesta, ki je dandanes ne doživiš prav pogosto. Tudi po ostalih vaseh smo ugotavljali, da so nam prebivalci pripravljeni pomagati, se z veseljem družiti z nami.

Prebivalci po teh vaseh se večinoma težko prebijajo skozi življenje. Pravo nasprotje tistih, ki živijo na primer v Zagrebu ali ob morju. Imajo pa eno veliko odliko: so prijazni in odprti ljudje, pripravljeni pomagati.

Prvi dan smo torej zaključili s prijetnimi občutki, ker smo spoznali del lepe pokrajine Like in večinoma kolesarili po ravnini.

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/25

sobota

17/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. junij 2019

Sobotni Kranj

PRIREDITVE / Tržič, 22. junij 2019

Literarni večer

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.